Bruti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bruti
SzületettTóth Imre
1970március 11. (54 éves)
Debrecen
ÁlneveBruti
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásahumorista, zenész, streamer

SablonWikidataSegítség

Bruti (polgári nevén: Tóth Imre, Debrecen, 1970. március 11. –) magyar humorista, dalszerző, zenész, műsorvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

Tizenévesen kezdett gitározni, majd több debreceni zenekarban játszott 1987 és 1995 között. Leginkább blues, rock n' roll zenészként ismerik. A '90-es évek elején a Marshall zenekarral kiadták a "Pénz a bőr alatt" c. albumukat. Később a zenekar feloszlása után, saját dalokon dolgozott.

2003-ban került a debreceni Friss rádióhoz, ahol a Trisó (közélet, humor) műsorban szerepelt évekig, többek közt olyan ismert arcokkal, mint Hadházi László, vagy Váradi Ferenc.

2006-ban műsorvezető társával, Varga Attila "Sixx"-szel saját rádióműsort indított Fotelpatkányok néven. Külföldi és magyar sorozatokat boncolgattak, és réteg műsorhoz képest, meglepően nagy sikereket értek el. Ekkor rendszeresen írt a Hogyvolt blogra is.

Hadházi László meghívására 2008-ban részt vett a Dumavölgy – Humorvár rendezvénysorozaton Nagyvázsonyban, ahol dalszerzőként és előadóként is bemutatkozott. Ekkor kezdődött humorista karrierje, és ugyanitt lépett fel először az MR1-Kossuth Rádió Rádiókabaré c. műsorában is, ami azóta rendszeressé vált Bruti és a Kültagok néven. Partnerei: Vida Péter, Kovács András Péter, Hadházi László.

Ugyanebben az évben, ősszel bemutatkozott a Godot Dumaszínházban, a Fiatal Félőrültek Fesztiválján is, majd novemberben társulat tagja lett. Az ország számos pontján fellép, 2009-től állandó szereplője a Comedy Central csatorna, Comedy Central bemutatja c. műsorának, majd az RTL Klubon futó, Showder Klubban is.

2013-ban létrehozta a Dallal a Falnak című egész estés műsort, ahol a Bruti és a Kültagok nevű swing zenekarával játsszák a dalait stand-up betétekkel. A zenekar eredetileg a debreceni Párdon zenekar a következő felállásban: Kiss Virág – Ének, Blaskovits Attila – ütősök, Hegyes Bertalan – bőgő, basszusgitár, Hernyák Marcell – zongora, Varga Gergely – trombita.

2014 augusztusában megvált a Dumaszínháztól, azóta szabadúszó.

2016-ban létrehozta a Humorellátó Produkciós Irodát, ami humoristák, zenészek és egyéb szórakoztató produkciók kiajánlásával foglalkozik.[1]

Debrecenben él, szabadidejében sorozatokat néz, számítógépes játékokkal játszik és hangszereket gyűjt.

2017. április 23-án a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Brutit indította a zuglói időközi választáson, aki 109 szavazatot kapott, és ezzel megelőzte a Lehet Más a Politika jelöltjét.[2]

2020-ban a Covid-19 hatására, a fellépések elmaradása miatt elindította saját Twitch csatornáját. https://www.twitch.tv/realbruti

Idézet[szerkesztés]

Hét év alatt, ha mást nem is, de azt megtanultam, hogy addig nem megyek le a színpadról, míg a közönség ki nem röhögte magát.
– Interjú Brutival a dumaszinhaz.blog.hu–n, 2011. január 14.

Munkái[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

  • Showder Klub, RTL Klub (előadó)
  • A Comedy Central bemutatja, Comedy Central (előadó)
  • Munkaügyek (1 epizódban, mint TEK-kommandós)
  • ATV (előadó)

Rádió[szerkesztés]

  • Trisó, Fotelpatkányok k, Friss Rádió, Debrecen
  • Rádiókabaré, MR1-Kossuth rádió, Budapest

Dalok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Humorellátó Produkciós Iroda (hu-HU nyelven). Humorellátó. (Hozzáférés: 2017. augusztus 18.)
  2. https://index.hu/belfold/2017/04/23/idokozi_valasztas_zuglo/