Bohókás nyomozás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bohókás nyomozás
(The Cheap Detective)
1978-as amerikai film
RendezőRobert Moore
Producer
  • Ray Stark
  • Margaret Booth
Műfaj
ForgatókönyvíróNeil Simon
FőszerepbenPeter Falk
Madeline Kahn
Dom DeLuise
Louise Fletcher
Ann-Margret
Eileen Brennan
Stockard Channing
Sid Caesar
ZenePatrick Williams
OperatőrJohn A. Alonzo
Vágó
  • Sidney Levin
  • Michael A. Stevenson
Gyártás
GyártóRastar
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő92 perc
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
Bemutató
  • 1978. június 9. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1978. július 27. (Rajamäki)[1]
  • 1978. augusztus 26. (Japán)[1]
  • 1978. szeptember 14. (Németország)[1]
  • 1978. október (Egyesült Királyság)[1]
  • 1978. október 19. (Hollandia)[1]
  • 1978. október 29. (Svédország)[1]
  • 1978. október 31. (Franciaország)[1]
  • 1978. november 17. (Dánia)[1]
  • 1979. január 16. (Spanyolország)[1]
  • 1979. február 9. (Portugália)[1]
  • 1979. március 22. (Kolumbia)[1]
  • 1979. június 1. (Mexikó)[1]
  • 1980. március 6. (Argentína)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bohókás nyomozás (eredeti cím: The Cheap Detective) 1978-ban bemutatott amerikai misztikus filmvígjáték, melyet Neil Simon írt és Robert Moore rendezett. A főszerepben Peter Falk, mint Lou Peckinpaugh. A film a Casablanca c. film laza paródiája.

A filmet 1978. július 23-án mutatták be.

San Francisco, 1940, nyomozók, hölgyek, dokumentumok, nácik és egy kincs.

Cselekmény[szerkesztés]

A Chinatown-ban, San Francisco egyik szállodájában nemcsak egy portást, egy londínerfiút, egy takarítónőt és három halott vendéget találnak, hanem Floyd Merkle-t, egy detektívügynökség tulajdonosát és Lou Peckinpaugh partnerét is, akinek viszont viszonya volt Georgia Merkle-lel, Floyd feleségével. Miközben a nő gyanút fog Lou ellen, és eltűnik egy 10.000 amerikai dollár összegű biztosítási összeggel, Lou kénytelen elhagyni a rendőrséget, és egy titokzatos nő következő ügyén dolgozni, aki folyamatosan változtatja a személyazonosságát. A nő éppúgy műtárgyat keres, mint a kövér, büdös Pepe Damascus, akivel Lou a kikötői Mix Place bárban találkozik. Eredetileg Floydot bízták meg a tárgy megtalálásával, de mivel ő meghalt, most Lou kapja a feladatot.

A nyüzsgést három náci és egy házaspár, Paul és Marlene Duchard fokozza. Míg Paulnak papírokra van szüksége, hogy Amerikában maradhasson, Marlene csak régi szerelmére, Lou-ra gondol. De erre nincs idő, mert a nácik ellopják Paul papírjait, és Lou-nak találkoznia kell magával Jasper Blubberrel, aki épp most érkezett meg Jeruzsálemből, és a Hotel zur Kreuzfahrt-ban szállt meg. Jasper elmagyarázza neki, hogy az ominózus műtárgy egy gyémántokkal kirakott nyaklánc, amely rendkívül értékes. Most, hogy Lou a nyomába ered, és ezzel párhuzamosan Marlene is beleegyezett, hogy megszerezze Paulnak az iratokat, ismét találkozik a sok személyiségű nővel, aki nem akarja, hogy felkutasson egy olyan személyt, aki egyszerre a férje és az apja. De Lou mégis megteszi, mert a titkárnője rájön, hogy a sok személyazonosságú nő és az apja vagy férje Jezebil és Ezra Desire. Ők két nemzetközi ékszertolvaj, akik most meg akarják ölni Lou-t, hogy megvédjék saját személyazonosságukat.

Lou-t azonban megmenti egy bérgyilkos, aki előbb lelövi Ezrát, majd elmenekül. Az irodájában Lou később találkozik vele, akiről kiderül, hogy Marcel. Marcel meghal a kanapéján, és ráhagyja a gyémántokat. A munkát elvégezték, csak a Paulnak szóló papírok hiányoznak. Jezebil, Damaszkusz és Jasper egy hotelszobában találkozik, ahol a gyémántokat elcserélik a papírokért. A gyémántokról azonban kiderül, hogy tojások, amelyekből épp most kelnek ki a fiókák. Mivel Lou a rendőrséget is meghívta, azonnal letartóztatják őket. De nem gyilkosságért. Floyd gyilkosa még mindig szabadlábon van.

A kikötőben Lou találkozik Marlene-nel és Paullal, aki végre megkapja a papírjait. Hirtelen megjelennek a nácik, és lesből lövik őket. Georgia volt az, aki ebben segített Lou-nak, és bevallja, hogy ő is megölte a férjét. Féltékenységből, gondolja, mivel Lou és Floyd több időt töltöttek együtt, mint ő Lou-val. Most 40 évre börtönbe kerül, míg Lou Marle, Nadja, Betty, Greta Garbo és a titkárnője társaságában távozik az éjszakába.

Szereplők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Cheap Detective című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Der Schmalspurschnüffler című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]