Boros Jolán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Boros Jolán (Zomba, 1914. december 12.Budapest, 1997. május 13.) cigány származású, magyar operaénekes, magyarnóta énekes, népdalénekes.

Iskolái[szerkesztés]

Édesanyja, Wenczler Mária tabódi sváb lány volt. Édesapja, Boros József Zombán, a Kaszinóban cigányprímás volt. Két testvére: József és Ilona (beceneve: Ilon).

Élete[szerkesztés]

Elemi iskoláját Zombán, a négy polgárit Gyönkön végezte. Édesapja levélben kereste meg Pesti Pált, aki a Horthy-korszak minisztere volt, hogy hallgassa meg a lányát és engedélyezze, hogy a Zeneakadémia ingyenes tanulója legyen. Egyedül felköltözött Pestre, Benyovszky Fridánál lakott. A Zeneakadémián az opera tanszakot végezte el.

„1943-ban elkerült Szegedre a Színházhoz, az Opera Társulatban dolgozott. A háború idején visszajött Budapestre, ahol az akkori igazgató nem vette fel az Operába, cigány származása miatt. Magyar nóta énekesnő lett szabadúszóként járt fellépésekre, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is fellépett pl.: Párizsban. Zombára még kétszer visszatért fellépni, de nagyon kevesen jöttek el őt megnézni.„

1972-ben készült a Fuss, hogy utolérjenek! című filmben szerepel mint népdalénekesnő. Többek között Bodrogi Gyulával, Zalatnay Saroltával, Koós Jánossal, Rátonyi Róberttel került egy filmbe a művésznő.

Benyovszky Frida] fia, Latzinger Gyula lett a férje, aki tisztviselőként dolgozott a Vetőmag Vállalatnál. Két fiuk született: Gyula (1949–) és Károly (aki 2002. február 1-jén meghalt). Boros Jolán a magyar mellett németül is beszélt. Halála előtt két évig Alzheimer-kórban szenvedett.

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap