Dömény Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dömény Lajos, 1902-ig Deutsch[1] (Ádánd, Somogy vármegye, 1880. szeptember 4.[2]Lemberg, Orosz Birodalom, 1914. szeptember 7.) ügyvéd, osztrák–magyar hadnagy.[3]

Életútja[szerkesztés]

Deutsch Sándor és Ehrlich Ida fiaként született. Az első világháborúban, az orosz fronton halt meg. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, itt nyitott ügyvédi irodát is. Mint negyedéves egyetemi hallgató ismerkedett meg a cionista eszmékkel s attól kezdve a cionista mozgalomnak leglelkesebb harcosa s rövidesen egyik vezéregyénisége lett, aki különösen fáradhatatlan agilitásával és szervezőképességével tűnt ki. Megteremtette a Zsidó Nemzeti Alap (Keren Kajemeth) magyarországi irodáját, melynek egy ideig vezetője volt. Megszervezte a Kadimah cserkészcsapatot, melyet nagyszerű hozzáértéssel az ország egyik legkiválóbb csapatává fejlesztett, s Bokor Árminnal együtt megalapította az első cionista orgánumot, a Zsidó Néplap-ot, melynek rövid ideig szerkesztője is volt. Részt vett az általános cionista munkában is és főrésze volt a budapesti és vidéki cionista egyesületek megszervezésében. Mint publicista is tevékenykedett és számos cikket írt a hazai és külföldi cionista lapokba. Halála után, amely nagy veszteséget jelentett a cionista mozgalomra nézve, megkapta a III. osztályú tiszti érdemkeresztet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Belügyminisztérium 1902. évi 37419. sz. rendelete. MNL-OL 30791. mikrofilm 988. kép 1. karton. Névváltoztatási kimutatások 1902. év 5. oldal 49. sor.
  2. Ádándi izr. egyházközség születési anyakönyvi másodpéldány, 23/1880. folyószám.
  3. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában Életrajzi Index. Petőfi Irodalmi Múzeum. Hozzáférés ideje. 2017. szeptember 24.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Kenyeres Ágnes. Bp., Akadémiai Kiadó, 1994.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.