Bronxi mese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bronxi mese
(A Bronx Tale)
1993-as amerikai film

RendezőRobert De Niro
ProducerRobert De Niro
AlapműA Bronx Tale
Műfaj
ForgatókönyvíróChazz Palminteri
Főszerepben
OperatőrReynaldo Villalobos
Vágó
  • Robert Q. Lovett
  • David Ray
Gyártás
GyártóTriBeCa Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő116 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1993
  • 1994. július 28. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/2448/J)
BevételUSA 17,3 millió USD[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bronxi mese (eredeti cím: A Bronx Tale) 1993-ban bemutatott amerikai bűnügyi filmdráma, melynek elsőfilmes rendezője és főszereplője Robert De Niro. A forgatókönyvet a szintén főszereplő Chazz Palminteri írta, saját, A Bronx Tale című színdarabja alapján.

Az 1960-as években játszódó film egy olasz-amerikai fiú felnövéstörténete, aki Bronxban élő gyerekként kapcsolatba kerül a helyi maffiával. Választania kell a szervezett bűnözés csábító világa és becsületes, keményen dolgozó munkásosztálybeli apja értékei között, miközben közösségében faji jellegű viszályok is felütik a fejüket.

Világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 1993. szeptember 14-én. Az amerikai mozikban szeptember 29-én mutatták be. Pozitív kritikákat kapott, a kritikusok dicsérték a főszereplők alakításait és a rendezést.

Cselekmény[szerkesztés]

1960-ban a kilencéves Calogero Belmontban, Bronx munkásosztálybeli olasz-amerikaiak által lakott negyedében él édesapjával, a buszsofőr Lorenzóval és édesanyjával Rosinával. Calogerót lenyűgözi a környéken tevékenykedő olasz maffia és annak vezére, Sonny. Egy nap a fiú szemtanúja lesz, ahogy Sonny a nyílt utcán agyonlő egy férfit, aki a maffiózó barátjára támadt. Calogero nem hajlandó a kiérkező nyomozóknak elárulni Sonnyt. A maffiavezér emberei jobb munkát ajánlanak fel Lorenzónak, de ő törvénytisztelő polgárként udvariasan elutasítja őket. Sonny összebarátkozik a fiúval és a „C” becenevet adja neki. Calogero, vagyis C Sonny bárjában kezd el dolgozni, de apja leszidja, miután megtalálja a fiú nagy összegű félretett pénzét. Lorenzo visszaadja a pénzt a maffiózónak és figyelmezteti: tartsa magát távol a fiától.

Nyolc évvel később a tizenhét éves Calogero Sonny rendszeres látogatója lett, apja tudtán kívül. A fiú egy helyi olasz-amerikai fiúkból álló bandának is a tagja, mely aggasztja Sonnyt. Calogero megismerkedik egy Jane nevű afroamerikai lánnyal, majd – a környéken élő olasz-amerikaiak és afroamerikaiak közti súlyos faji feszültségek ellenére – randevúra hívja. Sonny kölcsönadja neki autóját, hogy lenyűgözhesse kiválasztottját. Calogero barátai összevernek néhány afroamerikai kerékpárost, akik a környékükön hajtottak át. Az egyik áldozat Jane bátyja, aki megjelenik a randevún és azt állítja, Calogero verte meg. Az olasz fiú elveszti a fejét és dühében niggernek nevezi őt, Jane ezután testvérével együtt távozik.

Lorenzo kérdőre vonja fiát, amiért azt Sonny kocsijában látta. Calogero durván összeveszik apjával és faképnél hagyja őt. Találkozik barátaival, akik elmesélik neki, hogy néhány afroamerikai tojásokkal dobálta meg klubházukat, bosszút állva a korábbi verésért. Sonny és emberei is kivallatják Calogerót, mert a kölcsönadott autóban bombát találtak. Sonny elhiszi a fiú könnyes vallomását és felismeri ártatlanságát az ügyben. Calogero barátaihoz megy, akik bosszút forralnak és Molotov-koktélokat visznek magukkal a feketék negyedébe. Kényszerítik társukat, hogy velük tartson, de Sonny megállítja az autót és kiparancsolja onnan a fiút. Jane felkeresi Calogerót az olaszok lakta negyedben és elmondja, hogy bátyja beismerte: korábban hazudott, mert Calogero nem bántotta őt. Megcsókolják egymást, de a fiúnak eszébe jut barátai terve és a helyszínre siet.

Az olasz fiatalok eközben felgyújtják a feketék üzlethelyiségét, de az egyik megtámadott visszahajít egy ép Molotov-koktélt az autójukra, felrobbantva a járművet és megölve az összes utast. Calogero és Jane már csak a lángoló autót és a fiúk összeégett holttesteit találja a helyszínelésen. Calogero – látva a feketék feléje tanúsított ellenséges viselkedését – a bárba siet, hogy köszönetet mondjon Sonnynak, amiért megmentette az életét. Mielőtt eljutna hozzá a tömegben, egy merénylő hirtelen mögötte terem és főbe lövi a maffiavezért. Mint kiderül, a gyilkos annak a férfinak a fia volt, aki Sonny nyolc évvel korábban lelőtt.

Sonny temetésén rengetegen megjelennek, de valójában senkit nem rendített meg a férfi halála. Amikor már csak Calogero marad a nyitott koporsó előtt, megjelenik egy Carmine nevű férfi és elmondja neki: ő is Sonnynak köszönheti az életét. Carmine ugyanis nem más, mint az a férfi, akit Sonny az utcai merénylettel megmentett. Carmine Sonny helyetteseként felajánlja támogatását a fiúnak. Lorenzo is megjelenik leróni a végtisztességet. Köszönetet mond Sonnynak, amiért megmentette fiát és bevallja, sosem gyűlölte őt, csak azért haragudott rá, mert miatta a fia túl hamar felnőtt. Calogero búcsút int Sonnynak és apjával hazatér, miközben narrátorként megosztja a két mentorától tanult életbölcsességeket.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Robert De Niro Lorenzo Gáti Oszkár
Chazz Palminteri Sonny Dózsa László
Lillo Brancato Calogero 17 évesen Görög László
Francis Capra Calogero 9 évesen Glósz Viktor
Taral Hicks Jane Zsigmond Tamara
Kathrine Narducci Rosina Andresz Kati
Clem Caserta „Suttogó” Jimmy Gruber Hugó
Frank Pietrangolare „K.O.” Danny Kristóf Tibor
Joe Pesci Carmine Konrád Antal
Alfred Sauchelli Jr. „Rácsos” Bobby Melis Gábor
Robert D'Andrea „Peppi” Tony
Eddie Montanaro „Trutymó” Eddie Makay Sándor
Fred Fischer „JoJo, a Bálna” Joe Várkonyi András
Dave Salerno „Kekszmorzsa” Frankie Izsóf Vilmos
Joe D'Onofrio „Olajos” 17 évesen
Louis Vanaria „Dilis” Mario 17 évesen Boros Zoltán
Domenick Lombardozzi Nicky "Zero" Katona Zoltán

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A filmet 1077 észak-amerikai moziban tűzték műsorra, a bemutató hétvégéjén 3,7 millió dollár bevételt termelt. Amerikai összebevétele 17 287 898 dollár lett.[1]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Bronxi mese túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes-on 36 kritika összegzése alapján 97%-os értékelésen áll. A weboldal szöveges értékelése szerint: „A Bronx-i mese elkülöníti magát a többi felnövésdrámától, köszönhetően a biztos forgatókönyvnek, a fantasztikus szereplőgárdának és Robert De Niro kamera mögött végzett érzékeny munkájának”.[4]

Roger Ebert a maximális négy csillagra értékelte a filmet, mely szerinte „nagyon vicces és nagyon megható. Élettel, színes szereplőkkel és nagyszerű párbeszédekkel teli és De Niro a rendezői debütálásában eltalálja a megfelelő hangokat, amikor a nevetésről a dühig és a könnyekig lépked.”[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A Bronx Tale (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. február 3.)
  2. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  3. Bronxi mese az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. A Bronx Tale (angol nyelven). Rotten Tomatoes, 2016. december 18. (Hozzáférés: 2024. február 3.) „A Bronx Tale sets itself apart from other coming-of-age dramas thanks to a solid script, a terrific cast, and director Robert De Niro's sensitive work behind the camera.
  5. Ebert, Roger: A Bronx Tale (angol nyelven). RogerEbert.com, 1993. október 1. (Hozzáférés: 2024. február 3.) „very funny [and] very touching. It is filled with life and colorful characters and great lines of dialogue, and De Niro, in his debut as a director, finds the right notes as he moves from laughter to anger to tears

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Bronx Tale című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]