Buborék tea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Boborék tea
Bubble tea by Chill Bubble Tea.jpg
Más néven Bubu
Bubu tea
Típus Ital
Nemzet, ország Tajvan
Alapanyagok tápióka, tej, főzött tea, tej, cukor, víz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Boborék tea témájú médiaállományokat.


A buborék tea (Másnéven gyöngytej tea, buboréktej tea, boba dzsúsz, boba tea, vagy szimpán bobaként ismert) (kínaiul: 波霸奶茶; pinjin: bōbà nǎichá, tápióka labdákkal 珍珠奶茶; zhēnzhū nǎichá a neve) egy tajvan teán alapuló ital melyet az 1980-as években találtak fel Tajnan és Tajcsungban. A legtöbb buborék tea recept felépítése, tea alap mely gyümölccsel vagy tejjel van összekeverve, amelyhez leggyakrabban rágós tápióka labdákat (buborékok, gyöngyök vagy bobaként ismert) és gyümölcs zselét (főképp forró égövi gyümölcsöket, mint a licsi) adnak. Az italnak rengeteg változata létezik, hozzávalók széles skálájával, mint például a mangó, taró, kókusz, barack. A két legnépszerűbb változat a tejes buborék tea tápiókával és a tejes bubble zöld tea tápiókával.

Leírás[szerkesztés]

Mézes buborék tea

A buborék teáknak jellemzően két fő típusa van: gyümölcscsel ízesített és tejes teák. Néhány üzlet keverék tejes gyümölcsös teát is árul. A legtöbb tejes tea tejporból készül, de vannak, helyek ahol felajánlanak friss tejet alternatívaként. Egyéb variációk közé tartozik a 100%-ban préselt gyümölcsből álló gyümölcsturmix tápióka gyöngyökkel és különlegességként fagylaltos tejturmixot melyet helyben készítenek. A legrégebbi ismert buborék tea forró tajvani fekete teából, kicsi tápióka gyöngyökből (粉圓), sűrített tej, és szirup (糖漿) vagy méz. Sok-sok variáció követte, de a leggyakoriabbak a hideg verziók voltak a forróval szemben. A tea legelterjettebb variációk igen gyakran változtak. A legelső verzió mely népszerűségre tett szert a zöld buborék tea volt, amely jázmizon zöldtea volt (茉香綠茶) és nem az eredeti fekete. Nagyobb tápióka gyöngyök (波霸/黑珍珠) hamar átvették az apró gyöngyök helyét. Barack és szilva ízesítésűek hamar népszerűvé váltak, később egyéb gyümölcs ízesítések is követték. Néhány gyömölcs ízesítés olyan népszerűvé vált hogy néhány variációból a teát teljes mértékben leváltotta a friss gyümölcs. Ezek a variációk néha színezett gyöngyöket vagy zselé kockákat, melyek színét a tea vagy a gyümölcsdzsúsz színéhez igazítottak. Egyéb aromákat is hozzáadtak por, gyümölcsdzsúsz, pép vagy szirup formájában a fekete vagy zöld teához, melyeket ezután egy koktél shakerrel összeráznak vagy egy turmixgéppel összekeverik jéggel. Főzött tápióka gyöngyök és egyéb keverékek és adalékok (mint vanília, méz, szirupok és cukor) hozzáadásával zárul a folyamat. Manapság lehet olyan boltokat találni melyek specializálódtak a buborék teára, a dszúszbárokhoz hasonlóan. Egyes helyeken domború fedeleket használnak, máshol az italok tetejét, gép segítségével lezárják egy celofán fóliával. Az utóbbi módszer lehetővé teszi hogy a tea felrázható legyen a pohárban és kilöttyenés biztos maradjon a fogyasztásig. Ma tajvanon a legnépszerűbb módszer a buborék tea elfogyasztására a gyöngyös tejes tea.


Variációk[szerkesztés]

Minden egyes buborék tea hozzávalónak rengeteg variációja van, melyek a tea bolttól függenek. Tipikusan különféle feke, zöld és fehér tea vagy akár kávé is lehet az alapja eme italnak. A legelterjettebb bekete teák az assam, oolong és az Earl Grey, de a jázminos zöld tea állandó lakos majdnem minden üzletben. Aromák széles skálája közt gyümölcsöket találunk legtöbbször, olyanokat mint: eper, zöldalma, maracuja, mangó, citorm, görögdinnye, szőlő, licsi, barack, ananász, kantalup dinnye, mézharmat, banán, avokádó, kókusz, kiwi és kenyérfa. Egyéb nem gyümölcs aromák közé tartoznak: taró, puding, csokoládé, kávé, mocha, árpa, szezám, madnula, gyömbér, levendula, rózsa, karamell, ibolya és thai tea.


Története[szerkesztés]

A legelismertebb története a Hanlin Taiwani teaházból származik. 1986-ban a Ya Mu Liao piacon a teaház tulajdonos Tu Tsong-he inspirációt kapott mikor meglátta a fehér tápiókagyöngyöket.Ezek után teát készített gyöngyszerű hagyományos fehér tápiókát használva, valószínűleg ebből alakúlt ki a „pearl tea” „gyöngy tea „ elnevezés. Nem sokkal később Hanlin lecserélte a fehér gyöngyeket a ma is látható feketékre. Sok helyen mindkét típusú teát lehet kapni. Egy másféle megközelítés szerint a Chun Shui Tang teaházból származik Taichung-ból Tajvanról. A feltalálója, Liu Han-Chieh, megfigyelte hogy a japánok hogyan szolgálnak fel hideg kávét (amíg látogatóban volt az 1980-as évek során)és ezt a módszert alkalmazta a teán. Az új stílusú teafelszolgálás beindította az üzletét, így több üzletet is nyitott. Az e szintű elterjedés mérföldkövet jelentett a buborék tea kirobbanóan gyors terjedésére nézve. A buborék tea megalkotója Lin Hsiu Hui, a teaház termékfejlesztőmenedszere, aki 1988-ban tápiókagyöngyös édes puddigot öntött a jegesteába egy találkozó alatt. Az italt a felek jól fogadták ami a menüben való feltüntetéshez vezetett. Véglegesen a franchise legeladottabb termékévé vált. Az ital a 1990-es évek alatt vált népszerűvé észak- és dél-ázsia letöbb részén. Az italt a globális fogyasztók is jól fogadták Kanadában és az USAban, pontosabban magas ázsiai lélekszámú területeken. Tajvanon kívül, manapság a buborék tea kultúrális jelentőséget nyert néhány területen az ázsiai-amerikaiak, az ázsiai kanadaiak és a tengerentúli ázsiai lakosság számára.


Típusai[szerkesztés]

  • 泡沫紅茶 (pinyin: pàomò hóngchá): (tükörfordítással „Vörös hab tea"), Ez a tea a legmegfelelőbb a szószerint vett „ buborék tea” elnevezés szempontjából;Az angol „hab tea” kifejezész nem használják Ázsiában,ebből adódóan a nem kínaiul beszélő országokban „buborék teaként” emlegetik. Ebben az italban nincs tápióka. Elkészítéséhez az árusok összekeverik a forró vagy meleg teát szirupokkal vagy cukorral majd jéggel a koktélrázóban. Vagy kézzel, vagy géppel rázzák össze az italt. Ennek eredményeképp a tea lágy habos, szivacsos érzést nyújt.
  • 泡沫奶茶 (pinyin: pàomò nǎichá): („Tejes hab tea") Egy a sok változat közül melyeket ugyanúgy készítenek el mint a vörös habteát – felszolgálás előtt jól összerázva.
  • 珍珠奶茶 or 珍奶 for short) (pinyin: zhēnzhū nǎichá): "Tejes gyöngytea" vagy gyakrabban „buborék tea” ahogy Amerikában és Kinában nevezik. E „gyöngy” név eredetileg a tápióka miatt alkult ki. Bár sok árus csak nagyobb 7mm-es gyöngyökkel készíti teáit, még mindig használják a gyöngy tea kifejezést.
  • 波霸奶茶 (pinyin: bōbà nǎichá): „Tejes buborék tea", vagy az angol nyelvűek és az ázsiaiak körében köznyelven csak „boba tea”. A neve a nagyobb 7mm-es gyöngyöket tartalmazó változatra utal.
  • 黑珍珠奶茶 (pinyin: hēi zhēnzhū nǎichá): "Tejes feketegyöngy tea:" Mivel a nagyobb 7mm-es gyöngyű változatokat elkülönítik az üzletekben (黑珍珠) ez volt a legnépszerűbb és leglogikusabb elnevezés a fogyasztók számára. A "Boba" (波霸) egy másik névváltozat, ami kevésbé használt manapság
  • (奶)茶珍珠 (pinyin: (nǎi) chá zhēnzhū): "(tejes) tea gyöngy" (ritkább).
  • 泡泡茶 (pinyin: pào pào chá):felcserélhető a珍珠奶茶-val ha Szingapúrban beszélünk a buborék teáról.
  • 奶蓋茶 (pinyin: nǎi gài chá): "tej tetejű tea ": Réteges tea, tejhabos feltéttel,( innen ered a neve is) sajttal vagy sóval, amik egy kissé sós ízt nyújtanak. Az tea alapot gyakran tej nélkül szolgálják fel. Javasolt megkóstolni a teát és a tejkrémet összekeverés előtt. Néha "tejhab tea"-ként nevezi, de nem összekeverendő a 泡沫奶茶-val


Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Ez a szócikk részben vagy egészben a Bubble tea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.