Cap San Diego (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cap San Diego
Hajótípusgeneral cargo ship
TulajdonosNémetország Hamburg Süd
HajóosztályCap San Nicolas
Pályafutása
ÉpítőDeutsche Werft AG (Hamburg)
Építés kezdete1961. április 10.
Vízre bocsátás1961. december 15.
Szolgálatba állítás1962. március 27. (Hamburg - Panama - Ausztrália)
Általános jellemzők
Hossz159,4 m
Szélesség21,4 m
Merülés8,44 m
Bruttó űrtartalom9998 BRT
Hajtómű8569 kW
Sebességkb. 19 csomó

Legénység12 fő
Férőhelyek száma12
A Wikimédia Commons tartalmaz Cap San Diego témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cap San Diego egy hagyományos (nem konténeresített árut szállító) teherhajó, amely a hamburgi kikötőben múzeumhajóként szolgál.

Története[szerkesztés]

A hajó építése idején még nem terjedtek el a konténerek. A hajót 1961-ben a hamburgi Deutsche Werft AG hajógyár építette a Hamburg Süd hajózási társaság számára egy 6 darabból álló sorozat utolsó darabjaként. Ez a hajótípus a konténerhajózás előtti technikai szint csúcsát jelentette. A sorozat valamennyi hajóját fehér-vörösre festették és „Cap San” kezdetű névvel ruházták fel. A Cap San Diego öt testvérhajójával együtt a Hamburg–Dél-Amerika útvonalon teljesített szolgálatot. Dél-Amerika felé gépeket, vegyszereket, gépkocsikat, Európa felé trópusi gyümölcsöket, kávét, húst és gyümölcslé-koncentrátumot szállított. A rakterek teljes feltöltése 14 napig tartott.

A repülőgépek elterjedése előtt a hajó utasokat is szállított, összesen 12 fizető utas kelhetett át fedélzetén az Atlanti-óceánon. Az utasok kényelmét egy ebédlő, egy utasfedélzet és egy kis úszómedence is szolgálta.

Az 1980-as évek elejére egyre inkább elterjedtek a konténerek és hanyatlott a nem konténeresített áruk mennyisége. A Cap San Diego nem volt képes konténerek szállítására, ezért egyre kevésbé volt hatékony szállítóeszköz. 1986-ban tulajdonosai a forgalomból való kivonása és eladása mellett döntöttek. A hajót a Hamburgi Kikötőhatóság Alapítványa vásárolta meg, hogy exkluzív rendezvényhajóként és múzeumként hasznosítsák. Ma a Landungsbrücken közelében, a Rickmer Rickmers hajó közvetlen szomszédságában horgonyoz. A Cap San Diegót a mai napig tengerre kész állapotban tartják tulajdonosai és rendszeresen tesz kirándulásokat Cuxhavenbe és a Kieli-csatornán át a Balti-tengerre. Ez a hajó képviselte Hamburg városát a Kieli-csatorna átadásának századik évfordulójára rendezett hajóparádén.

Rakterek[szerkesztés]

A Cap San Diego egy olyan teherhajó, amelyet a konténeres áruszállítás elterjedése előtt építettek Hamburgban. A hajón 16 általános célú és egy nehéz rakomány számára telepített emelőrúd, illetve két fedélzeti daru található. A hajó 5 raktere közül kettő eredetileg hűtőkamrának épült, de rögtön az első útja után újabb két kisebb hűtőkamra is helyet kapott a fedélzetén. A hajón 6 fűthető olajtartály is található, amelyek az út hosszúságától függően tartalék üzemanyagot vagy árut szállíthatnak.

További információk[szerkesztés]