Chamitataxus avitus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Chamitataxus szócikkből átirányítva)
Chamitataxus avitus
Evolúciós időszak: Késő miocén, 6 Ma
Rajz az állatról
Rajz az állatról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Amerikai borzformák (Taxidiinae)
Nem: Chamitataxus
Owen, 2006
Faj: C. avitus
Tudományos név
Chamitataxus avitus
Owen, 2006
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Chamitataxus avitus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chamitataxus avitus témájú kategóriát.

A Chamitataxus avitus az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó fosszilis faj.

Nemének eddig az egyetlen felfedezett faja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Chamitataxus avitus Észak-Amerika területén élt a késő miocén korszak idején, körülbelül 6 millió évvel ezelőtt. A három amerikai borzforma közül ezt a fajt tartják a legkezdetlegesebbnek.

Az amerikai borzforma kövületek igen ritkák. Ebből a fajból is eddig csak a típuspéldány került elő; amelyre 1935-ben bukkantak rá, az új-mexikói Lyden melletti külszíni lelőhelyen, a Chamita Formation-ban találták meg. Ez a holotípus csak egy majdnem teljes koponyából áll. Mivel igen ritkák ennek az állatfajnak a kövületei, a kutatók egy másik, rokon faj - amerikai borz (Taxidea taxus) (amely akkor is és még ma is él) - vizsgálatának alapján próbálják megérteni. A borz fajok mellett, ezen a lelőhelyen számos Osbornoceros osborni maradványt is találtak - ez az állat a népes villásszarvúantilop-félék (Antilocapridae) egyik fosszilis faja volt. Mivel a Chamitataxus avitus-nak csak a koponyája került elő, nemigen lehet felbecsülni a méretét és testtömegét, viszont tudjuk, hogy a ma is élő rokonára hasonlíthatott. A koponyaszerkezete csak azt árulja el, hogy jó szaglása és erős harapása volt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2006) „Description of a new Late Miocene American Badger (Taxidiinae) utilizing high-resolution x-ray computed tomography”. Palaeontology 49 (5), 999–1011. o. DOI:10.1111/j.1475-4983.2006.00590.x.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chamitataxus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.