Cricetulus griseus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cricetulus griseus
Cricetulus griseus a barna, természetes színében
Cricetulus griseus a barna, természetes színében
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Egéralkatúak (Myomorpha)
Öregcsalád: Muroidea
Család: Hörcsögfélék (Cricetidae)
Alcsalád: Hörcsögformák (Cricetinae)
Nem: Cricetulus
H. Milne-Edwards, 1867
Faj: C. griseus
Tudományos név
Cricetulus griseus
H. Milne-Edwards, 1867
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cricetulus griseus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cricetulus griseus témájú kategóriát.

A Cricetulus griseus az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A Cricetulus griseus-t korábban azonosnak vélték a kínai csíkos törpehörcsöggel (Cricetulus barabensis) Pallas, 1773;[1] gyakran annak alfajaként emlegették Cricetulus barabensis griseus néven.[2] A két állatfaj szétválasztása még nem fogadott el széles körben, úgyhogy egyes biológusok még ma is azonos fajnak tekintik e kisemlősöket.[3]

Előfordulása[szerkesztés]

Ez az emlősfaj Kína északi sivatagaiban és Mongóliában honos.

Megjelenése[szerkesztés]

A Cricetulus griseus fej-testhossza 8,2-12,7 centiméter és farokhossza 2-3,3 centiméter hosszú. Születéskor 1,7 gramm, felnőttkorában pedig 30-45 gramm tömegű. A testfelépítése a rokonaihoz képest karcsúnak hat; ezenkívül farka is hosszabb. A hímeknek nagy herezacskóik (scrotum) vannak, emiatt házi kedvencnek csak a nőstényeket adják el. A hímeket csak szaporításra és laboratóriumi kísérletekben (a patkányok és a házi egerek előtt) használják, illetve használták.

A vadon élő, természetes színű példányok bundája barna. A gerinc mentén fekete csík fut végig. Pofája szürkével foltozott és hasi része fehéres. Karcsú teste és hosszabb farka miatt egérszerűen néz ki. A háziasított példányok lehetnek teljesen fehérek, vagy fehérek fekete háti csíkkal.

Életmódja[szerkesztés]

Ez az élőlény időnként agresszív természetű; fiatal korában félénk is lehet. Azonban, házi kedvencként ha megfelelő bánásmódban részesül nyugodt és kedves kis állatnak bizonyul. Általában 2-3 évig él.

Egyéb[szerkesztés]

Mielőtt a patkányokat és egereket használták volna a laboratóriumokban, a Cricetulus griseus volt a kísérletek „tárgya”. Azonban ezt az állatot nehezebb szaporítani, mint az előbb felsoroltakat, emiatt a laboratóriumok áttértek azokra. A Cricetulus griseus-t manapság már csak az úgynevezett CHO-petesejtek előállítására használják fel.

Az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia és New Jersey államaiban kártevőnek számít ez a kisemlős, emiatt e helyeken külön engedélyt kell szerezni az állat tartásához, szaporításához és a vele való kereskedéshez.[4]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Cricetulus," The NCBI taxonomy database.
  2. European Molecular Biology network: SRS db query re 'Chinese hamster'. Columbia University. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)[halott link]
  3. Russell Tofts, "The Chinese Hamster (Cricetulus barabensis) Archiválva 2006. július 20-i dátummal a Wayback Machine-ben".
  4. Lianne McLeod, "Chinese Hamsters Archiválva 2016. augusztus 13-i dátummal a Wayback Machine-ben," About.com.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a White-tailed rat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]