Götaland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dél-Svédország szócikkből átirányítva)
Svédország történelmi országrészei. A sötétebb színezés későbbi svéd birtokbavételt jelez. Svédország ebben a teljes kiterjedésben, illetve ezekkel a határokkal egyidejűleg soha nem létezett

Götaland (régi latin nyelvű forrásokban Gothia) Svédország három történelmi országrésze közül a legdélebbi. (A negyedik egykori svéd történelmi országrész, Österland ma teljes egészében Finnország területéhez tartozik.) A itt lakókat a régi latin nyelvű források gautoknak nevezték, szemben a középső országrészben (Svealand) élő sveákkal. Az országrész tíz történelmi tartományt foglal magába, valamint – a 2010-es állás szerint – 140 modern közigazgatási egységet, azaz községet. Területe 87 712 négyzetkilométer.

A svéd országrészeknek nincs hivatalos vagy közigazgatási szerepe, de nevük a mindennapi életben gyakran használatos, például az időjárás-jelentésekben, valamint a különböző sportágak bajnokságaiban.

Tartományok[szerkesztés]

Götaland a következő tíz történelmi tartományból áll (mindegyikük a mai Svédországban található):

Bohuslän Blekinge Dalsland Gotland Halland
Skåne Småland Öland Östergötland Västergotland

Götaland
Götaland

Történelem[szerkesztés]

A Götaland jelentése a göták földje, és ezzel a svéd nép két régi nagy törzsének egyikére utal (a másik a sveák törzse volt). A szó először egy 1384-es írott forrásban jelent meg. (Gøthalandom,[1]) A területet a sveák földjétől nagy erdőségek választották el.[2][3] A szó szövegben először az 1400-as években fordult elő.[4] Ekkoriban Götalandot Småland, Öland, Östergötland, Västergötland, Dalsland és Värmland tartományok alkották.

Götaland legnagyobb részét Östergötland és Västergötland tartomány (valamikor törzsi területek) alkotják. A délen levő kisebb, korábban önálló területeket (Finnveden, Kind, Möre, Njudung, Tjust, Tveta, Värend, Ydre) Småland tartománnyá egyesítették.

Blekinge, Bohuslän, Gotland, Halland és Skåne tartományok Svédország nagyhatalmi korszakától, a 17. századi déli terjeszkedésétől számítanak, tulajdonképpen helytelenül, Götaland részének. A roskildei béke (1658) nyomán Skåne és Bohuslän tartományokat Dániának át kellett adnia Svédországnak. Skåneland(wd), ami valamikor Dánia része volt, átalakult Skåne, Halland és Blekinge tartományokká.

Värmland viszont egy 1815-ös közigazgatási változtatás nyomán Götaland helyett Svealand részének számít.[5]

Gotland szigete többször is uralkodót cserélt (Svédország és Dánia). Habár a sziget közelebb van Svealandhoz, mégis Götalandhoz számítják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  2. Svensk uppslagsbok, Malmö 1932
  3. Nationalencyklopedins artikel Götaland
  4. Nordisk familjebok (1909): Götaland
  5. Nationalencyklopedins artikel Värmland (kortversion), läst 23 juli 2010 Archiválva 2014. április 14-i dátummal a Wayback Machine-ben