Buboréktea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Buborék tea szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Buboréktea
Bubble tea by Chill Bubble Tea.jpg
Más néven Bubu
Bubu tea
Típus Ital
Nemzet, ország Tajvan
Alapanyagok tápióka, tej, főzött tea, tej, cukor, víz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Buboréktea témájú médiaállományokat.

A buboréktea (más néven gyöngytejtea, buboréktejtea, bobadzsúsz, bobatea vagy egyszerűen bobaként ismert) (kínaiul: 波霸奶茶; pinjin: bōbà nǎichá, tápiókalabdákkal 珍珠奶茶; zhēnzhū nǎichá a neve) egy tajvani teán alapuló ital, melyet az 1980-as években találtak fel Tajnanban és Tajcsungban. A legtöbb buboréktea-recept felépítése: teaalap, mely gyümölccsel vagy tejjel van összekeverve, amelyhez leggyakrabban rágós tápiókalabdákat (buborékok, gyöngyök vagy bobaként ismert) és gyümölcszselét (főképp forró égövi gyümölcsöket, mint a licsi) adnak. Az italnak rengeteg változata létezik, hozzávalók széles skálájával, mint például a mangó, taró, kókusz, barack. A két legnépszerűbb változat a tejes buboréktea tápiókával és a tejes bubble zöld tea tápiókával.

Leírás[szerkesztés]

Mézes buboréktea

A buborékteáknak jellemzően két fő típusa van: gyümölccsel ízesített és tejes teák. Néhány üzlet tejes-gyümölcsös keverék teát is árul. A legtöbb tejes tea tejporból készül, de vannak helyek, ahol felajánlanak friss tejet alternatívaként. Egyéb variációk közé tartozik a 100%-ban préselt gyümölcsből álló gyümölcsturmix tápiókagyöngyökkel és különlegességként fagylaltos tejturmix, melyet helyben készítenek.

A legrégebbi ismert buboréktea forró tajvani fekete teából, kicsi tápiókagyöngyökből (粉圓), sűrített tejből és szirupból (糖漿) vagy mézből készül. Sok-sok variáció követte, de a leggyakoribbak a hideg verziók voltak a forróval szemben. A legelterjedtebb teavariációk igen gyakran változtak.

A legelső verzió, mely népszerűségre tett szert, a zöld buboréktea volt, amely jázminos zöldtea volt (茉香綠茶) és nem az eredeti fekete. Nagyobb tápiókagyöngyök (波霸/黑珍珠) hamar átvették az apró gyöngyök helyét. A barack- és szilvaízesítésűek hamar népszerűvé váltak, később egyéb gyümölcsízesítések is követték. Néhány gyümölcsízesítés olyan népszerűvé vált, hogy néhány variációból a teát teljes mértékben leváltotta a friss gyümölcs. Ezek a variációk néha színezett gyöngyöket vagy zselékockákat, melyek színét a tea vagy a gyümölcsdzsúsz színéhez igazítottak. Egyéb aromákat is hozzáadtak por, gyümölcsdzsúsz, pép vagy szirup formájában a fekete vagy zöld teához, melyeket ezután egy koktélshakerrel összeráznak vagy egy turmixgéppel összekeverik jéggel. Főzött tápiókagyöngyök, egyéb keverékek és adalékok (mint vanília, méz, szirupok és cukor) hozzáadásával zárul a folyamat.

Manapság lehet olyan boltokat találni, melyek specializálódtak a buborékteára, a dszúszbárokhoz hasonlóan. Egyes helyeken domború fedeleket használnak, máshol az italok tetejét gép segítségével lezárják egy celofán fóliával. Az utóbbi módszer lehetővé teszi hogy a tea felrázható legyen a pohárban és kilöttyenésbiztos maradjon a fogyasztásig. Ma Tajvanon a legnépszerűbb módszer a buboréktea elfogyasztására a gyöngyös tejes tea.

Variációk[szerkesztés]

Minden egyes buboréktea hozzávalónak rengeteg variációja van, melyek a tea bolttól függenek. Tipikusan különféle fekete, zöld és fehér tea vagy akár kávé is lehet az alapja eme italnak. A legelterjedtebb fekete teák az assam, oolong és az Earl Grey, de a jázminos zöld tea állandó lakos majdnem minden üzletben. Aromák széles skálája közt gyümölcsöket találunk legtöbbször, olyanokat mint: eper, zöldalma, maracuja, mangó, citorm, görögdinnye, szőlő, licsi, barack, ananász, kantalup dinnye, mézharmat, banán, avokádó, kókusz, kiwi és kenyérfa. Egyéb nem gyümölcsaromák közé tartoznak: taró, puding, csokoládé, kávé, mocha, árpa, szezám, madnula, gyömbér, levendula, rózsa, karamell, ibolya és thai tea.

Története[szerkesztés]

Elterjedésének legismertebb története szerint a tajvani Hanlin teaházból származik. 1986-ban a Ya Mu Liao piacon a teaház-tulajdonos Tu Tsong-hét megihlették a fehér tápiókagyöngyök. Ezek után teát készített gyöngyszerű hagyományos fehér tápiókát használva, valószínűleg ebből alakult ki a „pearl tea”, „gyöngytea” elnevezés. Nem sokkal később Hanlin lecserélte a fehér gyöngyöket a ma is látható feketékre. Sok helyen mindkét típusú teát lehet kapni.

Egy másik megközelítés szerint a taichungi Chun Shui Tang teaházból származik, Tajvanról. Feltalálója, Liu Han-Chieh megfigyelte, hogy a japánok hogyan szolgálnak fel hideg kávét (amikor látogatóban volt a szigetországban az 1980-as években), és ezt a módszert alkalmazta a teán. Az új stílusú teafelszolgálás népszerű lett, így több üzletet is nyitott, ami előmozdította a buboréktea kirobbanóan gyors terjedését. Egy harmadik narratíva szerint a buboréktea megalkotója Lin Hsiu Hui, a teaház termékfejlesztő menedzsere, aki 1988-ban tápiókagyöngyös édes pudingot öntött a jeges teába egy találkozó alatt. Az italt a felek jól fogadták, így felkerült a menüre, és végül a franchise legnépszerűbb termékévé vált.

Az ital az 1990-es évek alatt vált népszerűvé Észak- és Dél-Ázsia legtöbb részén, de világszerte jól fogadták a nagy ázsiai eredetű populációval rendelkező területeken, Kanadában és az USA-ban. Tajvanon kívül manapság a buboréktea szimbolikus kulturális jelentőséggel bír az ázsiai amerikaiak, ázsiai kanadaiak és a tengerentúli ázsiai lakosság körében.

Típusai[szerkesztés]

  • 泡沫紅茶 (pinyin: pàomò hóngchá): (tükörfordítással „vörös habtea"). Ez a tea a legmegfelelőbb a szó szerint vett „buboréktea” elnevezés szempontjából. Az angol „habtea” kifejezést nem használják Ázsiában, ebből adódóan a nem kínaiul beszélő országokban „buborékteaként” emlegetik. Ebben az italban nincs tápióka. Elkészítéséhez az árusok összekeverik a forró vagy meleg teát szirupokkal vagy cukorral, majd jéggel a koktélrázóban. Vagy kézzel, vagy géppel rázzák össze az italt. Ennek eredményeképp a tea lágy, habos, szivacsos érzést nyújt.
  • 泡沫奶茶 (pinyin: pàomò nǎichá): („tejes habtea"). Egy a sok változat közül, melyeket ugyanúgy készítenek el, mint a vörös habteát – felszolgálás előtt jól összerázva.
  • 珍珠奶茶 or 珍奶 for short) (pinyin: zhēnzhū nǎichá): "tejes gyöngytea" vagy gyakrabban „buboréktea”, ahogy Amerikában és Kínában nevezik. E „gyöngy” név eredetileg a tápióka miatt alakult ki. Bár sok árus csak nagyobb, 7 mm-es gyöngyökkel készíti teáit, még mindig használják a gyöngytea kifejezést.
  • 波霸奶茶 (pinyin: bōbà nǎichá): „tejes buboréktea", vagy az angol nyelvűek és az ázsiaiak körében köznyelven csak „boba tea”. A neve a nagyobb, 7 mm-es gyöngyöket tartalmazó változatra utal.
  • 黑珍珠奶茶 (pinyin: hēi zhēnzhū nǎichá): "tejes feketegyöngytea". Mivel a nagyobb, 7 mm-es gyöngyű változatokat elkülönítik, az üzletekben (黑珍珠) ez volt a legnépszerűbb és leglogikusabb elnevezés a fogyasztók számára. A "boba" (波霸) egy másik névváltozat, ami kevésbé használt manapság.
  • (奶)茶珍珠 (pinyin: (nǎi) chá zhēnzhū): "(tejes) teagyöngy" (ritkább).
  • 泡泡茶 (pinyin: pào pào chá): felcserélhető a珍珠奶茶-val, ha Szingapúrban beszélünk a buborékteáról.
  • 奶蓋茶 (pinyin: nǎi gài chá): "tej tetejű tea". Réteges tea, tejhabos feltéttel (innen ered a neve is), sajttal vagy sóval, amik egy kissé sós ízt nyújtanak. A teaalapot gyakran tej nélkül szolgálják fel. Javasolt megkóstolni a teát és a tejkrémet összekeverés előtt. Néha "tejhabtea"-ként nevezik, de nem összekeverendő a 泡沫奶茶-val.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bubble tea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.