Brit Kelet-indiai Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kelet-Indiai Társaság címere
A Kelet-Indiai Társaság 1835-ös, IV. Vilmos brit király nevében és portréjával kibocsájtott 2 mohur névértékű (=30 ezüstrúpia) aranyérméje

A Brit Kelet-indiai Társaság (angolul British East India Company, vagy másik gyakran emlegetett nevén John Company) részvénytársaság volt, amelynek I. Erzsébet angol királynő 1600. december 31-én királyi adománylevélben kereskedelmi előjogokat biztosított Indiában. Az adománylevél 21 éves monopóliumot adott a cégnek (akkori nevén The Honourable East India Company, "A Tiszteletreméltó Kelet-indiai Társaság) a Kelet-Indiákon (így nevezték akkor az angolok Indiát).

Kereskedőcégből a Társaság igazi hatalommá, India valódi urává vált, megszerezve az ehhez szükséges kormányzati és katonai előjogokat is. A Társaságot 1858-ban oszlatták fel.

A Társaság zászlaja a kezdeti időkben, a Szent György-kereszttel
A Társaság zászlaja, miután 1707-ben létrejött Nagy-Britannia Királyság, a korabeli brit zászlóval a sarokban
1801 után a zászló sarkában Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királyság zászlaja, a "Union Flag" szerepelt

Jelentősége[szerkesztés]

A londoni székhelyű társaság a Brit Raj (1911-től Indiai Birodalom) bábája volt. 1717-ben az indiai szubkontinens nagy részét uraló Mogul Birodalom felmentette a Társaságot a vámfizetés alól Bengálban, ami minden lehetséges kereskedelmi versenytárssal szemben óriási előnyt jelentett.

1757-ben a Társaság fegyveres konfliktusba keveredett Bengál mogul alkirályával, de a Sir Robert Clive vezette britek a palashii csatában döntő győzelmet arattak, ezzel megalapozva a Kelet-indiai Társaság katonai hatalmát is a régióban.

A másik oldalon részt vettek az ütközetben a Francia Kelet-indiai Társaság csapatai is. 1760-ra a britek teljesen kiszorították a francia vetélytársat Indiából, a franciáknak csak néhány kereskedelmi állomás maradt, mint Pondicherry (mai nevén Puduccseri).

A Társaságnak érdekeltségei voltak az Egyesült Királyságból Indiába vezető útvonalak mentén is.

Már 1620-ban megkísérelték megszerezni a mai Fokváros mellett lévő Táblahegyet (Table Mountain). Később megszerezték és kormányozták Szent Ilona szigetét. Állomást létesítettek Hongkongban és Szingapúrban. Felfogadták Kidd kapitányt, hogy leszámoljon a kalózokkal, teát termeltek Indiában. A Társaság volt felelős Bonaparte Napóleon őrzéséért Szent Ilonán és ők tették gazdaggá Elihu Yale-t, a Yale Egyetem egyik első nagy finanszírozóját. Termékeikből rendezték a híres Bostoni teadélutánt (Boston Tea Party), az amerikai függetlenségi mozgalom egyik nevezetes eseményét.

A Társaság adminisztrációjának egyes elemei ma is tovább élnek Indiában. Felépítése a részvénytársasági cégforma egyik első sikeres mintája. Emlékezetes azonban a Társaság mohósága is, amely hozzájárult ahhoz, hogy Bengálban milliók haltak meg az 17701773-as éhínségben.

Érdekesség:[szerkesztés]

A Brit Kelet-Indiai Társaság a Karib-tenger kalózai c. filmsorozatban is feltűnik, annak második és harmadik részében. Itt a társaság vezetője Lord Cutler Beckett, aki szinte minden idejét a kincsek megszerzésére fordítja. Ez a mohóság valóban jellemezte a társaságot, illetve a film azt is jól mutatja, hogy a befolyása alá tartozó területeken a társaság ellátta a rendvédelmi, adminisztratív és büntetői feladatokat is.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]