I. e. 143

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 190-es éveki. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es évek

Évek: i. e. 148i. e. 147i. e. 146i. e. 145i. e. 144i. e. 143i. e. 142i. e. 141i. e. 140i. e. 139i. e. 138

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Appius Claudius Pulchert és Quintus Caecilius Metellus Macedonicust választják consulnak.
  • Hispania ulterior provinciában Quinctius praetor kisebb sikereket ér el a Viriathus vezette luzitán felkelőkkel szemben, de azok megtámadják Bastetaniát, Quinctius mpedig visszavonul Cordubába.
  • Metellus consul 30 ezre sereggel megérkezik Hispániába, hogy leverje a keltiberek lázadását és több városukat elfoglalja, hogy elszigetelje a lázadás központját, Numantiát. Elkezdődik a második numantiai háború.
  • Pulcher consult Gallia Cisalpinába küldik egy kisebb konfliktus elsimítására, de a szenátus jóváhagyása nélkül megtámadja a gall salasses törzset. Kezdeti vereség után legyőzi őket, majd visszatér Rómába és diadalmenetet követel, amit a szenátus megtagad tőle. Pulcher a saját költségén szervez egy diadalmenetet és amikor egy tribunus megpróbálja megállítani és leszállítani a harci szekeréről, Vesta-szűz lánya védelmében folytatja a ceremóniát.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Diodotosz Trüphón szeleukida régens aggasztónak találja Jonatán Makkabeus nagyra nőtt hatalmát, ezért meghívja egy baráti megbeszélésre, ahol elfogatja Jonatánt, ezerfős kíséretét pedig lemészároltatja. Júdea határán találkozik Jonatán testvérének, Simon Makkabeusnak a hadával. Trüphón száz talentumot kér Jonatán szabadon engedéséért, de amikor megkapja, mégis kivégezteti a zsidó vezért.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 143 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.