Colostethus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Colostethus
Colostethus fraterdanieli
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Nyílméregbékafélék (Dendrobatidae)
Alcsalád: Colostethinae
Cope, 1867
Nem: Colostethus
Cope, 1866
Szinonimák
  • Colostethus Cope, 1866
  • Prostherapis Cope, 1868
  • Prestherapis — Donoso-Barros, 1965
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Colostethus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Colostethus témájú kategóriát.

A Colostethus a kétéltűek (Amphibia) osztályának békák (Anura) rendjébe, ezen belül a nyílméregbékafélék (Dendrobatidae) családjába, azon belül a Colostethinae tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A nembe tartozó fajok Panama keleti kétharmadán, Kolumbiában az Andokban és Ecuadorban honosak, egy elszigetelt populációjuk Peru északi részén is megtalálható.

Taxonómiai helyzete[szerkesztés]

A nyílméregbékafélék 2006-ban publikált taxonómiai felülvizsgálata során a Colostethus nemet túlzottan polifiletikusnak találták.[1] A revíziót megelőzően 138 fajt tartalmazott, ez a szám 15 fajra csökkent, miután a korábbi Colostethus nem számos faját két rendszertani család nyolc nemébe osztották szét, azaz a Dendrobatidae családba és az újonnan létrehozott Aromobatidae családba. A Dendrobatidae családon belül számos, a korábban a Colostethus nembe sorolt faj a Hyloxalus nembe került, míg hármat az új Silverstoneia nembe helyeztek.[1] Ennek ellenére a Colostethus nemet továbbra is parafiletikusnak tartják, mivel egyes fajok közelebbi rokonságban állnak az Ameerega nemmel, mint a többi, a nembe tartozó fajjal.[2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznaK:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b (2006) „Phylogenetic systematics of dart-poison frogs and their relatives (Amphibia: Athesphatanura: Dendrobatidae)”. Bulletin of the American Museum of Natural History 299, 1–262. o. DOI:[1:PSODFA2.0.CO;2 10.1206/0003-0090(2006)299[1:PSODFA]2.0.CO;2].  
  2. Frost, Darrel R.: Colostethus Cope, 1866. Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. American Museum of Natural History, 2015. (Hozzáférés: 2015. április 16.)

Források[szerkesztés]