Szklerócium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
anyarozs-szklerócium kalászon

A szklerócium egy tömör képződmény, amely egyes gombafajtákra jellemző, egy módosult gombafonalakból álló megkeményedett micélium, tápanyagraktározási képességgel.

Szerepe[szerkesztés]

A szklerócium egyik feladata az időjárási szélsőségek túlélése. Egyes magasabbrendű gombafajtáknál, mint például az anyarozs, a szklerócium leválik, és inaktív állapotban képes átvészelni a telet. A repce kiemelkedő kártevői között is szerepelnek szkleróciumképző gombafajok.

A szklerócium alaktana és kifejlődésének genetikai ellenőrző folyamatai tekintetében hasonlít a gombák termőtestéhez. Ez arra enged következtetni, hogy két homológ képződményről van szó, amelyek valamikor egyazon evolúciós úton haladtak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sclerotium című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Calvo, A. (2008). "The VeA regulatory system and its role in morphological and chemical development in fungi". Fungal genetics and biology : FG & B 45 (7): 1053–1061. doi:10.1016/j.fgb.2008.03.014. PMID 18457967