Bioszféra (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bioszféra
Szerző Robert Charles Wilson
Eredeti cím Bios
Ország  Kanada
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Tor Books
Kiadás dátuma 1999
Magyar kiadó Metropolis Media Group Kft.
Magyar kiadás dátuma 2009. április 22.
Fordító Tamás Dénes
Oldalak száma 228 oldal Magyarország
ISBN9789639866447

A Bioszféra (Bios) egy sci-fi regény, a kanadai Hugo- és Philip K. Dick-díjas Robert Charles Wilson tollából. A regényt Wilson 1999-ben írta, és a Tor Books adta ki 2000-ben. Magyarországon a Metropolis Media Group Kft. adta ki 2009. áprilisában a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatának tagjaként.[1] A mű központi témája egy elképzelt bolygó, az Ízisz titkainak felfedezése. A felfedezést gátolja, hogy az Ízisz védekezik a megszállókkal szemben, és mindenféle vírust szabadít az állomás legénységére. Ráadásul előkerülnek a különböző kolóniák közötti ellentétek is, és az állandó hatalmi harcok ember és ember között.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet a távoli jövőben játszódik, melyet a Trösztök uralnak. A Trösztök egyetlen célja hogy megnöveljék vagyonukat és hatalmukat, ezért fognak bele az Ízisz bolygó felfedezésébe, melynek egyedi ökológiai rendszere forradalmi tudományos áttörésekkel kecsegtet. Ennek ellenére a kutatók sorra tűnnek el, nem tudni miért. Ezért elküldik a bolygóra Zoe Fishert, a Személyzeti és Felszerelési Ágazat különlegesen kifejlesztett klón-emberét, kinek immunrendszerét különleges vegyi anyagokkal erősítették meg. Zoét kezdetben ellenségesen kezelik származása és zárkózott természete miatt, később azonban plátói szerelem alakul ki közte és Tam Hayes – a Kuiperi Köztársaság egyik kutatója – között. A nő neveltetése miatt igyekszik nem viszonozni Hayes kedvességét, de a férfi iránti szexuális vágyódása olyan érzéseket kelt fel benne, amelyekről eddig nem is tudott.

Eközben a kutatók tovább fogynak. Halálukat az Íziszen található levegő beszivárgó spórái okozzák, amik ellen nem tudnak védekezni. A halál előjelei először lázban jelentkeznek, majd aztán orrvérzésben, és végül a test minden pórusából folyó, megállíthatatlan vérzéssel. Az állomás igazgatója, Kenyon Degrandpre vállára egyre nagyobb felelősség nehezedik. Aggályai nőnek, mikor Zoe megmentője, Avrion Theophilius – aki a világegyetem uralkodó Családjainak egy távoli rokona – érkezik az űrállomásra, hogy ellenőrizze a haladást. Zoét egyedül küldik le ellenőrizetlen védőöltözetében az Íziszre, ahol a bolygó lakói – az ásók – elfogják őt és a védőruháján tépéseket hagynak.

Tam Hayes egyedül indul meg hogy szerelmét visszahozza a bázisra, ahol időközben elszabadul a pokol. A vírus sorra öli meg az embereket, ezért Degrandpre kénytelen meghozni a nehéz döntést. Ő és rajta kívül még több mint tíz ember elhagyják a bázist, sorsára hagyva ezzel az alkalmazottakat. A kuiperi férfi öltözete sem bírja az Ízisz légkörében terjedő baktériumokat teljesen kiszűrni, és rajta is jelentkeznek a tünetek amikor megtalálja Zoét. Tam és Zoe egymás karjai közt, lázban halnak meg. Lebomló testüket és annak átalakult anyagát az ásók fogyasztják el. Degrandpre és a menekülők sem élik túl, a spóra útközben velük is végez. Az Íziszt egyedül Theophilius éli túl, aki saját magának is beadatta a Zoéba fecskendezett immunerősítő anyagot.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bioszféra (magyar nyelven). Metropolis Media Group Kft.. [2012. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 22.)

Források[szerkesztés]

  • Robert Charles Wilson: Bioszféra (fordította Tamás Dénes), Galaktika fantasztikus könyvek, 2009, ISBN 9-789639-866447
  • Ekultúra.hu ajánló (magyar)