Csen Cseng (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csen Cseng szócikkből átirányítva)
Csen Cseng
Csen Cseng tábornok
Csen Cseng tábornok
BeceneveKis Generalisszimusz
Született1897. január 4.
Csöcsiang, Csing Birodalom
Meghalt1965. március 5. (68 évesen)
Tajvan Tajpej, Tajvan
Állampolgársága
Nemzetiségekínai
Szolgálati ideje1924–1950
Rendfokozatatábornok
CsatáiÉszaki hadjárat
Második kínai–japán háború
Kína–Burma–India hadszíntér
Kínai polgárháború
KitüntetéseiKék Ég és Fehér Nap érdemrend
Halál okamájtumor
HázastársaTan Xiang (1932 – 1965. március 5.)
GyermekeiChen Li-an
RokonaiCsen Li-an
IskoláiWhampoa Military Academy
Civilbenpolitikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Csen Cseng témájú médiaállományokat.

Csen Cseng (egyszerűsített kínai: 陳诚, tradicionális kínai: 陈诚, pinjin: Chén Chéng, 1897. január 4.1965. március 5.) kínai politikus és katona volt a Kínai Köztársaságban, és a Kuomintang egyik fontos parancsnoka a második kínai–japán háború és a kínai polgárháború idején. Miután a nacionalista erőkkel együtt Tajvanra menekült, több fontos pozíciót is betöltött, mint például Tajvan kormányzója, a Kínai Köztársaság alelnöke és miniszterelnöke. Részt vett a földreform és az adócsökkentés kidolgozásában, amelynek köszönhetően igen népszerűtlenné vált a kommunizmus a sziget lakossága körében.

Korai karrierje[szerkesztés]

Csöcsiang tartományban született 1897. január 4-én. A Paoting Katonai Akadémián végzett, majd két évvel később beiratkozott a Whampoa Katonai Akadémiára. Ekkor találkozott először Csang Kaj-sekkel, aki az Akadémia egyik oktatója volt. Az iskola elvégzése után csatlakozott a Nemzeti Forradalmi Hadsereghez, és részt vett az északi hadjáratban. Ezalatt nagy tehetségről tett tanúbizonyságot, ugyanis a hadjárat egy éve alatt zászlóaljparancsnokból hadosztályparancsnokká vált. A hadjárat vége után Csen a hadurak elleni harcokba kapcsolódott be és újabb sikereinek köszönhetően hadseregparancsnokká léptették elő, és a 18. hadsereg parancsnoka lett.

1931-ben Csent a kínai kommunisták ellen küldték. A különböző hadjáratokban csapatai súlyos veszteségeket szenvedtek. Az ötödik hadjárat során azonban sikerrel járt, és a kommunista csapatok kénytelenek voltak elhagyni törzsterületeiket, és északra, Senhszi tartományba indulni. Ez volt a hosszú menetelés kezdete.

Második kínai–japán háború[szerkesztés]

A sanghaji csata idején Csang Kaj-sek fő katonai tanácsadójaként az ő ötlete volt az, hogy Sanghaj környékén igyekezzenek döntő csatát vívni, és ne Északkelet-Kínában, ahol a nacionalista csapatok gyengén felszereltek voltak. Sanghaj és Nanking eleste után Hupej tartományba vonult vissza, hogy irányítsa Vuhan védelmét. Minden igyekezete ellenére a város 1938. október 25-én elesett. Ezután még a csangsai-, jicsangi- és kelet-hopeji csatában vett részt. 1943-ban a Burmába küldött kínai sereg parancsnoka lett egy évig, és egy betegség miatt Vej Li-huang váltotta a pozíciójában 1944-ben.

1944 és 1946 között hadügyminiszter volt, majd 1946-tól 1948-ig a vezérkar főnöke lett. Csang utasításait követve támadásokat indított a kommunisták által felszabadított területek ellen, ez pedig a kínai polgárháború újjáéledésével járt. 1947-ben a mandzsúriai nacionalista erők főparancsnoka lett. Egy komoly hibát vétett itt: feloszlatta a helyi milíciákat, mivel azok a mandzsukuoi hadsereg kötelékében szolgáltak, így hadseregének létszáma 1.3 millióról 480 000-re csökkent. Miután több döntő vereség érte, Csang Kaj-sek leváltotta és Tajvanra küldte betegszabadságra.

Tajvanon[szerkesztés]

1948. december 29-én Csang Kaj-sek őt nevezte ki Tajvan kormányzójává, amely posztot ténylegesen 1949. január 5-e után látta el. Vezetése alatt egyértelművé vált, hogy a nacionalista vezetés a szigetet szánja utolsó erődítménynek, hiszen igyekeztek minden lehetséges erőforrást a szigetre szállítani, és a kontinentális területek Tajvanról történő élelmezését is beszüntették. Egyéves vezetése alatt megújultak a letartóztatási és kivégzési hullámok, sokszor ártatlan emberekkel is végezve. Miután a nacionalista erők végleg ide menekültek, Csen továbbra is fontos pozíciókat töltött be. Többek között a Kuomintang igazgatóhelyettese, a Kínai Köztársaság alelnöke és miniszterelnöke is volt. Tajvani évei alatt segített végrehajtani a föld- és a gazdasági reformokat, és kidolgozta Tajvan újjáépítésének tervét, ezzel a népesség nagy részét a nacionalisták mellé állítva. Mindezeknek köszönhetően nagyon népszerű embernek számított. 1965. március 5-én halt meg májtumorban.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Chen Cheng
A Wikimédia Commons tartalmaz Csen Cseng (politikus) témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chen Cheng című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.