Pantone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Pantone Kft. festékgyár, amely New Jerseyben, Carlstadtban található. A vállalatot legjobban a Pantone Színazonosító Rendszerről, Pantone Matching System (PMS) ismerik, amely a gyár által szabadalmaztatott színtér. Az ennek megfelelő színezékeket különböző iparágak használják, főként a textilipar és a nyomdaipar. A cég színes festékeket, szövetet, és műanyagot is készít.

2007 októberében az X-Rite vállalat (egy színméréssel és szoftverrel foglalkozó beszállító) megvette a céget 180 millió dollárért.

Áttekintés[szerkesztés]

A Pantone kereskedelmi nyomtató cégként kezdte, melyet M & J Levine hirdettek az 1950-es években, New Yorkban. 1956-ban az alapítók, a vezető testvérpáros, Mervin és Jessie, felvett egy Lawrence Herbert nevű, részmunkaidős dolgozót, aki frissen végzett a Hofstra egyetemen. Herbert arra használta a kémia tudását, hogy rendszerezze és egyszerűsítse a vállalat készleten lévő pigmentjeit, festékeit és tintáit. 1962-re Herbert elérte, hogy a tinta és a nyomtató részleg profitot termeljen, míg a kereskedelmi osztály 50 000 dolláros adósságot mutatott, később megvette a társaság technikai eszközeit a Levine testvérektől 90 000 dollárért, és átnevezte Pantone-nak[* 1].

A vállalat elsődleges termékei a Pantone Kézikönyvek (valójában színmintaatlaszok), amelyek nagyszámú és apró (körülbelül 6×2 inch, 15×5 cm) vékony kartonlapokból állnak, az egyik oldalára egy sor, a vállalatnál megtalálható színminta van nyomtatva, legyezőszerűen összefűzve. Például bármely oldal tartalmazhat sárga, de különböző színmintákat.

A PMS mögött rejlő ötlet az volt, hogy a tervezők be tudják tartani a színhűséget, amikor az adott szín termelési fázisba kerül, függetlenül attól, milyen berendezést használtak a szín előállítására. Ezt a rendszert széles körben átvették a grafikus tervezők, a reprodukálók és a nyomdák. Pantone azt ajánlja, hogy évente vásárolják meg az évente kiadott színmintáit, mivel az idő elteltével a színek sárgássá válhatnak (kifakulnak). Színeltérések és variációk felmerülhetnek a készletpapírokban (abban a fajta kiadású papírokban is, amelyet matt és fényes változatban is készülnek), míg a belső kiadású színek akkor fordulnak elő, ha változó felületű papírokra nyomtatják.

A bevonat és a fedettség jelölése[szerkesztés]

Abban a tekintetben, hogy milyen az eredményül kapott papír, vagy textília felületének megjelenése, a következő táblázat ad tájékoztatót. A táblázat nem a Pantone rendszerét szemlélteti, csak tájékoztatásra való.[1]

magyarul angolul fedettség mértéke
natúr uncoated 0%
matt matte 25%
fényes gloss 50%
világító UV gloss 100%

A fedettség mértéke nem azonos a felület reflektancijával. A látható spektrumra összegzett reflektancia ettől eltérő fogalom. A fehér festékek például a fénynek csaknem 100%-át visszaverik, a feketék kb. 2%-nál kevesebbet. A világos és sötét színek reflektanciája is eltérő. Ugyanakkor a fekete festékeket is meg lehet valósítani tükröződő változatban.

A Pantone a fényes mintákat a coated kifejezéssel jelöli, ez nagyjából a táblázatban szereplő gloss minőségnek felel meg. Pontosabban: az uncoated azt jelenti, hogy a festéken átlátszik a hordozó minden tulajdonsága; a mintázottsága és a színe is. Ezért a korrekt szín azonosításához meg szokták határozni a papír minőségét (fehérségét).[2] A coated festékminta ezzel szemben teljesen elfedi a hordozót, színesebb és fényesebb. Ugyanaz a színazonosító (a legtöbb kollekcióban) mindkét változatban szerepelhet, aminek az eredménye az, hogy kissé eltérő színként jelenik meg. Ezeket a színezékeket az azonosító jel utáni C (coated), U (uncoated), illetve M (matt) azonosítja. A coated–uncoated tulajdonságra utaló jelet hanyagságból el szokták hagyni, leginkább a Process Color színezékeknél. Ez súlyosan félrevezető és hibás. Például az Európai zászló esetén a kék szín meghatározatlan, mert létezik Reflex Blue C is, Reflex Blue U és Reflex Blue CP (Color Bridge) is. [3]

A világító festékek a fényforrás sugárzásának ibolyántúli komponensét elnyelik, és energiáját a látható tartományban adják vissza. Ezáltal különlegesen fényes felületű színmintákhoz jutunk. A Pantone ezeket fluoreszkáló festékeknek nevezi (Pantone Neon, illetve Pantone fluorescent). Ezek azonosítója 8-as, vagy 9-es számjeggyel kezdődik, például Pantone 801 fluoreszkáló kék.

Pantone Színazonosító Rendszer[szerkesztés]

A Pantone Színazonosító Rendszer[* 2] a vállalat által szabadalmaztatott színreprodukciós rendszer. Szabványosítva[* 3] a színeket a különböző gyártók termékei ennek alapján egyeztethetőek.

A nyomdaipari felhasználás céljaira a CMYK színtér szerint azonosítja a színeket. A CMYK eljárás négy festékből nyomtatja a színeket – a cián, a bíbor, a sárga és a fekete. A világon a legtöbb nyomtatott anyag a CMYK folyamat során jön létre. A Pantone-színek olyan változatban is készülnek, amelyek az eredeti CMYK eljárás nem képes reprodukálni. Ez az Extended Gamut Coated, amelynek rendeltetése a tristimulusos színtéren kívül eső színeket reprodukálni. Ilyen a hat színnyomásos (hexachrome) technika is.

Azonban a Pantone rendszer 1114 direkt színét nem lehet szimulálni CMYK eljárás során, de 13 alap festék (14 a feketével) keverve speciálisan előállítható.

A szingapúri kormány  által tervezett logó, a nemzet függetlenségének 50. évfordulójára . A logó színleírása: Pantone Red 032 és fehér.

A Pantone rendszer rengeteg speciális szín előállítását teszi lehetővé, fémeset és foszforeszkálósakat egyaránt. Míg a legtöbb Pantone rendszer szín a CMYK skála fölött van, csak 2001-ben kezdett a cég kiadni magyarázatot a már meglévő rendszer képernyőszíneire. A képernyőszínek az RGB színmodellt használják – piros, zöld, kék színrendszer –, mely különböző színek előállítására képes. A GOE rendszernek van RGB és LAB értéke minden színnel.

A Pantone-színeket elkülönített számok alapján írják le (tipikusan úgy említve, mint „PMS 130”). PMS színek, amelyeket a legtöbbet használják a márkák esetében, már hasznosítják állami és katonai szabványokban is (a zászlókat és pecséteket illusztrálva). 2003 januárjában a skót parlament vitatott egy petíciót (PE512-es) melyben a skót zászló Pantone-kék színére hivatkoznak, mint „Pantone 300”. Országok, mint Kanada, Dél-Korea és szervezetek, mint a FIA, mindegyik a Pantone speciális színeit használják, és arra hivatkoznak, mikor zászlókat készítenek. Az Egyesült Államok államai Texast is beleértve PMS színeit használják a zászlójukban. Angelica Dass Brazil fotós művészi projektjében is használták, amely a Pantone-t úgy jeleníti meg, mint emberi bőrszín árnyalati színeket.

csoport példa
coated 4012 C
uncoated 101 U
color bridge coated 102 CP
color bridge uncoated UV 102 UP
extended gamut coated 102 XGC
metallic coated 10114 C
pastels & neons coated 9060 C
pastels & neons uncoated 9140 U
FHI cotton TCX (pamut)[4] 11-0623 TCX[5]
FHI paper TPG 13-0646 TPG
FHI Nylon Brights TN 13-0630 TN
FHI Polyester TSX 12-0658 TSX
FHI metallic Shimmers 20-0040 TPM
CMYK coated P 1-6 C
CMYK uncoated P 1-5 U
Skin Tone Guide (bőrszín) 3Y01 SP
Ultra Violet 18-3838

Az FHI színezékcsoport számjegyeinek jelentése (a magyar nemzeti lobogó 18-6320 példájával:

18: a fényvisszaverődés értéke nulla és száz között
63: a színkörben a zöld színek egyike (nulla és száz között)
20: a telítettség értéke (nullától, de nem mindegyik szín érheti el a 100-as értéket

A színezet értéke

0...16 narancs
16...24 vörös
24...40 bíbor
40...48 kék
48...56 hideg zöld
56...64 meleg zöld
64...100 sárga

A kiegészítő betűk jelentése:

TC textile cotton
TP textile paper
TPX textile paper extended
CV computer video
SWOP Standard Web Offset Printing
DS Digital SWOP
HC hexachrome

A hexachrome színek a következők: C cián (zöldeskék), M magenta (bíbor), Y yellow (sárga), K key (fekete), O orange (narancs) és G Green (zöld), tehát a vöröset nem tartalmazza .[6] Maga a Pantone cég a kiterjesztett színteret már hétszínűnek nevezi; a hetedik szín az ibolya (V violet).[7]

Pantone Goe rendszer[szerkesztés]

2007. szeptember 5-én a Pantone bemutatta a GOE rendszert. A GOE 2000 új színt, egyeztető, valamint számoztató rendszert foglal magában. Nem beszélve a szabványos színpaletta könyvekről (most már GoeGuidenak hívják) és az új rendszerben úgynevezett ragasztóval bekent GoeStickek, interaktív szoftverek, eszközök és egy online közösség is megtalálható, ahol a felhasználok meg tudják osztani a színmintát és az információkat egymás között.

A Goe rendszer pár alapszínt használ (10, tiszta bevonatot a tükröződésekre) és rengeteg technikai kihívást megold egy nyomtatás színreprodukciós eljárás során. Leginkább a coated csoportot javasolják használni. Ennek jelölése: három szám, kötőjellel összekötve. Például 152-1-1 C a sárga színek egyike.[8] A GOE szíminták adatait az sRGB rendszerrel azonosítják, tehát monitoron is megjeleníthetők. A Pantone Goe rendszert 2013 novemberében abbahagyták.

Más termékek[szerkesztés]

2006 közepén a Pantone a Vermonti Fine Paints of Europe-pal partnerségben új külső és belső színeket mutatott be. A színpaletta a Pantone színkereső eljárást használja, és 3000 színt sorakoztat fel. 2015 novemberében, A Redland Londonnal partnerségben egy táskakollekciót dobott a piacra, amelyet a Pantone színei ihlettek.

Az év színe[szerkesztés]

A Pantone évente kiadja az év színeit. A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, melyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat. Két nap prezentáció és vita után választják ki a következő év színét; például 2012 tavaszán Londonban választották ki 2013 nyár színeit. A szín állítólag kapcsolatban van a zeitgeisttal (idő szelleme, vagy kor szelleme). 2011-ben a Lonc virág volt az év színe és azt mondták „Stresszes időben kell valami, ami felemeli a lelkünket. A Lonc elbűvölő, serkentő színe, ami adrenalint ad – tökéletes a kék ellen.” A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé (750 dollár), amelyet divattervezők, virágkötők és más vásárló orientált vállalatok megvesznek, hogy segítsék és iránymutatást adjanak a dizájnjaiknak és a készülő termékeiknek.

2012-ben az év színe, a Tangerine Tango-t használták egy sminkes akció keretében a Sephorával partnerségben. A termékcsalád a Sephora + Pantone Universe kollekció, műszempilla; körömlakkok, krém, csillogó és a magasfényű szájfény.

A Pantone mindig is azt mondta a színről „mindig egy része volt annak, ahogy az emberi kultúra, hogy fejezi ki a különböző korok hozzáállást, érzéseit. Az 1960-as évek színeit a fiatal kultúra felemelkedése, az ellenkultúra és a szocialista forradalom keveredéseiből választották ki. Az itt felsorolt minták a pamut és papír színezésére ajánlott választékból származnak (két számjegy – kötőjel – négy számjegy) a TPX és a TPG csoportból.

A 2022-es év színe[szerkesztés]

Azonosítója 17-3938 TCX[9] (ez a kiterjssztés elvileg textíliákra vonatkozik). A Microsoft döntése értelmében ez a szín beállítható háttérszínként a Windosw 11 operációs rendszerben.

név COLOROID Munsell számítógép RGB
A T V H V C R G B
színezet telítettség világosság színezet világosság króma vörös zöld kék jel
very peri 50 19 40 7,5PB 4 10 102 103 170 6667AA

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Jelentése: sokféle árnyalat
 2. A Pantone itt a színmegfeleltető kifejezést használja. Ez azonban lényeges mértékben eltér a hasonló nevű CIE színinger megfeleltető rendszer fogalmától, ezért más magyar nyelvű kifejezést használunk.
 3. Nemzetközi szabvány kibocsájtására csak az ISO és a CIE szervezetnek van joga. A Pantone vállalati szabványt a cég önmaga számára határozta meg, tehát nem tekinthető nemzetközi érvényűnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Natalie Wiley: Különbségek a különféle bevonatok között. Printivity. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
 2. Színes nyomtatás szabványa. ISO. Orosz Szabványügyi Hivatal, 2004. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.) A papír minősége a 11. oldalon található
 3. A Reflex Blue kifejezés megtévesztő. Universal printing. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
 4. Kutasi Csaba: A magyar zászló zöld színének elhelyezkedése a Pantone rendszerben. Textiltechnika, 2009. [2014. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
 5. Különbség a TPX, TCX és TPG minták között. Pantone. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.)
 6. Di Andrea De Rossi: Hexachrome: pálcikák és csapok érzékenysége. Converting S.r.l., 2018. (Hozzáférés: 2019. október 2.) Nem Pantone forrásból, de színes megjelenítésre vonatkozik.
 7. Kiterjeszett színtér. Pantone. [2019. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 2.) Seven color process
 8. Pantone GOE színimta gyűjtemény. colour for you. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
 9. Looking for RGB. Pantone, 2022. (Hozzáférés: 2022. február 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pantone című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.