Command & Conquer: Generals

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Command & Conquer: Generals
FejlesztőEA Los Angeles
KiadóElectronic Arts
TervezőDustin Browder
ZeneszerzőBill Brown
SorozatCommand & Conquer
MotorSAGE
Platformok
Kiadási dátum
Műfajvalós idejű stratégiai játék
Játékmódok
USK-besorolásUSK 16
Adathordozó
A Command & Conquer: Generals weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Command & Conquer: Generals témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Command & Conquer: Generals egy valós idejű stratégiai játék, a Command & Conquer széria hetedik része. Az Electronic Arts által fejlesztett és kiadott játék 2003 február 10-én jelent meg. Története egy olyan közeljövőben játszódik, ahol egy radikális terrorszervezet globális háborút vív az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

A játék kiegészítése, a Command & Conquer: Generals – Zero Hour 2003 szeptemberében jelent meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos feladata a három választható frakció (USA, Kína, GLA) hadseregének irányítása és győzelemre vezetése egy adott méretű pályán. Ez a harc mellett az erőforrások növelését és a hadsereg bázisának fejlesztését is megköveteli. A különböző frakciók eltérő előnyökkel bíró egységekkel, épületekkel és fejlesztésekkel rendelkeznek, többféle taktika alkalmazását lehetővé téve. Az egységek irányítása a többi C&C játékhoz hasonlóan félfelülnézetből történik.

Egyjátékos és többjátékos módra is van lehetőség. A skirmish opció esetén 1-7 számú, mesterséges intelligencia által irányított ellenfél legyőzése a feladat választható pályákon. Emellett a három frakció egymásra épülő csatákból álló hadjáratait is teljesíteni lehet.

Frakciók[szerkesztés]

USA[szerkesztés]

Az Egyesült Államok rendelkezik a legkorszerűbb, ugyanakkor a legdrágább egységekkel. Változatos légierőre (Raptor, Commanche) és szárazföldi egységekre is támaszkodhat. Hős egység: Colonel Burton. Szuperfegyver: Particle Cannon.

Kína[szerkesztés]

Kína egy olcsó tömeghadsereget használ, amely igyekszik kihasználni a nukleáris energia nyújtotta lehetőségeket. Légierejét a MiG-ek képezik, legerősebb szárazföldi egysége az Overlord tank. Hős egység: Black Lotus. Szuperfegyver: Nuclear Missile.

GLA (Global Liberation Army)[szerkesztés]

A decentralizált szélsőséges terrorszervezet taktikája az aszimmetrikus hadviselésen alapul. Olcsó és változatos egységei képesek a rejtőzködésre, a roncsok újrahasznosítására (Technical, Marauder tank), illetve az automatikus regenerációra. Hős egység: Jarmen Kell. Szuperfegyver: Scud Storm.

Értékelés[szerkesztés]

A játék többnyire pozitív értékeléseket kapott. Általában kiemelték a játék grafikáját, ami kortársai között kiemelkedőnek bizonyult.[1][2] A Generals a valóságtól kevésbé elrugaszkodott, de ellentmondásos eseményeket (pl. a kiadáskor még el sem kezdődött, de küszöbön álló iraki háborút) bemutató volta miatt ugyanakkor sok kritikában is részesült. A játékot a Kínai Népköztársaságban betiltották, mivel a hadjáratok során atomtámadás éri Pekinget és felrobbantják a Három-szurdok gátat.[3]

Érdekesség, hogy a fiktív, de lényegében az Al-Káidán alapuló GLA meglepően sok vonásában emlékeztet az évekkel később létrejövő Iszlám Államra.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]