I. e. 133

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 180-as éveki. e. 170-es éveki. e. 160-as éveki. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as évek

Évek: i. e. 138i. e. 137i. e. 136i. e. 135i. e. 134i. e. 133i. e. 132i. e. 131i. e. 130i. e. 129i. e. 128

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Lucius Calpurnius Piso Frugit és Publius Mucius Scaevolát választják consulnak.
  • Calpurnius Piso consul a szicíliai Messinánál legyőzi a felkelő rabszolgákat.
  • Tiberius Gracchus néptribunus a szenátus megkerülésével megszavaztatja a földreformról szóló törvényt. A római törvények korlátozták, hogy az állami földből mennyit használhat egy polgár, de ezt nem ellenőrizték és hatalmas, rabszolgákkal művelt földbirtokok jöttek létre. Gracchus törvénye szigorúan felülvizsgálta volna a földhasználatot és az elkobzott birtokokat a szegények között osztotta volna szét.
  • Július 20.: a feldühödött szenátorok követőikkel együtt rátámadnak Gracchusra és támogatóira és botokkal, kövekkel agyonverik a néptribunust és még 300 embert.
  • Hispániában Scipio Aemilianus kilenc hónapos ostrom után elfoglalja Numantiát, amelynek védői öngyilkosok lesznek. Véget ér a numantiai háború.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

  • Meghal III. Attalosz pergamoni király és végakaratában országát a Római Köztársaságra hagyja. Féltestvére (apja, II. Eumenész természetes fia), Arisztonikosz nem fogadja el a végrendeletet, fellázad és III. Eumenész néven királlyá kiáltja ki magát.

Kína[szerkesztés]

  • A kínaiak megpróbálják csapdába csalni Csüncsen hsziungnu királyt és seregét, de nem járnak sikerrel és a hsziugnuk visszavonulnak.

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 133 av. J.-C, című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.