CMYK színtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A CMYK színtér olyan elnyelési módszerrel előállított színkeverési modell elnevezése, amelyet a nyomdászatban használnak. Ellentétben az összegző színkeveréssel a szubtraktív (kivonó) modelben a különböző színű apró festékpöttyökről visszavert színek együttes érzete adja a végleges színt.

RGB vagy CMYK[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A CMYK megértéséhez ismernünk kell az RGB fogalmát. Az RGB esetében vörös, zöld és kék színű lámpák (monitor felületén apró fényemittáló diódák) világítanak felváltva. Ha csak vörös világít, vörös színt látunk, ha csak zöld, zöldet stb… Ez az összegző additív színkeverés, mert az alapszínek intenzitásától függő összegzett színt látunk. (Pl. 100% vörös és 50% zöld fény együttesen narancssárga színt eredményez.) A CMYK esetében a felületre felfestett különféle (esetünkben négy) alapszínről visszavert fény együttesen keltik a színt.

Színtér vagy színkeverési model[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valóságban ez egy színkeverési model. Több változata lehet, azokat hívjuk színtereknek.

Alapszínei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A CMYK színtérben négy alapszín szerepel. Ezért ezt még hívjuk négyszínnyomásnak, mert négy alapszínt nyomtatnak a papírra. Alapszínei a következők: Cyan, azaz Cián_(szín) (enciánkék), Magenta, azaz bíborszín, Yellow, azaz sárga és Key, általában fekete (kulcsszín). A kulcsszín lehet bármilyen előre kikevert és betárazott szín. Mivel a legtöbb nyomtatvány jellemző színe a fekete (pl. szövegek) elterjedt - egyébként hibás - vélekedés, hogy a 'K' a 'blacK' szór utal. A CMY színtérből a legtöbb hétköznapi szín kikeverhető, így a feketének egy un. "piszkosfekete" árnyalata is, de az ily módon előállított szín sokkal drágább, mintha a kulcsszínt cseréljük. Ezen alapszínek apró pöttyök formájában kerülnek fel a papírra.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]