Bornemisza Péter Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bornemisza Péter Gimnázium Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola

Alapítva1997
NévadóBornemisza Péter (ember)
HelyMagyarország, Budapest X. kerülete
Típusgimnázium
Tanulólétszámkb. 1600 fő[1]
IgazgatóHorváth András
OM-azonosító035101
Tagozatokáltalános iskola; gimnázium; alapfokú művészetoktatás
Elhelyezkedése
Bornemisza Péter Gimnázium Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola (Budapest)
Bornemisza Péter Gimnázium Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola
Bornemisza Péter Gimnázium Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 03″, k. h. 19° 07′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 03″, k. h. 19° 07′ 26″
Térkép
A Bornemisza Péter Gimnázium Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Sportiskola weboldala

A Bornemisza Péter Gimnázium Budapest XVI. kerületének legnagyobb oktatási intézménye, mely a nagylétszámú jelentkezők miatt, indulása után 7 évvel, kibővült egy a X. kerületben lévő újabb telephellyel. Nevét Bornemisza Péterről, a 16. századi hitújító reformátorról és századának legkiemelkedőbb magyar prózaírójáról kapta.

Története[szerkesztés]

A Bornemisza Péter Gimnáziumot 1997 májusában alapította Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze. Az intézmény első épülete a 90-es évek elejéig itt tartózkodó Szovjet Hadsereg volt főhadiszállásának iskolája lett Mátyásföldön. Az épület megvásárlásakor lelakott, romos állapotban volt, az épületet pedig elhanyagolt gyomfás erdő vette körül. Az iskola mindössze másfél hónap alatt renoválásra került és még azon év szeptemberében elindult a tanítás mindössze 350 tanulóval. A szerény kezdet ellenére az intézmény néhány év alatt a XVI. kerület legnagyobb iskolájává nőtte ki magát.

Az évek során egyre többen jelentkeztek az intézménybe. Ennek eredménye volt, hogy az első épület mellett álló „kis épületet” is megvásárolták, felújították, melyben egy új tornaterem és jó néhány tanterem kapott helyet. A növekvő igények azonban szükségessé tették az iskola méreteinek tovább bővítését, mely a környéken már nem volt lehetséges. Így végül az intézmény a X. kerületben, a határ úti metróállomásnál bérelt, majd megvásárolt egy az 1960-as években épült iskolaépületet, így immár 2 helyen folyik az oktatás. A területnövekedés azonban csak rövid ideig hozott megoldást. 2009 nyarán ismét szükségessé vált az iskola kibővítése, melynek eredménye egy újabb tornaterem és 11 tanterem lett. A tanulók száma mára már meghaladja az 1200 főt.

Az intézményt a kezdetek óta a Hit Gyülekezete tartja fenn.

Oktatási színterek[szerkesztés]

A Bornemisza Péter Gimnázium Budapesten működő közoktatási intézmény, mely két helyszínen végzi tevékenységét.

Székhelye a X. kerületi Száva utcában található. Ez a gimnáziumi oktatás színtere, ugyanakkor működik itt egy általános iskolai tagozat is.

Az úgynevezett „telephely” a XVI. kerületben, az Újszász utcában helyezkedik el. Ez az általános iskolai képzés fő helyszíne.

Tagozatok, évfolyamok[szerkesztés]

Általános iskola[szerkesztés]

1–8. évfolyam (Újszász utcai telephelyen minden évfolyamban a, b, c és d osztály, Száva utcában e osztály)

Gimnázium[szerkesztés]

A gimnáziumi oktatás nappali, esti, illetve levelező tagozaton is elvégezhető. Ez utóbbi két tagozat csak négy évfolyamos képzés, így ezen esetekben a nyelvi előkészítő évfolyammal egybekötött képzés nem választható.

4 évfolyamos gimnáziumi oktatás[szerkesztés]

9–12. évfolyam

  • Angol tagozat
  • Matematika-fizika-informatika tagozat
  • Rajz-informatika tagozat
  • Matematika-történelem tagozat
  • Magyar-történelem tagozat
  • Biológia-kémia tagozat
  • Sport tagozat

Illetve még választható második nyelvként: a spanyol, német és a francia.

5 évfolyamos gimnáziumi oktatás[szerkesztés]

9–13. évfolyam

A 9. évfolyam ez esetben a nyelvi előkészítő évfolyamot jelenti. Az ezt követő tanévben a diákok a fenti tagozatok közül választanak, és általában ezen a tagozaton fejezik be tanulmányaikat.

Általános művészetoktatási tagozat[szerkesztés]

Az iskolában az alapfokú művészetoktatás tizenkét évfolyamos képzés keretén belül az Újszász utcai telephelyen zajlik. A képzés zeneművészeti ágon, klasszikus zene műfajában az alábbi tanfolyamokat biztosítja: furulya, hegedű, zongora, klarinét.[2]

Az intézménybe felvehető maximális tanulólétszám: 1909 fő. Ebből az intézmény székhelyén nappali munkarend szerint 600 fő, esti munkarend szerint 120 fő, levelező munkarend szerint 120; az intézmény telephelyén nappali munkarend szerint 894 fő, alapfokú művészetoktatásban 175 fő vehető fel. Mind a székhelyen, mind a telephelyen nappali munkarend szerint felvehető tanulólétszámból 10–10 sajátos nevelési igényű tanuló vehető föl.[3]

Sportiskola[szerkesztés]

2010-től 1. és 5. évfolyamon, 2011-től 9. évfolyamon is elindult a sportosztály, kiváló eredményekkel.[4]Az iskola keretén belül több sportágban lehet versenyezni. Akrobatika (nemzetközi és Európa-bajnokságon való részvétel évek óta), labdarúgás (budapesti, megyei és országos tornákon is jól szereplő utánpótláscsapatok), kosár- és röplabda, valamint asztalitenisz ágakban sportolhatnak a bornemiszás tanulók. 2010 óta több évben is elnyerte az iskola a Budapesti Diákolimpiai Bizottság elismerését.

Felvételi rend[szerkesztés]

Az iskola 1., 5. és 9. évfolyamaiba a rendes felvételi eljárás szerint szerveznek felvételi vizsgát. Ezzel kapcsolatban az intézmény hivatalos honlapján közzétett adatokból lehet informálódni.

Statisztikák és eredmények[szerkesztés]

  • Az intézmény legtöbb statisztikai mutatója általában az országos átlag felett mozog[5]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Jelenleg nappali tagozaton 1358 fő tanul, zeneművészeti oktatásban 124 fő és a Felnőttoktatási tagozaton 127 fő. Ez összesen 1609 tanulót jelent (2009/2010 tanév adatai).
    2. Az iskola zeneművészeti ágazatának pedagógiai programja[halott link]
    3. Alapító Okirat, Budapest, 2009. p. 5.
    4. http://www.bpg.hu/?aloldal=1&kat_id=75&bejegyzes_id=578
    5. Az iskola statisztikai mutatói. [2007. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 25.)

    Források[szerkesztés]