Caminito del Rey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ösvény alulról

Az El Caminito del Rey (magyar fordításban: A király ösvénye) egy hegyi ösvény, avagy via ferrata, Spanyolországban, Málaga tartományban Álorához közel, az El Chorro kanyon falára erősítve. Földrajzi koordinátái: é. sz. 36° 54′ 57″, ny. h. 4° 46′ 22″

Történet[szerkesztés]

1901-ben született meg az ötlet, hogy a Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára egy átjárót alakítsanak ki a két vízesés között, melyen keresztül a nyersanyagellátást megoldhatják. Az ösvény kiépítése négy évig tartott, 1905-re fejeződött be. A munkások építőanyagok és élelmiszer szállítására használták a gyalogösvényt, a karbantartók pedig a csatorna folyamatos ellenőrzéséről, tisztításáról gondoskodhattak az út segítségével.

1921-ben XIII. Alfonz spanyol király is végigment rajta a Conde del Guadalhorce védőgát felavatásakor, ennek kapcsán kapta az út a jelenleg is ismert nevét.

Mivel a gyalogút karbantartása az elmúlt évtizedek során elmaradt, ezért több helyen le is szakadoztak belőle darabok, s így kifejezetten veszélyessé vált az átmenő forgalom számára.

Egy méter szélesen (3 láb és 3 hüvelyk) és 100 méter (350 láb) magasan halad a folyó felett, 3 kilométer hosszan. Kapaszkodó szinte a teljes hosszában nincs, a beton járófelület hiányos, több darabja is leszakadt, a megmaradt részeket csupán az eredeti acél csőváz tartja a helyén. Karabinerrel rögzítve a modern acélkábel ugyan óv a lezuhanástól, de még így sem tud nagyobb súlyt megtartani. Az elmúlt évek során többen is lezuhantak az ösvényről, az 1999-ben és 2000-ben történt négy haláleset[1] után a hatóságok lezárták az út mindkét bejáratát. Innentől fogva tilos rajta az áthaladás, ám őrzés hiányában sok kalandvágyó turista még mindig megtalálja az ösvényhez vezető utat és áthalad rajta. Egy kábel fut végig az út mentén, mely kapaszkodásra szolgál az ösvényen végighaladók számára.

Andalúzia helyi kormányzata 2006-ban közel 7 millió eurót különített el[2] tervezett felújítására.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Government reveals plan for ‘El Caminito del Rey’”, Euro Weekly News, 2009. február 2. (Hozzáférés ideje: 2009. február 16.) (angol nyelvű) 
  2. Acuerdan una partida para restaurar el Caminito del Rey”, Diario Sur, 2006. január 21. (Hozzáférés ideje: 2008. április 7.) (spanyol nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Caminito del Rey témájú médiaállományokat.