Pantone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pantone egy New Jerseyben, Carlstadtban található cég. A vállalatot legjobban a Pantone Színegyeztető Rendszerről, Pantone Matching System (PMS) ismerik, amely egy szabadalmaztatott színtér, amit különböző iparágak használnak, elsősorban nyomtatásra. Azonban néha színes festékeket, szövetet, és műanyagot is előállítanak.

2007 októberében az X-Rite vállalat (egy színméréssel és szoftverrel foglalkozó beszállító) megvette a céget 180 millió dollárért.

Áttekintés[szerkesztés]

A Pantone kereskedelmi nyomtató cégként kezdte, melyet M & J Levine hirdettek az 1950-es években, New Yorkban. 1956-ban az alapítók, a vezető testvérpáros, Mervin és Jessie, felvett egy Lawrence Herbert nevű, részmunkaidős dolgozót, aki frissen végzett a Hofstra egyetemen. Herbert arra használta a kémia tudását, hogy rendszerezze és egyszerűsítse a vállalat készleten lévő festékeit és tintáit. 1962-re Herbert elérte, hogy a tinta és a nyomtató részleg profitot termeljen, míg a kereskedelmi osztály 50.000 dolláros adósságot mutatott, később megvette a társaság technikai eszközeit a Levine testvérektől 90 000 dollárért, és átnevezte Pantone-nak.

A vállalat elsődleges termékei a Pantone Kézikönyvek, amelyek nagyszámú és apró (körülbelül 6×2 inch, 15×5 cm) vékony kartonlapokból állnak, az egyik oldalára egy sor, a vállalatnál megtalálható színminta van nyomtatva, legyezőszerűen összefűzve. Például egy sajátos "oldal" tartalmazhat egy sárga, de különböző tintákat.

A PMS mögött rejlő ötlet az volt, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget, amikor az adott szín termelési fázisba kerül, függetlenül attól, milyen berendezést használtak a szín előállítására. Ezt a rendszert széles körben átvették a grafikus tervezők, a reprodukálók és a nyomdák. Pantone azt ajánlja, hogy évente vásárolják meg az évente kiadott színmintáit, mivel az idő elteltével a színek sárgássá válhatnak (kifakulnak). Színeltérések és variációk felmerülhetnek a készletpapírokban (abban a fajta kiadású papírokban is, amelyet bevonnak, mattosak, vagy nem vonnak be), míg a belsőkiadású színek akkor fordulnak elő, ha a sajátos specifikus papírokban változás van, és azokat használják.

Pantone Színegyeztető Rendszer[szerkesztés]

A Pantone Színegyeztető Rendszer egy nagyon jól szabványozott színreprodukciós rendszer. Szabványozva a színeket, különböző előállítók, különböző helyeken a kiadott szabványra hivatkozva tudják használni a Pantone rendszert így igazítva a színeket a szabvány elvárásokhoz, anélkül, hogy egymással egyeztetnének.

Egy hasonló használatosság, amikor a CMYK eljárás során szabványozzák a színeket. A CMYK eljárás egy olyan metódus, amikor négy festékből nyomtatják a színeket – cián, magenta, sárga és fekete. A világon a legtöbb nyomtatott anyag a CMYK folyamat során jön létre, a Pantone-színeknek van egy speciális része, melyet a CMYK eljárás során lehet reprodukálni. Azokat, amelyeket a CMYK eljárás során tudnak szimulálni, címkézve vannak a vállalat iránymutatásaiban.

Azonban a Pantone rendszer 1114 direkt színét nem lehet szimulálni CMYK eljárás során, de 13 alap festék (14 a feketével) keverve speciálisan előállítható.

A szingapúri kormány  által tervezett logó, a nemzet függetlenségének 50. évfordulójára . A logó színleírása: Pantone Red 032 és fehér.

A Pantone rendszer rengeteg speciális szín előállítását teszi lehetővé, fémeset és foszforeszkálosakat egyaránt. Míg a legtöbb Pantone rendszer szín a CMYK skála fölött van, csak 2001-ben kezdett a cég kiadni magyarázatot a már meglévő rendszer képernyőszíneire. A képernyőszínek az RGB színmodellt használják –piros, zöld, kék- színrendszer, mely különböző színek előállítására képes. A GOE rendszernek van RGB és LAB értéke minden színnel.

A Pantone-színeket elkülönített számok alapján írják le (tipikusan úgy említve, mint „PMS 130”). PMS színek, amelyeket a legtöbbet használják a márkák esetében, már hasznosítják állami és katonai szabványokban is (a zászlókat és pecséteket illusztrálva). 2003 januárjában a skót parlament vitatott egy petíciót (PE512-es) melyben a skót zászló Pantone-kék színére hivatkoznak, mint „Pantone 300”. Országok, mint Kanada, Dél-Korea és szervezetek, mint a FIA, mindegyik a Pantone speciális színeit használják, és arra hivatkoznak, mikor zászlókat készítenek. Az Egyesült Államok államai Texast is beleértve PMS színeit használják a zászlójukban. Angelica Dass Brazil fotós művészi projektjében is használták, amely a Pantone-t úgy jeleníti meg, mint emberi bőrszín árnyalati színeket.

Pantone Goe rendszer[szerkesztés]

2007. szeptember 5-én a Pantone bemutatta a GOE rendszert. A GOE-2000 új színt, egyeztető, valamint számoztató rendszert foglal magában. Nem beszélve a szabványos színpaletta könyvekről (most már GoeGuidenak hívják) és az új rendszerben úgynevezett ragasztóval bekent GoeStickek, interaktív szoftverek, eszközök és egy online közösség is megtalálható, ahol a felhasználok meg tudják osztani a színmintát és az információkat egymás között.

A Goe rendszer pár alapszínt használ (10, tisztabevonatot a tükröződésekre) és rengeteg technikai kihívást megold egy nyomtatás színreprodukciós eljárás során.

A Pantone Goe rendszert 2013 novemberében abbahagyták.

Más termékek[szerkesztés]

2006 közepén a Pantone a Vermonti Fine Paints of Europe-pal partnerségben új külső és belső színeket mutatott be. A színpaletta a Pantone színkereső eljárást használja, és 3000 színt sorakoztat fel. 2015 novemberében, A Redland Londonnal partnerségben egy táskakollekciót dobott a piacra, amelyet a Pantone színei ihlettek.

Az év színe[szerkesztés]

A Pantone évente kiadja az év színeit. A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, melyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. 2 nap prezentáció és vita után választják ki a következő év színét; például 2012 tavaszán Londonban választották ki 2013 nyár színeit. A szín állítólag kapcsolatban van a zeithgeisttal (idő szelleme vagy, kor szelleme). 2011-ben a Lonc virág volt az év színe és azt mondták „Stresszes időben, kell valami, ami felemeli a lelkünket. A Lonc elbűvölő, serkentő színe, ami adrenalint ad – tökéletes a kék ellen.” A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé (750 dollár), amelyet divattervezők, virágkötők és más vásárló orientált vállalatok megvesznek, hogy segítsék és iránymutatást adjanak a dizájnjaiknak és a készülő termékeiknek.

2012-ben az év színe, a Tangerine Tango-t használták egy sminkes akció keretében a Sephorával partnerségben. A termékcsalád a Sephora + Pantone Universe kollekció, műszempilla; körömlakkok, krém, csillogó és a magasfényű szájfény.

A Pantone mindig is azt mondta a színről „mindig egy része volt annak, ahogy az emberi kultúra, hogy fejezi ki a különböző korok hozzáállást, érzéseit. 1960-as évek színeit a fiatal kultúra felemelkedése, az ellenkultúra és a szocialista forradalom keveredéseiből választották ki;

including Hot Pink (17-1937),
Vermillion Orange (16-1362),
Grass Green (15-6437),
Lemon Chrome (13-0859),
Cyan Blue (16-4529), and
Bright Violet (19-3438).
Recession and growing environmental awareness in the 1970s brought "earthy colors"
like Avocado (18-0430),
Burnt Sienna (17-1544),
Carafe (19-1116),
Harvest Gold (16-0948),
Rust (18-1248), and
Corsair (19-4329).
MTV, and similar cultural influences, and economic upturn are responsible for the more vibrant colors of the 1980s; Lavendula (15-3620),
Radiant Orchid (18-3244, also color of the year in 2014),
Mauve Orchid (16-2111),
Ribbon Red (19-1663),
Royal Blue (19-3955), and
Rose Violet (17-2624).
The 1990s, with rise of graffiti, grunge and zen, saw the colors
Overcast (14-0105),
Lead Gray (17-1118),
Oasis (16-0540),
Super Lemon (14-0754),
Firecracker (16-1452),
Scuba Blue (16-4725).

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pantone című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.