Brachythecium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brachythecium
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Bryidae
Rend: Hypnales
Család: Brachytheciaceae
Nemzetség: Brachythecium
Tudományos név
Brachythecium
Schimp.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brachythecium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brachythecium témájú médiaállományokat és Brachythecium témájú kategóriát.

A Brachythecium egy lombosmoha nemzetség, mely körülbelül 300 fajt foglal magába világszerte. A fajok többsége kozmopolita, tápanyagban gazdag élőhelyeken élnek.[1]

Megjelenésük[szerkesztés]

A Brachythecium fajok nagyon változatos megjelenésűek. A szára lehet kúszó vagy felálló, szabálytalanul vagy szabályosan elágazó. A levelek lehetnek háromszögletűek, szív alakú, oválisak vagy lándzsa alakúak. A levéllemez lehet ráncos vagy sima is, de általában hosszabb, vékonyodó hegyben végződik. A főhajtás és az oldalhajtások levelei lehetnek azonosak vagy eltérőek. A levéllemez sejtjei mindig prosenchymatikusak, azaz hosszúkásak, keskenyek, vékony sejtfalakkal. A levélér mindig egyszerű, lehet erős a levél csúcsáig érő, de a fajok többségében csak a levéllemez feléig, 1/3-ig ér. A spóratok általában ferde állású gömbölyű vagy hengeres, a seta piros színű. A tok fedele általában rövid csúcsú.

Elterjedésük[szerkesztés]

Brachythecium fajok általában tápanyagban gazdag aljzaton nőnek. Gyakran mészben szegény helyeken is megtalálhatóak. Néhány faj epifita, azaz fán élő, de vannak sziklákon és talajon élő fajok is. A Brachythecium fajok Európában és a világon is szélesen elterjedtek, gyakran mesterséges élőhelyeken: ember lakta és formált helyeken tömegesen is előfordulnak, mivel itt gyakori a tápanyag felhalmozódás.

Rendszertanjuk[szerkesztés]

A nemzetségbe tartozó fajok rendszertani besorolása nagyon változó, egyes fajokat korábban a Brachytheciastrum és Sciuro-hypnum nemzetségbe soroltak, de most ezeket ide sorolták, illetve a Cirriphyllum és Homalothecium [2] nemzetségből is kerültek fajok ide.

Fajok[szerkesztés]

Világszerte körülbelül 300 Brachythecium faj él, Közép-Európában 20 faj, Magyarországon eddig az itt felsorolt fajokat találták meg:[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4., neu bearbeitete und erweiterte Auflage (UTB für Wissenschaft, Band 1250). Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8001-2772-5 (Ulmer) & ISBN 3-8252-1250-5 (UTB)
  2. Wolfgang Frey, Eberhard Fischer, Michael Stech: Bryophytes, mag nélküli Edényes Növények.
  3. Papp, B., Erzberger, P., Ódor, P., Hock, Zs., Szövényi, P., Szurdoki, E. & Tóth, Z. 2010. Updated checklist and Red List of Hungarian bryophytes. Studia bot. hung. 41: 31-59. [2016. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brachythecium című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.