Császár-Komjádi Béla Sportuszoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Császár-Komjádi Béla Sportuszoda
A sportuszoda épülete
A sportuszoda épülete
Település Budapest
Építési adatok
Rekonstrukciók évei 2017
Elhelyezkedése
Császár-Komjádi Béla Sportuszoda (Budapest)
Császár-Komjádi Béla Sportuszoda
Császár-Komjádi Béla Sportuszoda
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 13″, k. h. 19° 02′ 13″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 13″, k. h. 19° 02′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Császár-Komjádi Béla Sportuszoda témájú médiaállományokat.

A Császár-Komjádi Béla Sportuszoda egy uszodából és szállodából álló épületegyüttes Budapest II. kerületében.

A Császár fürdő 1806-ban létesült, hogy a fürdőből származó bevételből fenntartsák az Irgalmas Rend kórházát. Eredetileg sportuszodának épült, de amikor megnyílt a Margit-szigeten a Hajós Alfréd uszoda, majd a Császár közvetlen szomszédságában a Komjádi uszoda, veszített ebből a jelentőségéből.

A fürdő 1856-ban
Vízi-sportolók emléktáblája, az uszoda falán
A régi Császárfürdő hirdetése 1935-ből

A fürdő 19. század második felében emelt épületét 19891990-ben lebontották, majd 1997-ben újjáépítették. Jelenleg három szabadtéri medencével rendelkezik. A Frankel Leó úti épületszárny 1860-ból való, klasszicista stílusú épület, amely napjainkban hotelként funkcionál.

A Komjádi uszodát 1976-os megnyitása óta Komjádi Béla olimpiai bajnok vízilabdaedzőről nevezték el. Elsősorban a versenysport kiszolgálására épült. Itt tartja edzéseit a Vasas SC vízilabda-szakosztálya. Egy fedett versenymedencével és egy tanmedencével rendelkezik. Jellegzetessége a 40 méter fesztávolságú nyitható tetőszerkezet. A sportrendezvényeken 1800 fő befogadására alkalmas uszoda 11 456 négyzetméteren terül el. Az épület 3 szintes, 5 medencével, melyből 2 tanmedence.

A létesítmény terveit az ALUTERV Alumíniumipari Tervező Vállalat készítette el 1968 és 1969 között. A tervezők: Kelecsényi Zoltán vezető tervező és dr. Fernezelyi Sándorné született Preisich Katalin építész, a konstruktőr, szerkezettervező mérnök dr. Fernezelyi Sándor vezető statikus tervező voltak.

Az uszodát a 2017-es úszó-világbajnokságra 3,8 milliárd forint értékben, hét hónap alatt felújították. A létesítmény a világbajnokság alatt az indulók edzéseinek adott otthont.[1] A működtetésben néhány hónap múlva komoly problémák merültek fel. Az üzemeltető cég megnehezítette a sportolók bejutását az épületbe és gyakorlatilag kizárta őket az öltözőkből.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Császár-Komjádi Béla Sportuszoda - légi fotó