Congreve-rakéta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Congreve-rakéta hegye a napóleoni háborúk korából

A Congreve-rakéta, történelmi szövegekben Congreve-röppentyű (angolul: Congreve Rocket) brit katonai fegyver volt, melyet Sir William Congreve tervezett 1804-ben.

A rakéta fejlesztését a Royal Arsenal végezte a második, harmadik és negyedik maiszúri háborúk tapasztalatait alapul véve. A háborúk a Brit Kelet-indiai Társaság és a Maiszúri Királyság között zajlottak, amely során az indiaiak rakétákat használtak fegyver gyanánt. A háborúk után néhány maiszúri rakétát Angliába küldtek, majd 1801-től William Congreve elkezdte azok tanulmányozását, azután pedig az Arsenal laboratóriumában megkezdte saját rakétájának fejlesztési programját. A Royal Arsenal szilárd hajtóanyagú rakétáival először 1805-ben tartott bemutatót. A rakétákat hatékonyan használták a napóleoni háborúk és az 1812-es háború alatt.

Tervezet[szerkesztés]

Különféle Congreve-rakéták

A rakéta fekete lőport tartalmazó vas hüvelyből és hengeres-kúpos robbanófejből állt. A robbanófejet fából készült vezetőrúdra erősítették és párokban indították egyszerű A-keretekről. Az eredeti tervezetnél a vezetőrudat a robbanófej oldalára rögzítették. Ezt 1815-ben továbbfejlesztették; azon a rakétán alaplemezt helyeztek el, rajta csavarmenetes lyukkal a rúd számára. A rakétákat két mérföldes távolságig lőhették, a lőtávolságot az indítókeret segítségével állították. Távolságtól függetlenül a rakéták igen pontatlanok voltak és hajlamosak voltak idő előtt felrobbanni. A rakéták nem csak fizikai, hanem pszichológiai fegyverek voltak és szinte kizárólag csak más tüzérségi fegyverek mellett használták. Congreve többféle méretű robbanófejet tervezett 3–24 fontos súlyok között (1,4–10,9 kg). A 24 fontos (11 kg) típus 4,6 méter hosszú vezetőrúddal volt a leggyakrabban használt változat. A robbanófejek között megtalálhatóak voltak a robbanó, srapnel és gyújtó típusok is.

A rakétákat kovás mechanizmus segítségével indították, melyet hosszú zsinór segítségével hoztak működésbe. A rakétákat egy speciális üzemben gyártották közel a Waltham Abbey Royal Gunpowder Millshez, Essexben.

Források[szerkesztés]

  • Graves, Donald E. (1989). Sir William Congreve and the Rockets' Red Glare - Historical Arms Series, No. 23. Bloomfield, Ontario. Museum Restoration service. ISBN 0-919316-23-9
  • Heidler, David Stephen & Jeanne T. (2004). Encyclopedia of the War Of 1812. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press. ISBN 1-59114-362-4
  • Malcolmson, Robert. (2009). The A to Z of the War of 1812. Lanham, Maryland: Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-7004-8
  • Nicolas, Paul Harris (1845). Historical Record of the Royal Marine Forces, Volume 2 [1805–1842]. London: Thomas & William Boone.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Congreve rocket című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.