Berde Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Berde Zoltán
Született 1930. február 9.
Fotosmartonos
Elhunyt 2005. október 29. (75 évesen)
Sepsiszentgyörgy
Nemzetisége magyar
Foglalkozása pedagógus, irodalomtörténész, kritikus

Berde Zoltán (Fotosmartonos, 1930. február 9.Sepsiszentgyörgy, 2005. október 29.[1]) irodalomtanár, irodalomtörténész, kritikus.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, egyetemi tanulmányait magyar nyelv- és irodalom szakon a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem filológiai karán végezte. 1953-tól a sepsiszentgyörgyi 1. sz. középiskolában tanított. Recenziói, műkritikái, színibírálatai, irodalomtörténeti karcolatai napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. Az Aluta munkatársa. Mikszáth Kálmán Háromszéken c. irodalmi-helytörténeti tanulmányát iskolájának folyóirata, a Gyökerek 1970-es évkönyvében közölte, a diáklapban és a Zenetudományi írások (1980) c. kötetben jelentek meg tanulmányai a sepsiszentgyörgyi sport kezdeteiről s a város zenei életéről a XIX-XX. században.

Sepsiszentgyörgyön 1997 óta a Szent György napok keretében adják át a Pro Urbe-díjakat a város azon idős személyiségeinek, akik a közösségért tevékenykedtek. 2003 májusában Berde Zoltán ny. irodalomtanár tanár is megkapta e kitüntetést.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM.hu
  2. Romániai Magyar Szó, Bukarest, 2003. május 6.

Források[szerkesztés]

Romániai magyar irodalmi lexikon: Szépirodalom, közírás, tudományos irodalom, művelődés I. (A–F). Főszerk. Balogh Edgár. Bukarest: Kriterion. 1981.