Tajcsung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tajcsung (臺中市)
Becenév: Kulturális város
Közigazgatás
Ország Kínai Köztársaság
PolgármesterLu Shiow-yen
Népesség
Teljes népesség3 033 885 fő (2020)[1]
Népsűrűség1 369,76 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság112 m
Terület
Összesen2214.90 km²
IdőzónaUTC+8
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 24° 08′ 38″, k. h. 120° 40′ 46″Koordináták: é. sz. 24° 08′ 38″, k. h. 120° 40′ 46″
Tajcsung weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tajcsung témájú médiaállományokat.

Tajcsung (kínai írással: 臺中市, pinjinnel: Táizhōng) város a Kínai Köztársaságban. Tajvan szigetének középnyugati részén. Népességét tekintve Tajvan második legnépesebb városa Hszinpej után. A város eredetileg tajvani bennszülöttek falvaiból alakult ki, majd ebből alakult ki a mai nagyváros[2]. Tajcsung 2010. december 25-én egyesítették Tajcsung megyével, így egy különleges település jött létre. A város számos múzeumnak és egyéb kultúrális helyszínnek ad otthont.

Földrajz[szerkesztés]

Tajcsung a Tajcsung-medencében található, Tajvan középnyugati részén. A várost nyugatról és délről a nyugat partmenti síkság határolja, míg északról dombok húzodnak, a várostól keletre, pedig középhegység található.

Éghajlat[szerkesztés]

Tajcsungnak meleg, párás szubtrópusi klímája van.

Demográfia[szerkesztés]

Tajcsung lakosságát 2020 márciusában 2 816 667 főre becsülték. Népessége 2017-ben előzte meg Kaohsziungot.

Történelem[szerkesztés]

A várost legelőször az Atalay bennszülöttek, valamint számos tajvani síkság bennszülött törzse népesítették be a mai Tajcshungot. A 17. században a Papora, Babuza, Pazeh és Hoanya törzsek megalapították a Middag Királyságot, elfoglalva a mai Taichung nyugati részét. 1731-ben A város északi részén, bennszülöttek lázadása tört ki, miután kínai tisztviselők beköltöztek, és munkaerő-ellátásra kényszerítették őket. 1786-ban egy újabb lázadás tört ki. 1886-ban Tajvant független tartománnyá nyílvánították Toatun lett a tartomány fővárosa, az addig 200 évíg ezt a címet viselő Tajnan helyett. A város ezért átvette a Tajvan-fu (magyarul Tajvan fővárosa) nevet. A főváros végül Tajpej lett. Miután a Csing-dinasztia elveszítette a kínai-japán háborút Tajvan a Japán Birodalom része lett és a város nevét Taichū-ra (japánul: 臺中) változtatták. A japánok arra törekedtek, hogy ez legyen Tajvan első modern területe. Megépült a város első piaca amit a mai napig használnak,majd megépült a Taichū pályaudvar és elkezdte működését. 1920-ban a japán hatóságok hivatalosan várossá nyilvánították Taichūt. 1924-ben befejeződött a városházának a megépítése. Tajvan Japántól a Kínai Köztársaságnak történő átadása után létrejött Tajcsung megye, amely Tajcsung város, Miaoli megye és Taoyuan város mai területéből áll. 2010-ben A várost egyesítették a környező Taichung megyével, így 2214 km2-en egy különleges település jött létre. Tajcsungot a „Gamma” szintű globális városok közé sorolta a Globalizáció és a Világvárosok Kutatóhálózata.

Gazdaság[szerkesztés]

Közép-Tajvani Tudományos Park

Tajcsung számos iparágnak ad otthont. Tajcsung ipari zónája sok gyárnak ad otthont. Tajcsung ad otthont a Közép-Tajvani Tudományos Parknak is, amely az ott található számos félvezetőgyárról ismert.[3]

Oktatás[szerkesztés]

Egyetem

Tajcsungban 17 egyetem, 50 középiskola és 235 általános iskola működik. Ezen kívül négy speciális iskola, három nemzetközi iskola és kilenc közösségi főiskola található a városban.[3]

Kultúra és szórakozás[szerkesztés]

Tajvani Nemzeti Szépművészeti múzeum
Éjjeli piac

A városban több múzeum is található, mint például a Tajvani Nemzeti Szépművészeti múzeum. Található a városban még színház és botanikus kert is. A városban található Tajcsung Folklore Park-ban egy hagyományosabb tajvani életmódot mutatnak be.

A városban számos templom található, amelyek közül sok történelmi és kulturális értékkel bír.

Tajcsungban több szabadtéri éjjeli piac is található, ahol helyi ételeket kínálnak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.stat.gov.tw/ct.asp?mp=4&xItem=47698&ctNode=549
  2. (2023. október 24.) „Taichung” (angol nyelven). Wikipedia.  
  3. a b c (2023. július 25.) „Taichung” (angol nyelven). Wikipedia.