Braven (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Braven
(Braven)
2018-as kanadai film
Rendező Lin Oeding
Producer Jason Momoa
Brian Mendoza
Molly Hassell
Mike Nilon
Műfaj thrillerfilm
Forgatókönyvíró Mike Nilon
Thomas Pa'a Sibbett
Főszerepben Jason Momoa
Garret Dillahunt
Stephen Lang
Jill Wagner
Brendan Fletcher
Zene Justin Small
Ohad Benchetrit
Operatőr Brian Andrew Mendoza
Vágó Rob Bonz
Gyártás
Gyártó INGENIθUS
OrszágKanada
Nyelv angol + magyar
(szinkron)
Játékidő 94 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Saban Films
BemutatóUSA 2018. február 2.
Magyarország 2020 január (DVD)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 1 992 042 dollár[1][2]
További információk

A Braven 2018-as kanadai akció-thriller, melyet Lin Oeding rendezett, Mike Nilon és Thomas Pa'a Sibbett forgatókönyvével. A főszereplők Jason Momoa (mint Joe Braven), Garret Dillahunt, Stephen Lang, Jill Wagner és Brendan Fletcher.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2018. február 2-án mutatták be, Magyarországon DVD-n jelent meg 2020. január végén.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy fakitermelő cég tulajdonosa, Joe Braven (Jason Momoa) feleségével, Stephanie-val és lányukkal, Charlotte-tal él. Braven apja, Linden (Stephen Lang) súlyos fejsérülést szenvedett, amely agyi traumát váltott ki. Egy éjjelen elsétál az egyik helyi bárba, ahol verekedésbe keveredik, miután egy nőt a feleségének vél, ekkor megérkezik Joe és a segítségére siet, de az apját kórházba kell szállítani. Stephanie javaslata alapján Joe és Linden úgy dönt, hogy időt töltenek együtt a család elhanyagolt hegyi kabinjában, nem tudva róla, hogy Charlotte a jármű hátuljában elrejtőzött.

Joe munkatársa, egy Weston nevű sofőr, a fatörzseket szállító teherautójával felveszi a kábítószer-kereskedő Halletet. Weston elveszíti teherautójának irányítását, és kisiklik, ami miatt az összes rönk és kokain leesik a járműről. Miután elhatározták, hogy Joe hegyi kabinjába mennek a kokaint elrejteni, Westont és Hallettet egy rendőrautó fuvarozza el. Hallett továbbítja a baleset hírét a munkáltatójának, Kassen drogbárónak (Garret Dillahunt).

Miután Joe, Linden és Charlotte megérkezik az erdei házba, Joe felfedezi a fészerbe rejtett kokaint, így Charlotte-ot elrejti egy tárolószekrényben, mielőtt Kassen zsoldosai körbe vennék őket, és amikor Weston önként felajánlkozik a kokain kihozására, Kassen megöli őt. Mivel a térerő gyengeség miatt nem tudtak segítséget hívni, Joe fegyverekkel, íjjal és nyíllal, Linden pedig puskával öl meg néhány zsoldost az elkövetkezendő patthelyzetben.

Mivel magasabb hegy szükséges a mobilhálózat eléréséhez, Joe egy quad-motorkerékpárral hajt el az eredeti kokainzsákkal és Charlotte-tal, aki egy takaró alatt van elrejtve. Joe lerakja lányát és arra utasítja, hogy menjen minél magasabbra a hegyen; felhívja az anyját, ő pedig azonnal a seriffet értesíti. Joe visszafordul és próbálja támadni Kassen embereit. Kassen megtalálja a táskát, de az üres. Felfedezve, hogy Joe lerakta Charlotte-ot, Kassan az egyik zsoldosát, Ridley-t utánaküldi. Hallett bemegy a házba, Linden pedig kétszer leszúrja őt, majd visszavonul az emeletre, ahol egy másik zsoldos, Essington megsebesíti távcsöves puskával.

Közvetlenül azelőtt, hogy Ridley elkapná Charlotte-ot, megérkezik az íjjal ellátott Stephanie, aki nyíllal lőni kezd Ridley-re. Puszta kezes harcban megszúrja a férfit, mielőtt elmenekülne. Időközben Joe visszatér a kabinba, ahol felhevített szerszámokkal végez Clay-jel és Essingtonnal. Charlotte-ot biztonságba helyezi a seriff, miközben Ridley továbbra is üldözi Stephanie-t. Kassen viszont túszul ejti Lindent, és miután Joe az életéért könyörög, Kassen végzetesen gyomron szúrja az apát. Kassen lelövi a seriffet és elmenekül, miután megszerzi a hiányzó kokaint. Joe üldözni kezdi és késes harc alakul ki kettejük között. Végül Joe lerántja őt a szikláról, mielőtt újra találkozik családjával.

Szereposztás[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)

Filmkészítés és értékelés[szerkesztés]

2015. szeptember 3-án bejelentették, hogy Jason Momoa lesz a főszereplője a Braven című akció-thriller filmnek, amelyet Lin Oeding rendez, Mike Nilon története alapján, és Thomas Pa'a Sibbett forgatókönyvével. Momoa további három partnerével, Brian Mendozával, Molly Hassell-lel és Mike Nilonnal együtt készíti a filmet.[3] 2015. december 14-én Garret Dillahunt csatlakozott a filmhez, hogy a gonosz szerepet eljátssza.[4] A film forgatása 2015. december elején kezdődött Kanada Új-Fundland államában.

A film általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 61% a 100-ból, ami 10 véleményen alapul.[5] A Rotten Tomatoeson a Braven 77%-os minősítést kapott, 30 értékelés alapján.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Braven. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. január 25.)
  2. Braven. the-numbers.com. (Hozzáférés: 2020. január 26.)
  3. Jason Momoa To Star In Action Movie 'Braven' – Toronto”, Deadline Hollywood, 2015. szeptember 3. (Hozzáférés ideje: 2015. szeptember 6.) 
  4. Garret Dillahunt Joins Jason Momoa In 'Braven'”, Deadline Hollywood, 2015. december 14. (Hozzáférés ideje: 2015. december 15.) (en-US nyelvű) 
  5. BRAVEN. Metacritic. (Hozzáférés: 2020. január 24.)
  6. Braven. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. január 24.)

További információk[szerkesztés]