Buster

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Buster
(Buster)
1988-as brit–amerikai film
Rendező David Green
Producer Frank Giustra
Norma Heyman
Redmond Morris
Peter E. Strauss
Julio Caro
John Daly
Műfaj
  • krimi
  • filmdráma
  • filmvígjáték
  • életrajzi film
Forgatókönyvíró Colin Shindler
Főszerepben Phil Collins
Julie Walters
Larry Lamb
Stephanie Lawrence
Ellie Beaven
Michael Attwell
Ralph Brown
Zene Anne Dudley
Operatőr Tony Imi
Vágó Lesley Walker
Gyártás
Gyártó The Movie Group
NFH Productions
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
magyar szinkron
Játékidő 102 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Nagy-Britannia 4 Front Video
USA Hemdale Film
BemutatóNagy-Britannia 1988. szeptember 16.
USA 1988. november 23.
Korhatár12 II. kategória (F/8735/J)
További információk

A Buster egy 1988-as brit filmdráma, mely Buster Edwardsról, az 1963-as „Nagy vonatrablás” egyik elkövetőjéről szól. A címszerepet Phil Collins alakítja, aki két világsikerré vált számot is előadott a film kapcsán.

Cselekmény[szerkesztés]

Buster Edwards társaival 1963-ban sikeresen kirabolja a Glasgow-ból Londonba tartó postavonatot, a zsákmányuk 2,6 millió font. Miután a hatóságok hajtóvadászatot indítanak a tettesek után, többen, köztük Buster is, olyan dél-amerikai országba menekülnek, amelynek nincs kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. A felesége és gyereke is utána megy, miután a rendőrség őket is keresi. Hiába sikerült azonban megszökni, a problémák nem szűntek meg: az asszony nem találja a helyét az idegen országban, ezért később úgy dönt hazamegy. Buster marad, de a magány miatt később ő is hazaszökik. A visszaúton felismerik és emiatt aztán a rendőrök rajtaütnek az otthonában. Bár elmenekülhetne, nem akar egész életében bujkálni, így rendőrkézre adja magát, és végül tizenöt év börtönbüntetést kap, ebből azonban csak kilencet ül le. Szabadulása után virágárusként folytatja életét.

Szereplők[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

A filmben két híressé vált betétdal is elhangzik Phil Collins előadásában, amik önmagukban talán még a filmnél is ismertebbé váltak, ezek a A Groovy Kind of Love és a Two Hearts. Két másik dalban pedig szerzőként működött közre. Habár a zenék Magyarországon is népszerűek lettek, a film csak a kilencvenes évek közepén volt látható idehaza először az HBO csatornán.

Külső hivatkozások[szerkesztés]