Bogdan Olarson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogdan Olarson
Született1994. október 22. (29 éves)[1]
Gyergyóújfalu[1]
Állampolgárságaromán
Foglalkozása
  • táncművész
  • multimédia művész
  • koreográfus
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Bogdan Olarson, S. Olaru Bogdan Cristian (Gyergyóújfalu, 1994. október 22.[2]) székelyföldi tánc- és médiaművész, koreográfus.

Pályafutása[szerkesztés]

Bukarestben 2016-ban[2] végezte színház és filmszakos tanulmányait a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetemen(wd) színész szakon, majd 2017-ben[2] Kolozsváron fejezte be interaktív művészeti képzését kutatva a színház alkotási erejét, aktuális és ugyanakkor univerzális motívumokat értelmezve.. 2016 ben a Corridor A színház előadását több helyen mutatják be, többek között szülőfalujában is Gyergyóújfaluban. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem digitális interaktív művészetek MA szakán szerzett diplomát. 2022 folyamán vállalkozó, befektető és pedagógus a Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban.

Az Olarsons laboratórium társalapítója, melynek célja teret és időt adni a művészeknek és a tudósoknak a jövőbeli elképzelések és lehetőségek felvetésére, megvitatására, megkérdőjelezésére.[3] Az Olarsons projekt 2019-ben Romániában Social Impact Award díjat nyert [4] és képviselte Kijevben a Social Impact Award Summitott.

Előadásai és alkotásai a szatmárnémeti Északi Színházban, a bukaresti Nemzeti Táncközpontban, a kolozsvári Reactor Színházban, a jászvásári Fix Színházban,[5] a kolozsvári Ecsetgyárban,[6] a marosvásárhelyi Yorick Studióban[7], Belgrádban, Kijevben és Mexikóban is voltak láthatóak.

A Blackstar (David Bowie) című műalkotás számára az egyik legfontosabb közreműködése.[8] Madonna és David Bowie nagy befolyással inspirálták már kicsi kora óta. Egyik interjúban elmesélte hogy mindig is arra vágyót hogy zenét és táncot alkosson.

A 99,6% című produkció, amelynek egyik alkotója, a Trafó – Kortárs Művészetek Háza és a Színház folyóirat Halász Péter-díját nyerte.[9] Az előadás címe 99,6%. Hozzávetőleg ennyiben lennénk egyformák egy DNS-teszt alapján, melyet az előadók saját magukon elvégeztek: a maradék 0,4%, ami megkülönböztet minket egymástól, a hasonlóság arányához képest mégis felmérhetetlenül súlyosabban látszik mmeghatározni, hogy kik vagyunk.[10]

Családja[szerkesztés]

Gyergyóújfaluban született[11] és ott is él, építi vállalkozását és az Olarsons stúdiót.

Apja békási származású, rendőrfőnöki pályafutása után, nyugdíjba vonult és jelenleg a „Katorzsa” Sport Klub egyik játékosa, szereti az embereket és sokat utazik.

Édesanyja Karácsonkőn született, ügyvédnek tanult. A 2020-as években pedagógus és doktorandusz a Bukaresti Egyetem és Univestitatea Transilvania hallgatójaként, a Puskás Tivadar[12] Szakközépiskola és Eröss Zsolt Általános Iskola igazgatója Ditróban.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.teatruldenord.ro/profil/262/Bogdan-Olarson
  2. a b c Bogdan Olarson. Artist multimedia, coregraf. https://www.teatruldenord.ro/. Teatrul de Nord, Satu Mare (Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal honlapján) (Hozzáférés: 2022. szeptember 11.) arch
  3. Olarsons. romania.socialimpactaward.net (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  4. Olarsons. romania.socialimpactaward.net (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  5. I am here still. cndb.ro (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  6. Reedans #3 / Bogdan Olarson. fabricadepensule.ro (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  7. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió független színház fennállásának 15. évfordulója – Évfordulós online miniévad november 10 és 15 között. www.erdely.ma (2020. november 10.) (Hozzáférés: 2022. június 25.)
  8. David Bowie: Blackstar IMDB oldala Bogdan Olarson közreműködői nevével
  9. Az előadás kulcsa a személyesség. Erről Bogdan Olarson így beszélt: a felkészülés fontos része volt egy közös tábor, ott ismerkedtünk meg igazán egymással. Előtte mindenki végzett saját családi kutatást, igyekeztük megtudni, ki honnan jött, sőt még DNS tesztek is készültek rólunk, végül ezek az eredmények az előadásba is bekerültek. Az én édesanyám magyar–román családból származik, az édesapám román. A nyelveket is párhuzamosan tanultam meg. Ebben az előadásban fontos szerepet kap az etnikai konfliktusok tematikája, ebből a szempontból abszolút kívülállónak éreztem magam. Talán ezért is beszélek az előadásban végig angolul. Balogh Gyula: Etnikai konfliktusokról maszk nélkül. Népszava, (2020. január 9.)
  10. Halász Péter-díj, először. Nyilvánosak a laudációk. Szinhaz.net 2019-05-13
  11. Liviu Câmpean: Interviuri pentru speranţă cu harghiteanul Corneliu Ţepeluş şi braşoveanca Cristina Rad. Informația Harghitei, (2020. május 13.)
  12. POVEȘTI DE VIAȚĂ - 26. iulie 2022. - Hadâmbu Cristina directorul al Liceul Tehnologic Puskás Tivadar” (hu-HU nyelven).  
  13. Átadták a felújított, Erőss Zsoltról elnevezett orotvai általános iskolát (magyar nyelven). szekelyhon.ro. (Hozzáférés: 2022. szeptember 8.)

Források[szerkesztés]