Boys-páncéltörő puska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Boys-páncéltörő puska
Boys anti-tank rifle side.JPG

Típus páncéltörő puska
Ország  Egyesült Királyság
Gyártó Royal Small Arms Factory
Gyártási darabszám ~62 000
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1937-1943 (Egyesült Királyság)
Használó ország Lásd Alkalmazók
Háborús alkalmazás Második világháború
Műszaki adatok
Űrméret 13,9 mm
Lőszer 13,9×99 mm B
Tárkapacitás 5 töltényes kivehető szekrénytár
Működési elv forgó-tolózáras
Tömeg 16 kg
Fegyver hossza 1575 mm
Csőhossz 910 mm
Elméleti tűzgyorsaság ~10 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 747 m/s
Hatásos lőtávolság 23,2 mm 90°-os becsapódási szög esetén (91 m)[1]
18,8 mm 90°-os becsapódási szög esetén (460 m)[1] m

A Rifle, Anti-Tank, .55in, Boys, vagy közismertebb nevén Boys-páncéltörő puska egy brit gyártmányú páncéltörő puska volt, melyet a második világháború alatt használtak.

Három fő változatban készült, az első, korai változata (Mark I) kerek csőszájfékkel és T-alakú egyszárú állvánnyal készült, ezt a típust a BSA gyártotta Angliában, későbbi változatát (Mark I*) a Jonathan Inglis gyártotta Torontóban, ezen a típuson már szögletes csőszájféket és V-alakú villaállványt alkalmaztak, a harmadik változata deszantegységeknek készült 762 mm hosszú csővel, csőszájfék nélkül. Lőszert is több típusban gyártottak, a későbbi változatai már jobb páncélátütő képességgel rendelkeztek.

A háború korai szakaszában kielégítő teljesítményt nyújtott a könnyű harckocsik ellen, de a nehezebb típusok ellen már hatástalan volt, a háború előrehaladtával pedig a PIAT kiszorította a hadrendből.

Svéd önkéntesek a téli háborúban Boys-páncéltörő puskákkal.
Kiképzés
Amerikai második világháborús plakát, melyen egy angol katona látható Boys-puskával a vállán.

Tervezés és fejlesztés[szerkesztés]

A fegyver névadója H. C. Boys százados volt, aki a brit lőfegyverbizottság tagja és a Royal Small Arms Factory tervezője volt. A fegyver eredeti neve a Stanchion volt, de később átnevezték a Boys százados iránti tisztelet jegyében, miután néhány nappal a puska hadrendbe állítása, 1937 novembere előtt meghalt.

A fegyver forgó-tolózáras működtetésű, öt töltény befogadására alkalmas tárral látták el, mérete és súlya nagy volt, ezért ellátták elöl egy villaállvánnyal, hátul, a párnázott puskatusa alatt pedig egy kiegészítő markolattal. A nagy méretű, 0.55 hüvelykes lövedék keltette hátrarúgás csökkentése érdekében a puskacsövet egy csúszószánba rögzítették, a villaállványba lengéscsillapítót szereltek, a puskacső végére pedig csőszájféket erősítettek.[2] A fegyvert számos kis méretű csavarral szerelték össze, melyek a tokba voltak becsavarva, így a fegyver karbantartása és javítása felért egy rémálommal.[3]

A lőszer az .50 BMG típus egy adaptációja volt, melyet peremmel és egy 47,6 gramm súlyú lövedékkel láttak el. Rendszerbe állításakor a fegyver hatékonynak bizonyult a könnyen páncélozott járművek ellen (23,2 mm vastagságig) 91 méteres távolságig.[1]

A világháború alatt két fő tölténytípust használtak, az egyik a W Mark 1 (60 g súlyú páncéltörő lövedék 747 m/s csőtorkolati sebességgel), a másik a W Mark 2 (47,6 g súlyú páncéltörő lövedék 884 m/s csőtorkolati sebességgel) volt. A W Mark 1 91 méteres lőtávolságban maximum 23,2 mm vastag páncélzatot tudott átlőni, amely megegyezett egy féllánctalpas vagy egy páncélautó homlokpáncélzatának vastagságával, vagy egy könnyű harckocsi oldal vagy hátsó páncélzatával. A háború előrehaladtával egy sokkal hatásosabb töltényt fejlesztettek ki, a W Mark 2-est, amely volfrám-karbid-magvas tölténnyel rendelkezett, és 945 m/s csőtorkolati sebességgel bírt. A Boys hatásos lőtávolsága páncélozatlan célpontok ellen (mint például a gyalogság) sokkal nagyobb volt.

Hátrasikló puskacsöve és a párnázott puskatusa ellenére a fegyver hátrarúgása (a lövés után hallatszó robaj mellett) borzasztóan nagy volt, így gyakran szerzett a lövész nyak- vagy vállsérülést.[3]

Szolgálat[szerkesztés]

A Boys-páncéltörő puskát a második világháború elején használták könnyen páncélozott német harckocsik és más harcjárművek ellen. Nagy-Britannia Finnországot is ellátta a típussal 1939 és 1940 között, a téli háború idején. A finn katonák körében a fegyver közkedvelt volt, mivel hatásosan felvehették vele a harcot a szovjetek T–26 típusú harckocsijai ellen.

Habár hatékony volt a korai német és olasz páncélosok ellen Franciaországban és Észak-Afrikában, mint a Panzer II és a Panzer III korai típusai, a világháború folyamán egyre jobban növelt páncélzatok ellen már hatástalannak bizonyult. 1942-ben egy rövidített változatot fejlesztettek ki az ejtőernyős alakulatok számára, melyeket Tunéziában vetettek be, de teljesen hatástalannak bizonyultak, mivel a rövidített cső a csőtorkolati sebesség csökkenését eredményezte.[4] Az európai hadszíntéren viszonylag hamar, 1943-ban felváltották a fegyvert a PIAT (Projector, Infantry, Anti-Tank) páncéltörő fegyverrel, melyet először Szicília megszállásakor használtak. Ezután a Boys más feladatkörben kapott szerepet, mint például bunkerek, géppuskafészkek és véknyan páncélozott járművek elleni küzdelem, de ebből a feladatkörből is hamar kivonták az amerikai M2 Browning géppuska[5] elterjedésével a brit és nemzetközösségi alakulatoknál.

Mivel a .50 Browninghoz használhattak páncéltörő (AP), páncéltörő-gyújtó (API) és páncéltörő-gyújtó fényjelző (APIT) lövedékeket, így ugyanúgy alkalmas volt páncélozott járművek ellen, illetve a páncéltörő-gyújtó lövedékekkel sokkal nagyobb pusztítást lehetett vele végrehajtani, mint a Boys-puskával, emellett a Browning alkalmas volt légvédelmi feladatkör betöltésére is.[6]

A csendes-óceáni hadszíntéren viszont továbbra is használták a Boys-páncéltörő puskát a könnyen páncélozott japán harckocsik ellen. Az 1942-es év végén Malajziában az 1. pandzsabi ezred (1st Punjab Regiment) egy úttorlasznál sikeresen hatástalanított két japán könnyű harckocsit.[4] A szingapúri csata folyamán a brit 1. cambridgeshire-i ezred (1st Cambridgeshire Regiment) nagyon hatékonynak találta a Boys-puskákat, segítségükkel lyukakat lőttek a falakba az utcai harcok során.

Alkalmazók[szerkesztés]

Járművekbe építve[szerkesztés]

A Boys-páncéltörő puskát egyes páncélautókba, szállító járművekbe építve is használták, mint példáult a Universal Carrier vagy a Standard Beaverette.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c , Boys Anti-Tank Rifle Mk.I, 1942, Small Arms Training, Volume I, Pamphlet No.5
 2. Smith, Colin. Singapore Burning. Penguin, 541. o. (2006). ISBN 978-0-14-101036-6 
 3. ^ a b Dunlap, Roy F., Ordnance Went Up Front, Samworth Press (1948), p. 144
 4. ^ a b Weeks, John, Small Arms of World War II, New York: Galahad Press 1979), p. 91
 5. noha a Boys-puskával ellentétben nem szállítható egy ember által, mivel súlya a háromlábú állványa nélkül is 38 kg
 6. Barnes, Frank C., Cartridges of the World, DBI Books, 1975, 1989, p.432: "A review of World War II U.S. .50 caliber AP, API, and APIT ammunition specifications reveals that all armour-piercing varieties of the U.S. .50 BMG cartridge were required to completely perforate 7/8" (22.23mm) of hardened steel plate armour at 100 yards (91 m).
 7. ^ a b Bishop, Chris, The encyclopedia of weapons of World War II, illustrated edition, Publisher: Sterling Publishing Company, Inc.,Year: 2002, ISBN 1586637622, [1], p. 213
 8. ^ a b Bishop, Chris, The encyclopedia of weapons of World War II, illustrated edition, Publisher: Sterling Publishing Company, Inc.,Year: 2002, ISBN 1586637622, [2], p. 212
 9. Zaloga & Leland Red Army Handbook 1939-1945 Sutton 1998 p197 ISBN 0750917407

Források[szerkesztés]

 • Dunlap, Roy F., Ordnance Went Up Front: some observations and experiences of a sergeant of Ordnance, who served throughout World War II with the United States Army in Egypt, the Philippines and Japan, including way stations. With comment and opinions on the many different small-arms in use by the forces engaged, Samworth Press (1948), LC Control No.: 48007125 (ISBN 1884849091 for R & R Books 1996)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boys anti-tank rifle című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Boys-páncéltörő puska témájú médiaállományokat.