Black Sabbath Vol. 4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Black Sabbath
Vol. 4
nagylemez
Megjelent1972. szeptember 25.
Felvételek1972, Record Plant Studios, Los Angeles, Kalifornia
Stílusheavy metal
Nyelvangol
Hossz42:23
KiadóVertigo Records
Warner Bros. Records
ProducerPatrick Meehan, Black Sabbath
Kritikák
Black Sabbath-kronológia
Master of Reality
(1971)
Black Sabbath Vol. 4
(1972)
Sabbath Bloody Sabbath
(1973)
SablonWikidataSegítség

A Black Sabbath Vol. 4 (vagy Volume 4.), az angol Black Sabbath negyedik nagylemeze, amely 1972. szeptember 25-én jelent meg, a Vertigo, valamint Észak-Amerikában a Warner Bros. Records gondozásában. Ez volt az angol heavy metal-együttes első olyan nagylemeze, amelyet Patrick Meehan producerelt. Az albumot Los Angelesben vették föl a Record Plant stúdióban, ugyanott, ahol elődjét, a Master of Realityt is, így tehát ez volt a Black Sabbath második stúdióalbuma, amelyet hazájuk, Anglia határain kívül rögzítettek. Több Black Sabbath-klasszikus is található a lemezen. Ilyen dal többek között a Snowblind, a Tomorrow's Dream, a Supernaut és a Changes.

Információk[szerkesztés]

A Vol. 4. ugyanazon a heavy metal vonalon mozog, mint elődjei. A dal egyik legnagyobb slágere, a "Changes" című dal, amelyet Tony Iommi gitáros írt, és a dalban hallhatóak billentyűs hangszerek is. A bórítót Ozzy Osbourne énekesről mintázták. A borítón Ozzy látható, magasra tett karjaival, és kézfejein csak a mutató, és középső ujjai vannak kinyújtva. A zenekar, a Vol 4 érában került közel a kokain-hoz. Ez a felvételeknél is okozott némi problémát főként Bill Ward dobos esetén. Geezer Butler basszusgitáros pedig az enjoy coca cola (élvezd a Coca Cola-t) szlogent átköltötte enjoy cocaine (élvezd a kokaint)-ra.

Az album sikerei[szerkesztés]

Az albumot 1972. szeptember 25-én adták ki. A Billboard 200-as listáján a #13. helyet érte el. A Tomorrow's Dream című dalt kiadták ugyan kislemezként, ám nem ért el helyezéseket a listákon. Nem sokkal később egy turnéra indultak, először az USA területén, majd 1973 elején Ausztráliában voltak, majd a turnét Európában fejezték be. 2000 júniusában a lemez a #60. lett a Minden idők 100 legnagyobb brit albuma listán. A "Supernaut" című dal is elismertségre tett szert. Beck Hansen a dal riffjét választotta kedvencének, valamint a dal nagyon pozitív elismerést kapott Frank Zappától is. A lemezt 2017-ben a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb metalalbuma listáján a 14. helyre rangsorolta.[1] Az album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k) Hossz
1. Wheels of Confusion/The StraightenerOzzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward 8:01
2. Tomorrow's DreamOsbourne, Iommi, Butler, Ward 3:11
3. ChangesOsbourne, Iommi, Butler, Ward 4:44
4. FXOsbourne, Iommi, Butler, Ward 1:43
5. SupernautOsbourne, Iommi, Butler, Ward 4:49
6. SnowblindOsbourne, Iommi, Butler, Ward 5:33
7. CornucopiaOsbourne, Iommi, Butler, Ward 3:54
8. Laguna SunriseOsbourne, Iommi, Butler, Ward 2:55
9. St. Vitus DanceOsbourne, Iommi, Butler, Ward 2:29
10. Under the Sun/Every Day Comes and GoesOsbourne, Iommi, Butler, Ward 5:52

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. The 100 Greatest Metal Albums of All Time. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2017. július 13.)[halott link]