Chilenosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chilenosuchus
Evolúciós időszak: késő triász
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Aetosauria
Család: Stagonolepididae
Nem: Chilenosuchus
Casamiquela, 1980
Fajok
  • C. forttae Casamiquela, 1980 (típus)

A Chilenosuchus az aetosaurusok egyik kihalt neme. Fosszíliáit a chilei Antofagasta régióban találták meg.[1] A Chilenosuchus jelenléte a lelőhelyéül szolgáló csontmedrekben ellentétben áll a rétegek megállapított korával. A fosszilis növények és gerinctelenek arra utalnak, hogy a késő karbon vagy a kora perm időszakból származik,[2] azonban a Chilenosuchus egy aetosaurus, e csoport első képviselői pedig a késő triász idején tűntek fel. Az eredeti példányról készült gyenge minőségű fényképek és a kétségtelenül lényeges anyagok hiánya nem teszi lehetővé a határozott osztályozását, így kezdetben sok vita folyt arról, hogy vajon tényleg egy aetosaurus maradványát fedezték-e fel. Egy 2003-as, az anyag áthelyezésével kapcsolatos áttekintés azonban kimutatta, hogy valóban egy aetosaurusról van szó, és a réteg a triász időszakban keletkezett.[3]

A páncéllemezek hasonlósága alapján úgy tűnik, hogy a Chilenosuchus közeli rokonságban áll a Typothoraxszal. Felvetődött, hogy a később létrehozott Typothoraxinae klád tagja lehet a Typothoraxszal és más aetosaurusokkal együtt.[4] Mivel sok egyéb különbség van közte és a további két aetosaurus között, a Chilenosuchus Stagonolepididae családon belüli elhelyezkedése a további maradványok felfedezéséig bizonytalan marad.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Casamiquela, R.M. (1980). „Nota sobre restos de un reptil aetosauroideo (Thecodontia, Aetosauria) de Quimal, Cordillera de Domeyko, Antofagasta. Prueba de la existencia del Neotriásico continental en los Andes del Norte de Chile”. In Congreso Argentino de Paleontología y Bioestratigrafía, No. 2 y Congreso Latinoamericano de Paleontología 1 (1), 135–142. o.  
  2. Breitkreuz, C., Helmdach, F., Kohring, R. and Mosbrugger, V. (1992). „Late Carboniferous intra-arc sediments in the north Chilean Andes: stratigraphy, paleogeography and paleoclimate”. Facies 26, 67–80. o.  
  3. Desojo, J. B. (2003). „Redescripcion del aetosaurio Chilenosuchus forttae Casamiqueal (Diapsida: Arcosauria): presencia de Triasico continental en el norte de Chile”. Revisita Geologica de Chile 30 (1), 53–63. o.  
  4. Parker, W. G.: Description of a new specimen of Desmatosuchus haplocerus from the Late Triassic of Northern Arizona (PDF). Unpublished MS thesis. Northern Arizona University, Flagstaff pp. 315, 2003. (Hozzáférés: 2009. április 30.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chilenosuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.