Darwin-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Darwin-díj egy olyan „kitüntetés”, amelyet azoknak az embereknek ítélhetnek meg, akik valami különösen buta, ügyetlen módszerrel próbáltak egy számukra érdekes célt elérni, és ez az életükbe vagy a nemzőképességükbe került. A nevét onnan kapta, hogy ezek az emberek Charles Darwin a természetes kiválasztódásról szóló híres elmélete értelmében „szívességet tesznek” az emberiségnek azzal, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat utódaikra.

A díj története[szerkesztés]

Már 1985-ben terjedtek e-mailek a témáról, de 1994-ben alakult át hivatalossá a díj kiosztása. Ekkor alapította meg egy amerikai nő, Wendy Northcutt a hivatalos honlapot és fogalmazta meg a díj elnyeréséhez mindenképpen szükséges pontokat.

A díj elnyerésére azok jelölhetők, akik megfelelnek az alábbi kritériumoknak:

 • A jelöltnek halottnak kell lennie vagy el kell veszítenie a szaporodóképességét. Ennek a pontnak a célja az, hogy ezek az emberek megmentsék az emberiséget az olyan génjeiktől, amelyek ilyen esetek véghezviteléhez vezettek.
 • A második szabály, hogy a jelöltnek az amerikai autóvezetői korhatár felett és mentálisan egészségesnek kell lennie (Northcutt szerint bármilyen mentális problémából adódó sérülés vagy haláleset tragikus, nem pedig szórakoztató, így az ilyen jelöléseket minden esetben kizárja).
 • Harmadszor, a jelölt halálának saját hibájából kell bekövetkeznie.
 • Negyedszer, az esetnek különlegesnek kell lennie. Ha több ember is megcsinálná, akkor nem lenne olyan érdekes.
 • Végül, az eseménynek bizonyíthatónak kell lennie. Például szemtanúk leírásai. Ez a legfontosabb. A Darwin-díj hivatalos honlapján a nem bizonyított történetek az Urban legends azaz a Városi legendák témakörbe kerülnek és valójában nem díjazottak.

A nevezési kritériumok később tovább bővültek: nem lehet jelölt olyan eset, amiben ártatlanok is megsérültek, illetve ami szándékosan következett be (ezzel próbálják megelőzni, hogy valaki szándékosan kárt tegyen magában, pusztán a díj és a vele járó hírnév elnyeréséért).

Híres díjazottak[szerkesztés]

Néhány különlegesebb eset:

 • Az első, 1994-es díjazott egy olyan amerikai férfi volt, aki ingyen üdítőért addig rángatta a kólaautomatát, míg az végül ráborult és agyonütötte.
 • 1996-ban egy ügyvéd, aki egy irodaház 24. emeletén próbálta megmutatni az ifjú ügyvédeknek a panoráma üvegablak törésbiztonságát - amiért a készítők garanciát vállalnak - és ezért nagy lendülettel nekirohant az üvegnek. Az üveg nem tört be ugyan, viszont kiesett a keretéből, így a férfi lezuhant és szörnyet halt.
 • Az a férfi is pályázhatott volna a címre, aki működő kézigránátokkal kezdett el zsonglőrködni - balszerencséjére.
 • Egy másik férfi mobiltelefonálni akart a szabadban, ezért egy közeli vasúti töltésre sétált fel a jobb térerő érdekében, amikor az odaérkező vonat elütötte.
 • Híres emberek is lehetnének díjazottak: Tennessee Williams író alkohol és drog hatása alatt akart a szemébe csepegtetni, amikor véletlenül lenyelte a szemcseppje fiolájának kupakját, amitől megfulladt.
 • Egy Marino Malerba nevű orvvadász lelőtt egy, a feje fölött kiálló sziklán lévő szarvast. Pechjére az állat rázuhant, és a vadász belehalt.
 • Hasonló módon „ügyes” volt az a Srí Lanka-i férfi, aki magasfeszültségű trafóról próbált rágyújtani a cigarettájára. Az áram természetesen agyoncsapta.
 • 2013-ban Kínában egy friss jogosítvánnyal rendelkező nő be akart tolatni egy garázs parkolóhelyére, amikor a kocsija mögött álló és neki segítő férjét véletlenül elütve pánikba esett, és a gázra lépve az ajtóból kihajolva a rükvercben lévő autóval férjét halálra gázolva magát is megölte, mivel a nő feje a kocsiajtó és a garázs fala közé szorult.[1]
 • Szintén 2013-ban egy férfi saját modellhelikopterével skalpolta meg magát New Yorkban.[2]

Egyéb információk[szerkesztés]

 • Az interneten rengeteg Darwin-díjas története fent van, főleg humor- és viccoldalakon, történeteiket kiadják újságokban, magazinokban is.
 • Az okostelefonok és a közösségi oldalak elterjedésével rengeteg halálos szelfibaleset történt, amikor emberek gondatlanul különféle veszélyes helyzetekben akarták magukat megörökíteni a telefonjaikkal, hogy az így készült képeket feltöltsék az internetre, de eközben bekövetkezett a tragédia és halálukat lelték épületekről lezuhanva, áramütés, közlekedési baleset, állati támadás, vagy épp saját fejükhöz tartott fegyver elsülése miatt.[3][4]
 • Az okostelefonok nemcsak szelfikészítéskor, hanem egyszerű használat mellett is okoztak már halálos baleseteket, amikor a telefonon való böngészés közben emberek figyelmetlenül jármű elé léptek vagy például folyóba zuhantak és megfulladtak. Ez utóbbi történt Kínában egy nővel 2016 januárjában, aki egy este ezért zuhant folyóba, ráadásul eséskor a fejét is beverte, így valószínűleg eszméletét is vesztette, minek utána vízbe fúlt. Holttestét másnap találták meg, ekkor derült ki egy térfigyelő kamera felvételén, hogy mi történt.[5]
 • Több könyv jelent meg a témáról – főleg gyűjtemények –, mert később szokássá lett nem csak a nyerteseket megemlíteni (akiket mindig egy internetes szavazás során választanak meg), hanem a többiekét is. Maga az alapító, Wendy Northcutt is több könyvet írt.
 • Film is készült belőle 2006-ban Darwin-díj - Halni tudni kell! címmel, melyben egy nyomozási történet köti össze a különös haláleseteket.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]