Bodrogi János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bodrogi János
Született 1869. június 29.
Székelyudvarhely
Elhunyt 1954. augusztus 24. (85 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozása történész,
pedagógus,
publicista

Bodrogi János (Székelyudvarhely, 1869. június 29.Kolozsvár, 1954. augusztus 24.) magyar történész, publicista. Károlyi Zsuzsannáról, Bethlen Gábor első feleségéről írt tanulmányt.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányait a kolozsvári egyetemen végezte, 1893-tól 1934-ig történelem-földrajz szakos tanár volt a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban, az utolsó évben rektor-professzor. Főként a kollégium történetével és Kossuth Lajos hírlapírói munkásságával foglalkozott, Károlyi Zsuzsánna fejedelem-asszony c. tanulmánya önálló kötetben jelent meg Nagyenyeden (1899). Cikkeit, történelmi tanulmányait az Alsófehér és a Közérdek c. nagyenyedi lapok, a Bethlen Kollégium értesítői, a Hunyad megyei Történelmi és Régészeti Társulat évkönyvei, az EME emlékkönyvei s a Brassói Lapok (1922) közölték. Nagyenyed művelődési életében tevékeny szerepet játszott. Az Andreanumról c. értekezését a Magyar Kisebbség adta közre (1924).

Források[szerkesztés]

Romániai magyar irodalmi lexikon: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés I. (A–F). Főszerk. Balogh Edgár. Bukarest: Kriterion. 1981.