Darwin-díj – Halni tudni kell!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Darwin-díj - Halni tudni kell! szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Darwin-díj - Halni tudni kell!
(The Darwin Awards)
2006-os amerikai film
Rendező Finn Taylor
Producer Jane Sindell
Johnny Wow
Jason Blum
Műfaj
Forgatókönyvíró Finn Taylor
Főszerepben Joseph Fiennes
Winona Ryder
Zene David Kitay
Operatőr Hiro Narita
Vágó Rick LeCompte
Jelmeztervező Amy Brownson
Gyártás
Gyártó Tavistock Films, Wow Films, Blumhouse
Ország  USA
Nyelv angol
magyar szinkron
Játékidő 91 perc
Képarány 1,85 : 1
Forgalmazás
Forgalmazó Metro-Goldwyn-Mayer
Bemutató 2006. január 25., Sundance Film Festival
Korhatár 12 II. kategória (F/4716/J)
További információk

A Darwin-díj – Halni tudni kell! (eredeti cím: The Darwin Awards) 2006-ban bemutatott romantikus, morbid vígjáték. Főszereplők Joseph Fiennes és Winona Ryder.

A film a valóban létező Darwin-díj néhány ismert esetét dolgozza fel. A díjat az 1970-es évek végén hozták létre, és azokat díjazzák vele, „akik a legidiótább módon halnak meg”.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Michael Burrows (Joseph Fiennes), a San Franciscói rendőrség kriminálpszichológusa, aki a bűnözők személyiségi profilját állítja össze. Munkájában hátráltatja, hogy ha vért lát, elájul. Egy sorozatgyilkost sikerül elfognia az utcán, de a bűnöző a nyomozó gyengeségét kihasználva kereket old. Emiatt Michael Burrowst elbocsátják az állásából.

Feltűnik neki, hogy a biztosítótársaságok nem foglalkoznak eléggé azokkal a különös halálesetekkel, amik többnyire az alany saját hülyesége miatt következnek be, és amik tisztázásával Michael becslése szerint évente 22 millió dollárt lehetne megtakarítani. Michael elképzelése szerint ezek a különös, többnyire erőszakos halállal végződő balesetek elszenvedő alanyainak és egyben elkövetőinek viselkedése megjósolható a személyiségjegyeik alapján, így a baleset okait, körülményeit tisztázni lehet.

Jelentkezik egy biztosító cégnél, ahol miután sikeres villámelemzést végez a felvételt végző menedzser személyiségén, egy tízéves gyakorlattal rendelkező biztosítási nyomozó mellé rendelik (Winona Ryder), és egy hónapos próbaidőre alkalmazzák, hogy bebizonyítsa elmélete gyakorlati használhatóságát.

Még a rendőrségi munkája idején egy egyetemista operatőr akaszkodik rá, aki dokumentumfilmet akar készíteni a mindennapjairól, és ezt kullancs módjára meg is teszi. A filmes egyik szabálya az, hogy ő nem avatkozik be a szereplő életébe (még akkor sem, ha az életveszélyben van, vagy másképpen segítségre szorul).

Keresztül-kasul beutazzák az országot, és Michael a legkülönösebb ügyeket is felgöngyölíti kérlelhetetlen logikájával.

Az egyik ügy egy drága terepjáró kártérítése, ami egy jeges tóba zuhant. Michael rájön, hogy a tulajdonos és haverja horgászni akartak, és a lék létrehozásához lyukfúrás helyett dinamitot akartak használni, amit a tulaj eldobott, de kutyája visszahozta és az autó alá húzódott vele, ahol a dinamit felrobbant az autóval együtt.

Egy másik ügyben egy férfi szőrén-szálán eltűnt a rozoga kocsijával együtt, pedig csak autókázni indult a barátnője szerint. Egy helyen az országúton 3,2 km hosszúságban egybefüggő féknyomot vesznek észre. Michael kideríti, hogy a férfi valami olyan dolgot akart csinálni, amire barátnője büszke lenne, ezért autójára egy repülőgép-hajtóművet szerelt, ami több száz km/h sebességre gyorsította a kocsit. Egy helyen összeütközött volna egy szembejövő autóval, ezért félrerántotta a kormányt, felrepült a levegőbe és a hegyoldalban felrobbant. A kocsiból csak apró fémdarabkák maradtak meg.

Michaelt azonban továbbra is foglalkoztatja az eredeti ügy, a sorozatgyilkos esete, aki még mindig szabadlábon van. Mivel az operatőr már akkor is a nyakán lógott, Michael a filmet elemezve észreveszi a bűnöző kabátzsebében lévő könyvet, aminek kikövetkezteti a címét és ezen elindulva megtalálja a bűnöző lakhelyét. Rövid dulakodás után mindketten lezuhannak az emeletről, majd a bűnözőre egy súlyos épületdísz esik. Michaelnek sikerül odébb gurulnia.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

A film DVD-n 2007. július 31-én jelent meg.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Adelanto, Kalifornia, USA - (Lazy 3 Cafe)

Crockett, Kalifornia, USA

Lake Tahoe, Kalifornia, USA

Lucerne Valley, Kalifornia, USA - (Highway 247)

Oakland, Kalifornia, USA

Reno, Nevada, USA

Salt Lake City, Utah, USA

San Francisco, Kalifornia, USA

Érdekesség[szerkesztés]

Ez volt Chris Penn utolsó filmje, aki 2006. január 24-én halt meg, a film bemutatója előtt egy nappal.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Darwin Awards (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.