Biebrza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Biebrza
Biebrza, Бебжа, Бобра, Bober
A Biebrza menti tőzeglápvidék
A Biebrza menti tőzeglápvidék
Közigazgatás
OrszágokLengyelország
Földrajzi adatok
Hossz165 km
Vízhozam34,9 m³/s
Vízgyűjtő terület7051 km²
é. sz. 53° 36′ 42″, k. h. 23° 32′ 07″
TorkolatNarew
é. sz. 53° 13′ 03″, k. h. 22° 25′ 51″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Biebrza témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Biebrza (litvánul: Bebras, belaruszul: Бебжа, németül: Bober) folyó Lengyelország északkeleti részén, Wizna közelében torkollik a Narewbe. Hossza 164 kilométer, 7092 km²-es vízgyűjtő területéből 7067 km² Lengyelországhoz, 25 km² pedig Fehéroroszországhoz tartozik.[1] A folyó menti terület a Biebrza Nemzeti Parkhoz tartozik, emellett rámszari terület.[2]

Földrajza[szerkesztés]

A folyó Nowy Dwór falutól egy kilométerre délre, a fehérorosz határtól alig 5 kilométerre ered. A történelem során hosszú ideig Livónia és Litvánia határát alkotta. Białystoktól északnyugatra az erősen meanderező folyó áthalad a Biebrza-mocsarakon, amelyek 1290 km²-es területtel Európa egyik legnagyobb vizes élőhelyét alkotják. A forrástól számított 84,2 km-es mederszelvénynél ágazik ki belőle az Augustówi-csatorna, a régió egyik legjelentősebb vízi útja. A Biebrza Wierciszewo falu határában torkollik a Narewba.

Természet[szerkesztés]

A Biebrza-völgy vidéke nagyrészt természetes táj, gazdag növény- és állatvilággal. Több mint 70 növénytársulás és több mint 950 növényfaj fordul itt elő, emellett 273 madárfajt számláltak össze, sokuk számára ez Közép-Európában a fő szaporodási területük. Különösen figyelemre méltóak a nagy sárszalonka, a pajzsos cankó, a fehérszárnyú szerkő,csíkosfejű nádiposzáta, fekete sas, békászó sas és törpesas populációi.[3] A terület 1993 óta a Biebrza Nemzeti Park, Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjának oltalma alatt áll.[4] A különlegesen gazdag élővilág népszerű turistacélpont, amely vízen és kiépített ösvényeken is felkereshető.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2017, Statistics Poland, p. 85-86
  2. Biebrza Marshes wildlife location in Poland, Europe | Wildlife Worldwide. www.wildlifeworldwide.com. (Hozzáférés: 2021. március 25.)
  3. Nádasokban madarak közt - Biebrza (hu-HU nyelven). www.lengyelorszag.travel. (Hozzáférés: 2021. március 25.)
  4. The Biebrza National Park. www.biebrza.org.pl. (Hozzáférés: 2021. március 25.)
  5. Vízi turistaútvonalak a lengyel Biebrzán (magyar nyelven). turizmus.com. (Hozzáférés: 2021. március 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Biebrza című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.