Charlton Automatic Rifle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charlton Automatic Rifle

TípusÖntöltő puska/Könnyű géppuska
Ország Új-Zéland
TervezőPhilip Charlton
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1942-1945
Használó ország Új-Zéland
Háborús alkalmazásMásodik világháború
Műszaki adatok
Űrméret7,7 mm
Lőszer.303 British
Tárkapacitás10 darabos tölténytár vagy 30 darabos Bren géppuska tár
Működési elvgázelvezetéses, fél-automata
Tömeg7,3 kg
Fegyver hossza1150 mm
Elméleti tűzgyorsaság600 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség744 m/s
A Wikimédia Commons tartalmaz Charlton Automatic Rifle témájú médiaállományokat.

A Charlton Automatic Rifle (magyarul Charlton önműködő puska) egy teljesen automata változata volt a Lee-Enfield puskának, melyet az új-zélandi Philip Charlton tervezett 1941-ben, hogy helyettesítse a Bren és Lewis könnyű géppuskákat, melyek utánpótlása igen nehéz volt akkoriban.

Az eredeti Charlton önműködő puskákat elavult Lee-Metford és Lee-Enfield puskák átalakításával hozták létre, még a búr háborúk idején; a fegyvert öntöltő puskának szánták, ami automata tüzelésre is képes, amely tulajdonságot csak vészhelyzet esetén használnak. Ez a fegyver a Lee-Enfield 10 töltényes tárjait használta.

A Charltonnak két változata létezett: az egyik az új-zélandi változat, melyet a hastingsi Charlton Motor Workshops-nál terveztek és gyártottak, a másikat az ausztráliai Electrolux gyártotta az SMLE Mk III*-at felhasználva. A két típus külsőre különbözött (többek között az új-zélandi Charltonnak volt egy elülső pisztolymarkolata és egy villaállványa, amíg az ausztráliai változatnál elhagyták ezeket a súlycsökkentés és a letisztult megjelenés érdekében, de ugyanazt a működtető mechanizmust használták).

Hozzávetőleg 1500 Charlton önműködő puska készült Új-Zélandon, és majdnem az összes megsemmisült egy tűzben a Palmerston North szolgálati raktárban, nem sokkal a második világháború után.

Egy példány az Új-Zélandon gyártott Charlton önműködő puskából a londoni Birodalmi Hadi Múzeumban van kiállítva, egy másik pedig az új-zélandi Waiouru Hadi Múzeumban, illetve még egy az ausztráliai Bandiana Hadi Múzeumban.

Források[szerkesztés]

  • Skennerton, Ian The Lee-Enfield Story (1993). Arms & Militaria Press, Australia. ISBN 1-85367-138-X
  • Skennerton, Ian Small Arms Identification Series No. 13: Special Service Lee-Enfields; Commando & Auto Models (2001). Arms & Militaria Press, Australia. ISBN 0-949749-37-0

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Charlton Automatic Rifle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]