Boldogfai Farkas Imre (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Boldogfai Farkas Imre (Zalacsány, 1907. május 23.Budapest, 1965. június 16.) magyar festő, grafikus.[1]

Élete[szerkesztés]

Az Zala megye tekintélyes ősi nemesi származású Boldogfai Farkas családban született boldogfai Farkas Kálmán (1875-1949),[2] vasúti állomás előljáró és az ágostai hitvallású budapesti születésű Peterdi Aranka Erzsébet (1877-†?) asszony fiaként. Anyai nagyszülei Peterdi Ferenc, nagykanizsai vasúti felügyeló, aki eredetileg a "Petró" név alatt született, és Damborschitz Krisztina (18491878)voltak.[3] Apai nagyszülei boldogfai Farkas László (18421901), vármegyei írnok, földbirtokos, és a teskándi születésű kurtakeszi Baranyay Alojza (18481898) asszony voltak. Apai nagyapai dédszülei idősebb boldogfai Farkas Ferenc (17791844), Zala vármegyei táblabíró, jogász, földbirtokos és Joó Borbála (18111881 asszony voltak. Az apai nagyanyai dédszülei kurtakeszi Baranyay József (1809-1855) teskándi földbirtokos és tornai és bozsóki Karácsonyi Terézia voltak. Nevét nagybátyja, boldogfai Farkas Imre, a Dombovári Takarékpénztár vezérigazgatója után kapta, aki költő is volt. Budapesten végezte az első tanulmányait. Feláldozta az életét a művészetnek, és számos festményt készített.

Boldogfai Farkas Sándor szobrász rokona volt, hiszen Imre édesapja, Farkas Kálmán, a szobrászművész édesapjának, Farkas Lajosnak (1878-1930) az unokatestvére volt.

Magánúton folytatott tanulmányokat Bocsák Sándornál, Szentiványi Gyulánál és Karlovszky Bertalannál. Több alkalommal járt Olaszországban tanulmányúton. Szinte csak ceruzával dolgozott, aprólékosan kidolgozott portrékat készített. Foglalkozott könyvillusztrálással és néhány plakátot is tervezett. Kiállításai voltak a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban.[4]

Művei megtalálhatóak a Nemzeti Galériában, Debrecenben, Drezdában és Londonban. Korának ismert grafikusa volt, sokfelé találhatók képei. Így a budapesti Operában, a páholyok előtti körfolyosó falán nagyon sok rajza látható a régi híres művészekről, operistákról. Az Eszterházyak nagyon sokszor vették igénybe tudását, szinte családi rajzolójuknak tekintették.

Fontosabb művei[szerkesztés]

  • Libák faluszélen - festmény
  • Falusi utca - festmény

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]