Chaga gomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chaga gomba
chaga gomba
chaga gomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Hymenochaetales
Család: Hymenochaetaceae
Nemzetség: Inonotus
Faj: I. obliquus
Tudományos név
Inonotus obliuus

(Ach. ex Pers.) Pilát (1942)

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Chaga gomba témájú kategóriát.

A chaga gomba vagy hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus) a Hymenochaetaceae családba tartozó gombafajta, amely főként kemény fákat fertőz meg és azokon élősködik.

Kialakulása[szerkesztés]

A chaga gomba fehér szívrothadást idéz elő a gazdafán, amely folyamat elején a gomba spórái a fák sebein keresztül behatolnak a kérgébe, ahol csomós és szabálytalan alakú ivartalan termőtesteket, más néven szkleróciumokat hoznak létre. A szkleróciumot alkotó struktúrák kialakulásának folyamata, valamint a szkleróciumokat meghatározó tulajdonságok még ma sem teljesen ismertek.Oroszországban el terjedt.

Megjelenése[szerkesztés]

A gomba külső megjelenése egyedi és könnyen azonosítható. A külső része sötétbarna vagy feketés színű, a belső részén pedig általában világosabb, bézses árnyalatok figyelhetők meg.

Mérete gombánként változik, vannak köztük egészen kis méretűek, de egyes példányok akár 40 centiméteresre is megnőhetnek. A chaga gomba felszíne általában repedezett és durva, alakja szabálytalan, állaga kemény, de könnyen törhető.

Környezet: A chaga gomba gyakran a lombos fák, különösen a tölgy- és nyírfák kérgén nő. Kedveli a hidegebb klímát és az északi erdőkben gyakori. Általában az elhalt vagy sebzett fák törzsén vagy ágain található.

Vegyületei[szerkesztés]

A chaga gomba számos biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, például poliszacharidok, fenolos vegyületek, triterpének (inotodil, trametenolsav, betulin, betulinsav), melaninok. A gomba gazdag antioxidánsokban.

Források[szerkesztés]