Caius Caecilius Metellus Caprarius

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caius Caecilius Metellus Caprarius
Születetti. e. 157[1]
ókori Róma
Elhunyti. e. 1. század
nem ismert
Állampolgárságarómai
Gyermekei
Szüleinem ismert
Quintus Caecilius Metellus Macedonicus
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
  • consul
Tisztsége
  • censor
  • római szenátor (nem ismertnem ismert)
  • consul (i. e. 113 – i. e. 113)
SablonWikidataSegítség

Caius Caecilius Metellus Caprarius (Kr. e. 2. századKr. e. 1. század) római politikus és hadvezér, az előkelő, plebejus származású Caecilia gens Metellus-ágához tartozott. Quintus Caecilius Metellus Macedonicus, Kr. e. 143. consuljának fia volt. Fivérei, Quintus, Lucius és Marcus is mind elérték a consuli rangot.

Ragadványnevének (latinul agnomen) eredete bizonytalan. Kr. e. 133-ban Scipio alatt szolgált Numantia ostrománál, aki igen ellenségesen viselkedett vele. Ez feltehetően nem saját hibáinak volt köszönhető, hanem – mint Cicero is írja – az atyja és Scipio közti politikai ellentétnek.

Kr. e. 115-ben consuljelöltként fivéreivel együtt vitte apja holttestét a halotti máglyára. Ekkor még nem nyerte el a magistraturát, ám Kr. e. 113-ban Cnaeus Papirius Carbo kollégájaként consul lett. Ilyen minőségben Macedonia provinciából kiindulva végleg legyőzte a trákokat. Gyors sikerei eredményeképpen még abban az évben, a Szardínia szigetét előző évben pacifikáló Marcus bátyjával közösen triumphust tarthatott. Kr. e. 102-ben unokatestvérével, Quintus Numidicusszal közösen viselte a censori tisztséget. Kr. e. 99-ben Lucius bátyjához hasonlóan közbenjárt a senatusban Numidicus hazahívásáért.

Források[szerkesztés]


Elődei:
Manius Acilius Balbus
és
Caius Porcius Cato
Consul
Kr. e. 113
collega:
Cnaeus Papirius Carbo
SPQR
Utódai:
Marcus Livius Drusus
és
Lucius Calpurnius Piso Caesoninus
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)