Cap San Diego (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cap San Diego
Cap-San-Diego-0472.jpg
Tulajdonos Németország Hamburg Süd
Pályafutása
Építő Deutsche Werft AG (Hamburg)
Építés kezdete 1961. április 10.
Vízre bocsátás 1961. december 15.
Szolgálatba állítás 1962. március 27. (Hamburg - Panama - Ausztrália)
Általános jellemzők
Hossz 159,4 m
Szélesség 21,4 m
Merülés 8,44 m
Bruttó űrtartalom9998 BRT
Hajtómű 8569 kW
Sebesség kb. 19 csomó

Legénység 12 fő
A Wikimédia Commons tartalmaz Cap San Diego témájú médiaállományokat.

A Cap San Diego egy hagyományos (nem konténeresített árut szállító) teherhajó, amely a hamburgi kikötőben múzeumhajóként szolgál.

Története[szerkesztés]

A hajó építése idején még nem terjedtek el a konténerek. A hajót 1961-ben a hamburgi Deutschen Werft AG hajógyár építette a Hamburg Süd hajózási társaság számára egy 6 darabból álló sorozat utolsó darabjaként. Ez a hajótípus a konténerhajózás előtti technikai szint csúcsát jelentette. A sorozat valamennyi hajóját fehér-vörösre festették és „Cap San” kezdetű névvel ruházták fel. A Cap San Diego öt testvérhajójával együtt a Hamburg–Dél-Amerika útvonalon teljesített szolgálatot. Dél-Amerika felé gépeket, vegyszereket, gépkocsikat, Európa felé trópusi gyümölcsöket, kávét, húst és gyümölcslékoncentrátumot szállított. A rakterek teljes feltöltése 14 napig tartott.

A repülőgépek elterjedése előtt a hajó utasokat is szállított, összesen 12 fizető utas kelhetett át fedélzetén az Atlanti-óceánon. Az utasok kényelmét egy ebédlő, egy utasfedélzet és egy kis úszómedence is szolgálta.

Az 1980-as évek elejére egyre inkább elterjedtek a konténerek és hanyatlott a nem konténeresített áruk mennyisége. A Cap San Diego nem volt képes konténerek szállítására, ezért egyre kevésbé volt hatékony szállítóeszköz. 1986-ban tulajdonosai a forgalomból való kivonása és eladása mellett döntöttek. A hajót a Hamburgi Kikötőhatóság Alapítványa vásárolta meg, hogy exkluzív rendezvényhajóként és múzeumként hasznosítsák. Ma a Landungsbrücken közelében, a Rickmer Rickmers hajó közvetlen szomszédságában horgonyoz. A Cap San Diegót a mai napig tengerre kész állapotban tartják tulajdonosai és rendszeresen tesz kirándulásokat Cuxhavenbe és a Kieli-csatornán át a Keleti-tengerre. Ez a hajó képviselte Hamburg városát a Kieli-csatorna átadásának századik évfordulójára rendezett hajóparádén.

Rakterek[szerkesztés]

A Cap San Diego egy olyan teherhajó, amelyet a konténeres áruszállítás elterjedése előtt építettek Hamburgban. A hajón 16 általános célú és egy nehéz rakomány számára telepített emelőrúd, illetve két fedélzeti daru található. A hajó 5 raktere közül kettő eredetileg hűtőkamrának épült, de rögtön az első útja után újabb két kisebb hűtőkamra is helyet kapott a fedélzetén. A hajón 6 fűthető olajtartály is található, amelyek az út hosszúságától függően tartalék üzemanyagot vagy árut szállíthatnak.

További információk[szerkesztés]