Cent

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USA-beli 1 cent, ismertebb nevén „penny”.
A centet mint zenei mértékegységet lásd a cent (zene) oldalon.

A cent olyan pénzegység, ami a fő pénznem részét teszi ki. (Mivel a fő pénzegységnél kisebb egységet jelöl, váltópénznek nevezzük.) Arra az érmére is vonatkozhat, ami egy centet ér. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában az 1 centes érmét gyakran pennynek nevezik, az azonos nevű brit érmére és pénzegységre utalva.

A cent szó etimológiailag a latin centum szóból ered, ami százat jelent. A pénzverdék világszerte általában a fő pénznem és közötti részét kitevő érméket gyártanak, a papírpénzeket pedig a nagyobb értékeknek tartják fenn. Azonban a és az értékű érmék sem ritkák, különösen az emlékérmék esetében. (Magyarországon a fentiektől eltérően egészen a fő pénznem kétszázszorosáig, 200 forintig használatosak fémpénzek, viszont a váltópénze, a fillér, már nincs használatban.)

Az 1 és 99 közötti centösszegeket általában az egy- vagy kétjegyű számot követő kisbetűs c betűvel jelölik (például 1 c, 2 c), vagy pedig centjellel, ami egy többnyire fentről lefelé haladó, átlós vagy függőleges vonallal van áthúzva: ¢ (például 1 ¢, 2 ¢).

Más váltópénzrendszerek is lehetségesek, mint például a korábbi font sterling, ami a tízes rendszerre való, 1971-ben történt áttérésig -okra (shillingekre, s) és -ekre (régi pennykre, d) volt felosztva.

A centet Magyarországon főként az euró révén ismerik, amelyet az eurózóna országaiban használnak. Érméin az EURO CENT szöveg olvasható; nevének konkrét használata nyelvenként eltér. A görög érmék közül az egycentes címlapján a ΛΕΠΤΟ („lepto”), a többi érmén pedig a ΛΕΠΤΑ („lepta”) felirat szerepel.

További pénznemek, amelyek váltópénze cent[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]