Csülleng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Festő csülleng
Csülleng virág
Csülleng virág
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Nemzetség: Isatis
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Festő csülleng témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Festő csülleng témájú médiaállományokat és Festő csülleng témájú kategóriát.

Csülleng növény
Csülleng termése és magvai (Muséum de Toulouse)

A csülleng vagy festő csülleng (latinul: Isatis tinctoria) egy növény, melyet kékfestésre használtak.

A csülleng az ókori idők óta fontos forrása volt a kék színnek. Termesztették Európa-szerte, kiváltképp Nyugat- és Dél-Európában. A középkori időkben jelentős csüllengtermesztő területek voltak Angliában, Németországban és Franciaországban. Települések gazdagodtak meg a csüllengkereskedelemben, mint például Toulouse. A csüllenget idővel felváltotta a jobb színtartó képességgel bíró indigó (Indigofera tinctoria), majd a kora 20. században mindkettő helyett a szintetikus kék színek kezdtek teret hódítani.

A csüllengtermesztés története[szerkesztés]

Ősi idők[szerkesztés]

Régészeti lelet textiliák vegyi elemzése kimutatta a csülleng használatát az újkőkorszakban, [1] de közvetlen növényi anyagokat, mint magvakat, magvak lenyomatait ritkábban találni Európában. Magvakat, a vaskorra datálhatóan, Audoste barlangjaiban leltek, Bouches-du-Rhône megyében, Franciaországban. Szintén a vaskorból származik egy lelet a mai Németországból, Heineburg településéről, ahol egy agyagedényen találtak maglenyomatokat. További mag és magház töredékek kerültek felszínre egy vaskori aknából, Dragonby közelében, North Lincolnshire megyében, Angliában [2] A Hallstatti kultúra pár temetkezési helye is tartalmazott csüllenggel festett szöveteket, mint például Hochdorf vezér, valamint Hohmichele sírjai.


Az Egyszarvú vadászata c. falikárpit-sorozat (itt a 6.: Az egyszarvút meggyilkolják, illetve a várhoz viszik (1500 körül)), színezése festő rezeda (Reseda luteola) (sárga), festő buzér (Rubia tinctorum) (vörös) és csülleng (kék)
Egy türingiai német csüllengmalomról készült illusztráció, 1752
Pierre Assézat toulouse-i csüllengkereskedő 16. századi kastélya, Hôtel d'Assézat
Csüllengből kivont kék színezék

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Véronique Zech-Matterne – Luc Leconte: New archaeobotanical finds of Isatis tinctoria L. (woad) from Iron Age Gaul and a discussion of the importance of woad in ancient time. (angolul) Vegetation History and Archaeobotany, XIX. évf. 2. sz. (2010. márc. 1.) 137–142. o. ISSN 0939-6314 doi Hozzáférés: 2020. jún. 3. other ISSN 1617-6278
  2. Van Der Veen, M. (1993. november 1.). „Woad and the Britons Painted Blue” (angol nyelven). Oxford Journal of Archaeology 12 (3), 367–371. o. DOI:10.1111/j.1468-0092.1993.tb00340.x. ISSN 1468-0092.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Isatis tinctoria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pastel des teinturiers című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!