Via ferrata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Via ferrata útvonal La Clusaz közelében (Franciaország)

A via ferrata (szó szerint olaszból: vas út; magyarul: vasalt út; németül: Klettersteig) olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást (a kiépítetlen részek csupán képzett sziklamászók számára elérhetőek). A via ferrata túrázás gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A via ferrata útvonalaknál az "A" jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az "F" betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják.

Via ferrata útvonalak Európán belül Olaszországban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Szlovéniában, Lengyelországban (Sas-út) és Spanyolországban találhatók. Néhány út fellelhető a tengerentúlon, Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. 2013 nyarára Magyarországon is kiépült az első három vasalt út, ami 2020-ra tovább bővült.

Felszerelés[szerkesztés]

Mint minden hasonló jellegű extrém sportnál, a via ferrata útvonalak megmászásakor is fontos szerep jut a jó minőségű felszerelésnek. Egy esetleges zuhanás esetén kritikus tényező, hogy a felszerelés valóban maradéktalanul betöltse szerepét és így megóvja a hegymászót a komoly sérüléstől vagy akár a haláltól.

A felszerelés bizonyos részei a hagyományos sziklamászásban is megtalálhatóak, de vannak olyan elemek is, amely a via ferrata mászások kellékei.

Elsődleges felszerelés[szerkesztés]

Az alábbi felszerelések nélkülözhetetlenek egy via ferrata megmászásához.

 • Beülő: a sziklamászásnál használt beülő alapfelszerelés. Amennyiben hátizsákkal túrázunk, észszerű kiegészítés a mellbekötő heveder. Zuhanáskor a háton lévő súly esetleges gerincsérüléshez is vezethet, amitől az említett mellbekötő megóvhat.
 • Sisak (Y-szíjas): a fej védelmét szolgálja az aláhulló kövektől, ezért viselése már a sziklafal alatt állva, a mászás megkezdése előtt is komolyan ajánlott. Jó szolgálatot tehet nem csak zuhanás esetén, hanem akár egy rossz mozdulatkor, mikor a fejünket a sziklába vernénk. Y-szíjas változata megakadályozhatja, hogy zuhanás során bekövetkezett erős rántáskor a sisak leessen a hegymászó fejéről.
 • Zuhanásgátló felszerelés: a via ferrata utak felszerelésének speciális és egyik legfontosabb része. A szakboltokban egyben, fékkel és dupla kantárral együtt megvásárolható felszerelés célja a zuhanás során fellépő erőtényezők csillapítása, a zuhanó test fékezése és a rántás erejének enyhítése. A klasszikus sziklamászás során a zuhanás alatt fellépő erőt a kiengedett biztosítókötél nyúlékony anyaga nyeli el. A via ferrata mászások során nem alkalmaznak ilyen biztosítókötelet, hanem egy speciális fékező rendszer csillapítja a zuhanás erejét. Ezt nem válthatja ki egy szimpla egy méteres kötélrész és karabiner, amit a sziklafalba rögzített fém részekhez csatolunk. Mivel ez a kötélhossz nem elég a megfelelő csillapításhoz szükséges nyúláshoz, így kötélszakadás, karabinertörés is előfordulhat. A klasszikus sziklamászásban megszokott biztosító eszközök, mint például a lapka sem megfelelő. Ezeknek az eszközöknek más a célja, másként működnek. A via ferrata kantár is csak "vészhelyzet" esetére van, egy esetleges esésekor a helyesen használt via ferrata kantár megtartja a túrázót, de ettől még súlyos sérüléseket lehet szerezni. (Érdemes úgy tekinteni rá, mint az autó légzsákjára.) A mászó az esés során nekicsapódhat a sziklafalnak vagy a beépített fogásoknak, lépéseknek. Mielőtt via ferrátázni indulunk, érdemes tisztában lenni az alapvető szabályokkal, a biztonságos via ferrátázás 5 parancsolatával.
 • Karabinerek: nagy nyílású, oldalirányban is nagy terhelést bíró, önzáródó karabinerek használatosak a via ferrata utakon.

További felszerelések[szerkesztés]

Ezek a felszerelési tárgyak nem kötelező elemei a via ferrátázásnak, de erősen ajánlottak.

 • Kesztyű: nem alapvető, de rendkívül hasznos felszerelés. A via ferrata utak során a rögzítési pontként szolgáló drótkötél sokszor megviselt, a végük kirojtosodik. A kesztyű véd a sérülések ellen, illetve jobban tapad a dróton, ha izzad a tenyerünk. Viselése mindenképpen ajánlott.
 • Fejlámpa: bizonyos útvonalak alagutakon keresztül vezetnek, illetve egy estébe nyúló hosszabb túrán is hasznos.
 • Túrabot: főleg a hosszú lefelé gyaloglásoknál nyújt segítséget, csökkenti a boka és a térd terhelését, a hosszú felmenetekben pedig a comb kevésbé fárad. Fontos, hogy összecsukható legyen, mert amikor nem használjuk (mászás közben) a hátizsákunkra lehet erősíteni.

Magyarország via ferrata útvonalai[szerkesztés]

Az első magyarországi vasalt utak a Bakonyban, a cseszneki Kőmosó-szurdokban épültek. A három, egyenként 70, 120 és 180 méter, összesen 370 méter hosszú vasalt út 2013 nyarán készült el, a hivatalos megnyitót augusztus 24-én tartották Cseszneken. A három útvonal nehézségi foka: "C", "D" és "E". Az Ostromlók útja "C" jelzésű, vagyis közepes erősségű, 120 méter hosszú útvonal. Ez a vasalt út jó fizikai állapotban lévő nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Olyan érdeklődőknek is, akik életükben először próbálják ki mászó tudásukat. A Várpanoráma út a szurdok szemközti oldalán halad, és a vége felé kitűnő kilátás nyílik a Cseszneki várra. A mászás hossza 180 méter, nehézségi foka "D". A Tálos Zoltán emlékút 70 méter hosszú és "E" jelzésű. A "D" és "E" utak tapasztalt mászók számára készültek.

2015-ben uniós pályázati forrásból több száz sziklamászó utat és további két Vasalt Utat (via ferrata) épített ki a Tatabányai Alpin Sportklub. Ezekből a Futrinka Ucca "B/C" nehézségű, azaz kezdő szintű és akár gyerekeknek is ajánlott, szülői kísérettel, hosszúsága 100 m. A másik út az MZ/X "E/F" extrém nehéz, csak tapasztalt és jó fizikumú mászóknak ajánlják. Ezen az úton a mászócipő használata erősen javasolt.[1]

Magyarország második drótkötélútja a Gerecse nyugati oldalán, Tatabánya területén, a Turul-szobor közelében található.[2] Ezen a helyszínen 3-4 via ferrata út található. Sportos kezdőknek ajánlott a Hét Vezér út ("C" jelölésű, 300 m), és az előbbi út könnyített változata az Öt vezér út, ami "C" nehézségű és 260 m hosszú. Kizárólag tapasztalt mászók és jó kondícióval rendelkezők induljanak el a Turul úton ("D/E" jelzésű, 100 m hosszú), és a Kata úton ("E" extrém nehézségű, 140 m hosszú). Az utóbbi utat építői Tolnay Kata emlékének szánták, aki három társával együtt, egy hegyomlás során vesztette életét 2009-ben, a Himalájában.[3]

A harmadik helyszín a vadregényes Cuha-völgy, ugyancsak a Bakonyban. A Cuha szikláin a vasalt utak közepesen nehéz és nehéz fokozatúak. A Bucsek Henrik emlékút "C" nehézségű összességében, kezdők számára ideális. Jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata, amely a hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek állít emléket, 350 méter hosszú. Az Ariadné fonala "D/E" nehézségű, csak edzettek számára javasolt, 130 méter hosszú. A hely kiépítését az Európai Unió által finanszírozott fejlesztés keretében valósította meg a Tatabányai Alpin Sportklub 2015 nyarán.[4]

Magyarországon a Vasalt Utakat (via ferrata) a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli. További új utak kiépítésén is dolgoznak.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2017. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 2.)
 2. Talpad alatt kamionok, feletted a Turul. index.indavideo.hu. (Hozzáférés: 2014. november 14.)
 3. Archivált másolat. [2017. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 2.)
 4. Archivált másolat. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 2.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Via ferrata témájú médiaállományokat.