Bernardo O’Higgins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bernardo O’Higgins
Született1778. augusztus 20.[1][2][3]
Chillán
Elhunyt1842. október 24. (64 évesen)[1][4][5][2][3]
Lima
Állampolgársága
Élettársa
  • María del Rosario Melchora Puga y Vidaurre
  • Patricia Rodríguez
Gyermekei
  • Pedro Demetrio O'Higgins
  • Petronila Riquelme
SzüleiIsabel Riquelme
Ambrosio O'Higgins, 1st Marquis of Osorno
Foglalkozása
Tisztsége
  • deputy of Chile
  • Supreme Director of Chile (1817. február 16. – 1823. január 28.)
Iskolái
  • Colegio San Buenaventura
  • San Marcos Egyetem
Halál okaszív- és érrendszeri betegség

Bernardo O’Higgins aláírása
Bernardo O’Higgins aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Bernardo O’Higgins témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bernardo O’Higgins (Chillán, 1778. augusztus 20.Lima, 1842. október 24.) chilei nemzeti hős, hadvezér, a Spanyolországgal szembeni függetlenségi háború hadvezére, később Chile politikai vezetője.

Pályafutása[szerkesztés]

Ifjúsága[szerkesztés]

Bernardo O'Higgins Chillánban született Ambrosio O'Higgins, Concepción akkori polgármesterének törvénytelen fiaként. Apja később Chile kormányzója és Peru alkirálya lett. Édesanyja Isabel Riquelme volt.

Fiatalon anyja családjával élt. Apjával távolságtartó volt a kapcsolata, bár az anyagilag támogatta és gondoskodott az oktatásáról. Abban az időben a spanyol kormánytisztviselőknek tilos volt helyi nőket feleségül venniük.

Amikor Ambrosio O'Higgins lett Peru alkirálya, Bernardót Londonba küldte, hogy befejezze tanulmányait. O'Higgins dél-amerikai függetlenségpártiak körébe került, és többek között megismerkedett a venezuelai Francisco de Mirandával. A fiatal O'Higgins csatlakozott a Lautaro szabadkőműves páholyhoz.

A függetlenségi háborúban[szerkesztés]

1810-től a chilei függetlenségi harcosok egyike volt. 1813-ban a mozgalom fegyveres erőinek parancsnokává nevezték ki. 1814-ben vereséget szenvedett a rancaguai csatában, és Argentínába kellett menekülnie. Chilében ismét megerősödött a spanyol gyarmati hatalom.

1817-ben José de San Martín tábornokkal átvonult az Andokon, és a chacabucói csatában legyőzte a spanyolokat. A Cancha Rayadánál 1818-ban elvesztett csatában megsebesült a karján.

Az 1818. április 5-i maipúi csata hozta meg a végső győzelmet a chilei függetlenségi harcosok számára. A győztes José de San Martín nemzeti kormányt hozott létre. A chilei elnöki tisztséget azonban Bernardo O'Higgins javára visszautasította.

Director Supremo[szerkesztés]

Az ország nemessége tette meg a független Chile első vezetőjévé. O’Higgins diktatórikus hatalmat kapott, és hozzá az ezt tükröző „Director Supremo” (Legfőbb Vezér) címet viselte. Hivatalát 1817. február 16-án foglalta el. 1818. február 12-én Talcában aláírta Chile függetlenségi nyilatkozatát.

Kormányzásának hat éve alatt katonai akadémiát alapított és bevezette az új chilei zászlót. Külpolitikailag támogatta San Martín perui hadjáratait, amelyek azonban sikertelenek voltak. Ezek a katonai vereségek, valamint radikális és liberális reformjai (a nemesség eltörlése, a földbirtokosok és az egyház hatalmának korlátozása) feldühítették a nagybirtokosokat és a konzervatívokat. 1823. január 28-án eltávolították a hatalomból.

O'Higgins perui száműzetésbe vonult, ahol 1842-ben Limában halt meg. Holttestét 1869-ben szállították haza Chilébe. Földi maradványai 1979 óta Santiago de Chilében, a La Moneda elnöki palota előtt, a Plaza de la Ciudadanía (Állampolgárság tere) legdélebbi részén található Altar de la Patria mauzóleumban nyugszanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  3. a b GeneaStar
  4. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bernardo O’Higgins című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.