Csepelényi Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csepelényi Ferenc
Életrajzi adatok
Születési névCsepelényi Ferenc
Született1676
Győr
Nemzetiségmagyar
Elhunyt1737. május 27.
Buda
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus

Csepelényi Ferenc (Győr, 1676Buda, 1737. május 27.) bölcselet- és hittudós, jezsuita rendi tanár, a nagyszombati egyetem kancellárja.

Élete[szerkesztés]

1691-ben lépett a jezsuita rendbe; a bölcseletet 1695-ben Nagyszombatban, a teológiát Grazban és Bécsben hallgatta. Tanulmányainak végeztével Erdélybe küldetett, hol világi ruhában több tantárgyat tanított. Innét a felsőbb tanulmányok előadására Kassára, majd Nagyszombatba helyeztetett. Trencsénben hét évig volt a collegium rectora és a növendékpapok mestere; azután Pozsonyban háromig, Kassán egy évig és Egerben is volt igazgató; végül 1732-ben a nagyszombati főiskola kancellárja lett.

Munkái[szerkesztés]

  • Discursus politici de variis reipublicae gubernandae formis. Tyrnaviae, 1709
  • Septemviri ductae Tyrnaviam coloniae sapientiae, seu grata eorum memoria, quorum stat beneficio universitatis. Uo. 1711
  • Senae senis universitatis Tyrnaviensis, divis indigetibus erectae arae. Uo. 1712
  • Ecclesia toto terrarum orbe de idololatria, haeresi, chismate, in ortu, et progressu, a primis initiis ad nostra usque tempora… triumphans. Partes II. Uo. 1717
  • Halotti beszéde, melyet Illésházi József gróf temetésén mondott magyar nyelven, szintén megjelent.

Kéziratban[szerkesztés]

  • Tractatus theologicus de peccatis, gratia et merito, praelectus in universitate Cassoviensi 1718. (Ívrét 153 levél, amely a gyulafehérvári Batthyány-könyvtárba került.)

Források[szerkesztés]