Céginformáció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A céginformáció egy cég adatait tartalmazza, elsősorban a hitelképesség szemszögéből. Angolul inkább a credit report, azaz kb. hitel-jelentés, hitel-információ szavakat használjuk, ami közelebb áll a valódi tartalomhoz.

A céginformáció célja[szerkesztés]

Céginformációt általában akkor kér egy vállalkozás egy másik vállalkozásról, ha meg akar győződni annak hitelképességéről. Értelemszerűen erre azért kíváncsi, mert meghatározott összegű hitelt készül nyújtani neki.

A hitelnyújtáskor szokásos biztosítékot kikötni, azonban erre sokszor nincs mód, vagy a piaci viszonyok nem teszik lehetővé. Például utólagosan fizetett üzemanyag-kártyák esetében nem követelhet a hitelnyújtó ingatlanfedezetet.

A céginformációból a hitelező megtudhatja, hogy biztosítékok nélkül mekkora hitelt nyújthat ügyfelének, aminek a kockázata még minimális.

A céginformáció részei[szerkesztés]

A céginformáció a következő részekből állhat:ecotech 2008 kft

  • regisztrált adatok
  • működési adatok
  • minősítő adatok

Regisztrált adatok[szerkesztés]

Regisztrált adatok alatt értjük Magyarországon a cégbíróságok által rögzített hivatalos cégnyilvántartásból származó adatokat:

Működési adatok[szerkesztés]

A cég üzleti működését legjobban az éves mérlegek és eredménykimutatások írják le. Ezekből különféle kockázatelemzési módszerekkel kiszámítható, hogy a cég mennyire van potenciálisan veszélyben, mennyire fejlődőképes, végül pedig mennyire hitelképes.

A céginformáció általában az utolsó két vagy három év hozzáférhető mérlegeit és eredménykimutatásait tartalmazza. Az ennél korábbi mérlegek felhasználása a minősítésben már kockázatos lehet.

A működési adatok közé soroljuk még a cég éves forgalmi adatait (ha nincs mérleg, ez is támpontot adhat), és a dolgozói létszámot is. Utóbbi további pontosító adat lehet a minősítés során.

Minősítő adatok[szerkesztés]

A minősítő adatok lehetnek:

  • cég fejlődésének minősítése
  • cég üzletmenetének, rendelésállományának minősítése
  • szállítói értékelés a cég fizetőképességére, fizetési pontosságára vonatkozóan
  • cég működését általánosan leíró kockázati index
  • biztosíték nélkül adható hitelkeret

A szállítói értékelés úgy történik, hogy a céginformáció készítője a lekérdezett cég üzleti partnereivel, azok közül is a szállítókkal rövid interjút készít. A szállítók általában a negatív információkat (késedelmes, problémás fizetés) szívesen kiadják.

Az általános kockázati index a többi kockázati mutatóból számítható, kockázatelemzési matematikai eljárásokkal.

A biztosíték nélküli hitelkeret az általános kockázati indexből és a cég működési adataiból együttesen számítható ki.

Céginformációt szolgáltató cégek Magyarországon[szerkesztés]

Nagyobb piaci szereplők: