Benyovszky Rudolf (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Benyovszky Rudolf
Született 1874. január 28.
Tengelic, magyar
Elhunyt 1954. február 1. (80 évesen)
Budapest, magyar
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Salamon Zsófia (első), Lantos Erzsébet (második)
Gyermekei Rudolf, Emánuel, Móric, Péter, Mária
SzüleiBenyovszky Béla, Gindly Mária
Foglalkozása mezőgazdász, politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő

Benyói és urbanói gróf Benyovszky Rudolf /helyenként Rezső névvel is előfordul/ (Tengelic, 1874. január 28.Budapest, 1954. február 1.) okleveles mezőgazdász, dzsidás főhadnagy, politikus.

Élete[szerkesztés]

A benyói és urbanói gróf Benyovszky család sarja. Benyovszky Béla (1842-1878) gróf és tengeliczi Gindly Mária (1845-1918) elsőszülött gyermeke, a Tolna vármegyei Tengelicen, édesanyja családjának birtokán született. A középiskolát a fővárosban végezte, majd a hohenheimi mezőgazdasági akadémiára járt, ahol oklevelet is szerzett. 1895-ben átvette szülei nagy kiterjedésű birtokainak kezelését, ezt követően tengelici birtokán élt és gazdálkodott. Belépett a katonasághoz, ahol a 7. számú dzsidás-ezred főhadnagyi rangjáig vitte. Grófi címével egyetemben a főrendiház örökös tagja is volt, de 1903-ban Pichler Győző halála miatt tartott időközi választások utána a képviselőháznak is tagja lett. 1905-ben újra képviselővé választották függetlenségi programmal a kölesdi kerületben. A parlamentben a progresszív adó bevezetését és a választójog kiterjesztését sürgette. Birtokai nagyságát talán az is kifejezheti, hogy 1904-ben Tolna vármegye négy legnagyobb adófizetője közé tartozott.

Családja[szerkesztés]

1897-ben nősült először, ekkor alapi Salamon Zsófiát (1877–1953) vette el. 5 gyermekük is született, de egyikük sem érte meg a felnőttkort. Neje halála után, 1954-ben mádszor is megházasodott, Lantos Erzsébetet vette feleségül.

Források[szerkesztés]