Beck Dénes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beck Dénes
Született1847. február 18.
Balmazújváros
Elhunyt1924. december 12. (77 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SírhelyeKozma utcai izraelita temető (9A parcella, 12. sor, 36. sírhely)
SablonWikidataSegítség

Beck Dénes (Balmazújváros, 1847. február 18.Budapest, Terézváros, 1924. december 12.)[1] közgazdász, bankigazgató.

Életútja[szerkesztés]

Beck Ignác és Schőnwald Mária fiaként született zsidó családban. Középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, ahol tizenhét éves korában a kereskedelmi pályára lépett. 1869-ben Budapestre került a Magyar Általános Hitelbankhoz mint könyvvivő; később a hitelbank által alapított általános takarékpénztárnál nyert cégvezetői kinevezést. 1881-ben az „Austria” Általános Kölcsönös Tőke- és Járadék-biztosító Társaság vezérképviselője lett. Tanulmányutat tett Nyugat-Európában, többek között Franciaországban és Angliában. 1890 májusában az elnöklete alatt alakult meg a Fővárosi Bank Részvénytársaság, melynek egyik igazgatójául választották.[2] Tagja volt a fővárosi törvényhatósági bizottságnak. számos pénzügyi és ipari vállalat igazgatóságának.

Nagy emberbaráti tevékenységet is fejtett ki és több népjóléti intézményt alapított. Sokat foglalkozott a közös jegybankhoz kapcsolódó problémákkal. 1910-ben az Osztrák–Magyar Bank privilégiumának meghosszabbításáról szóló tárgyalások során figyelembe vették a készfizetések felvételével kapcsolatos javaslatait. A napilapokban és a szaksajtóban számos cikke és tanulmánya jelent meg az aktuális gazdasági és pénzügyi kérdésekről.

Írói működése főleg a nemzetgazdasági problémák megoldása és a szabadkereskedelem felé irányult. Cikkei megjelentek a Pester Lloydban, Pesti Naplóban, a Nemzetben, a Magyar Nemzetgazdában, a Pénzügyi Útmutatóban és a Budapester Tagblattban.

A Kozma utcai izraelita temetőben nyugszik.

Munkái[szerkesztés]

  • A kiadások megtérítése. Budapest, 1881
  • Az «Első magyar kiadásokat megtérítő szövetkezet» tervezete. Budapest, 1882
  • Nevelési járulék biztosítása. Budapest, 1883
  • A jelzáloglevelek biztosítása
  • A pénz drágulásának okairól
  • A drágaság viszonyítva a pénz forgalmához

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halotti bejegyzése a Budapest VI. kerületi polgári halotti akv. 1977/1924. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2022. október 27.)
  2. Pesti Hírlap, 1890. június 16. (12. évfolyam, 164. szám)

Források[szerkesztés]